Sicak Hava Merada Otlayan Hayvanlari Strese Sokuyor, Süt Verimini Olumsuz Etkiliyor

Yozgat’ta çobanlik yapan Lokman Atil, sicak havalarla birlikte ineklerde süt veriminin düstügünü söyleyerek inekleri sicak havanin verdigi stresten korumak için bir takim önlemler aldiklarini ifade etti.

Sicak Hava Merada Otlayan Hayvanlari Strese Sokuyor, Süt Verimini Olumsuz Etkiliyor
Yozgat’ta son günlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sicaklari, insanlari etkiledigi gibi hayvanlari da olumsuz etkiliyor. Çobanlar merada otlayan hayvanlarin üzerine pet siselerle su dökerek ya da derelere sokarak serinletiyor. Yozgat’in Sorgun ilçesine bagli Arapli kasabasinda uzun yillar çobanlik yapan Lokman Atil, yüksek sicak nedeniyle olusan bunaltici havanin, süt sigirlarini strese soktugunu hatta bazi saglik sorunlarina neden oldugunu söyledi.



Ögle saatlerinde 30 dereceyi geçen hava sicakliklari nedeniyle Atil, merada otlattigi hayvanlarini farkli yöntemlerle serinletmeye çalisiyor. Atil, hayvanlarini yanlarina aldiklari pet siselerle hem de dereye sokarak serinletip stresten uzak tutmaya çalisiyor.

Merada hayvanlarin sicak hava nedeniyle sikinti yasadigini belirten Atil, “Arapli kasabasinda çobanlik yapiyorum, su an mevsim normallerinin üzerinde bir sicaklik seyrediyor. Hayvanlar nefes almakta çok zorluk çekiyor, asiri sicak. Sabah saat 08.00 ila 19.00 saatlerinde hayvanlar günese maruz kaliyor, bu da hayvanlarda asiri strese ve süt veriminin düsmesine neden oluyor. Hatta hayvanlarin gözlerinde akintilara neden oluyor. Hayvanlarin strese girmesiyle süt veriminin düsmemesi için de dere yataklarindan uzaklasmiyoruz çikarsak bile hayvanlari pet siselerle islatarak stresten olusacak durumlari azaltmaya çalisiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA