Milyonlar Haci Oldu

Hicri 1445 yilinin Kurban Bayrami, Mekke-i Mükerreme’de büyük bir cosku ile kutlaniyor.

Milyonlar Haci Oldu
Arefe günü Arafat’ta vakfeye durup gözyaslari ile tövbe edip, dualarda bulunan milyonlarca haci adayi, günesin batmasindan sonra 11 kilometre uzakliktaki Müzdelife bölgesine otobüslerle intikal ettiler. Gece yarisi ve sabah namazi vaktine kadar Müzdelife’de kalan haci adaylari, aksam ve yatsi namazlarini cem-i tehir ile eda etti. Haci adaylari, vakfe duasi ve ibadetlerin ardindan gece yarisindan sonra ve sabah namazi vakti yola çikarak Cemerat’a (seytan taslama alani) yürüdüler. Yaklasik 7 kilometrelik yol ve tünellerde her sene oldugu gibi yürüme bantlarinin hiçbirisinin çalismamasi, yasli Türk hacilarini çok zorda birakti. Suud yetkililerinden senede 2 gün hizmet edecek yürüyen bantlarin bakimini yapmadigi için mahserde sikayetçi olacaklarini söyleyen haci adaylari, daha sonra seytan taslamaya geçtiler. Bu arada çok sayida Türk haci adayi, çalismayan bantlar yüzünden yolda bayginlik ve kalp krizi geçirdi.

Ilk gün büyük seytana 7 tas atan haci adaylari, daha sonra otellerine yürüyerek gidebildi. Böyle düzensizlik yüzünden hacilar iki kat yorgunluk yasadi. Taksi ücretleri de kilit olan trafik yüzünden telaffuz edilmesi güç astronomik rakamlara ulasti. Mekke’deki hac trafiginin halen rayli sistem kurulmadigi için kilit oldugu, bayram sabahinda hacilar, Cemerat’tan otellerine saatlerce bekleyerek, gidemediler.

Otellerine ulasabilenler, bayram günü olmasi ile vekalet verdikleri kurbanlarinin kesildigini kabul ederek ve saç tirasi olarak ihramdan çiktilar. Islam Isbirligi Teskilatinin kurban kesim islemindeki muameleyi de eksik bulan Türk haci adaylari, sahsi vekaletlendirme ve Türkiye’deki vakiflarin yaptigi gibi görüntülü kayit ile kurbanlarinin kesildigi bilgisinin Nusuk üzerinden kendilerine tek tek ulastirilmasini istiyorlar. Bu sene ciddi olarak uygulanan Nusuk sisteminden vekalet ve kurban kesim bilgilerinin rahatlikla gösterilebilecegini söyleyen Türk hacilar, kurbanlarinin hangi ülkeye gönderildigini bilmek istediklerini kaydettiler.

Bayram sabahi günü haci olarak uyanan milyonlarca kisi, otellerinde arkadaslari ile sarilip hem haci olmalarini, hem de bayramlarini tebrik ettiler.

Son olarak ziyaret tavafi ve say’ini ihramsiz olarak da yapabilen haci adaylari haccin 3. farzini da yerine getirerek, 2 ve 3. gün vacip olan seytan taslamalarini da yaparak haccin bütün menasiklerini tamamlayacaklar.
Kaynak: İHA