Türklerin Rumeli'ye Ilk Geçislerinin 670. Yil Dönümü Kutlandi

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bagli Çardak beldesinde Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçisi ve Gelibolu ilçesinin fethinin 670. yil dönümü düzenlenen törenle kutlandi.

Türklerin Rumeli'ye Ilk Geçislerinin 670. Yil Dönümü Kutlandi
Lapseki ilçesine bagli Çardak beldesinde Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçisi ve Gelibolu ilçesinin fethinin 670. yil dönümü düzenlenen törenle kutlandi. Törenlere Gelibolu Kaymakami Bekir Abaci, Lapseki Kaymakami Emre Öztürk, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, Gelibolu Belediye Baskani Dr. Ali Kamil Soyuak ve vatandaslar katildi.

Gazi Yakup Bey Camii bahçesinde bulunan Gazi Yakup Bey Türbesi’ne buket sunumu yapilarak, dua edildi. Daha sonra programa katilanlar mehteran esliginde Çanakkale Bogazi kenarinda bulunan Çamlik alanina yürüdü. Çamlik alanindaki programda ögrenciler siir okudu, halk oyunlari gösterisi sunuldu.

Günün anlam ve önemini belirten bir konusma yapan Çardak Belediye Baskani Metin Semerci, "Türk ve Osmanli tarihi içerisinde çok önemli bir hadiseye sahit olmanin hakli gururunu bizlere yasatmaktadir. 670 yil öncesine dayanan bu hadise ise söyle gerçeklesmistir. Osmanli Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in oglu olan Orhan Gazi, o günkü adiyla Rumeli olarak anilan Trakya topraklarini fethetmek için, bu görevi kendi oglu olan Gazi Süleyman Pasa’ya verir. O dönemin gözü pek ve savasçi komutani olan Süleyman Pasa, 80 kisilik bir kuvvet olusturarak yola çikar. Yaya olarak 4 günde Bursa’dan su an bulundugumuz mevkiye ulasir. Alem Sultan otagini kurarak Çardak beldemize yerlesmis olur. Gözlerini karsi kiyida uzanan Bizans topraklarindan ayirmayan Süleyman Pasa, askerlerine birkaç gün dinlendikten sonra hazirlik yapmalari emrini verir. Askerler de ilk önce bir mescit olusturup, su kuyusu açarak hazirlik yapmaya baslarlar. Bu çalismalar neticesinde Gelibolu’ya sal yaparak geçmeyi planlayan yigitler bugün Salbas diye adlandirilan mevki o zamanlar gür ormanlarla kapli bir arazidir. Osmanlilar büyük bir gizlilik içinde burada sal yapimina girisirler. Sevindik ismindeki bir neferin, sallarin altina öküz iskembelerinden tulum yaparak koyma fikri ile bu konuda basarili olan askerlerimiz Çardak kiyilarindan 2 büyük salla karsiya geçmeyi basarirlar. Karsiya geçtiklerinde Gelibolu kayaliklarina çikan bu yigitler, burada sükür namazi kilarlar. Gazi Süleyman Pasa az ileride bulunan Bizans yönetimindeki Çimpe Kalesine girmek için yanindaki beylerle fikir yürütürken, avlanmak için bölgede dolasan bir grup askerimiz de, o bölgede bulunan bir köylüyü yakalayip Gazi Süleyman Pasa’nin huzuruna getirirler. Köylünün perisan halini görüp üzülen Pasa, bu köylüye elbise ve altin verir. Bu durumdan etkilenen köylü askerlerimize yardim ederek, onlari gizli bir geçitten Çimpe Kalesine sokar. O dönemdeki Bizans yönetiminden sikayetçi olan kale halki Gazi Süleyman Pasa’ya itaat eder ve böylece Rumeli’nin fethi gerçeklesmis olur. Tarihimizin dönüm noktalarindan biri olarak kabul edilen bu olaydan yillar sonra Istanbul’u fetheden Osmanli Devleti 3 kitada hüküm sürmeye baslar. Her gittigi yere adaleti, barisi ve huzuru da götüren Osmanli Devleti’nin sinirlari Viyana kapilarina kadar dayanir. Mazisi san ve serefli dolu olan imparatorluk bu güce sahip olmak için ilk adimi Çardak beldemizden atarak 1354 yilindan günümüze kadar, 670 yillik gururu da bizlere miras birakmistir. Çanakkale Bogazi’nin güvenligi için Çardak beldemizde ordu bulundurmak isteyen Fatih Sultan Mehmet Han Istanbul’un fethi ile birlikte Gazi Yakup Beyi de bu topraklara Bogaz Komutani olarak atamistir. Bu degerli devlet adami da Çardak beldemize 1 cami, 7 su kuyusu, 1 hamam, 1 medrese ve 1 yolcu hani kazandirmis, Çamköy, Hasköy ve Kalfatiz köylerinde yasayan halki, Çardak’ta altyapisini kurdugu iskana zorunlu kilarak Çardak’i merkezi yerlesim birimi haline getirmistir" dedi.

Törenlerin Çardak bölümü mehteran programiyla sona erdi.
Kaynak: İHA