Elazig'da Sicaklik Uyarisi

Elazig Il Saglik Müdür vekili Uzm. Dr. Ramazan Gürgöze, yaz aylarinin gelmesiyle birlikte kenti etkisi altina alan sicak hava dalgasiyla ilgili açiklamada bulunarak vatandaslari günes çarpmasina karsi uyardi.

Elazig'da Sicaklik Uyarisi
Elazig Il Saglik Müdür vekili Uzm. Dr. Ramazan Gürgöze, yaz aylarina girilmesiyle birlikte kenti etkisi altina alan sicak hava dalgasindan dolayi vatandaslari günes çarpmasina karsi uyardi. Asiri sicaklarin çesitli saglik problemlerini de beraberinde getirdigini belirten Il Saglik Müdür vekili Uzm. Dr. Ramazan Gürgöze, “Asiri sicaklarda, özellikle dört yasindan küçük çocuklar, gebeler, 65 yas ve üzeri yaslilar ve kronik rahatsizligi olan vatandaslar daha fazla risk altinda bulunuyorlar. Günes çarpmasina maruz kalmamak için 10.00 ile 16.00 saatleri arasinda mümkün oldugu sürece disari çikilmamasi gerekiyor. Günes normalde D vitamini sentezinin ana kaynagidir. Bagisiklik sistemimiz destekleyen, onun disinda mutluluk hormonunun sentezlenmesine kadar birçok faydasi bulunmaktadir. Ancak bu faydalarinin yani sira uzun süre günes altinda korunmasiz kalmamaya, asiri hareketlerden kaçinmaya, sivi gidalar almaya dikkat etmeliyiz. Günes’e maruz kalmanin uzun vadeli etkiler arasinda günes çarpmasi, ciddi cilt yaniklari haricinde cilt kanseri riskini de tasimaktadir. Günes çarpmasina maruz kalmanin baslica belirtileri halsizlik, bitkinlik, bulanti, kusma, yarim saat dinlenmekle geçmeyen yogun çarpinti, bas agrisi olarak ortaya çikmaktadir. Bu gibi durumlarla karsilastigimizda ve özellikle bu kisiler bebek, çocuk ve yasli bireyler ise mutlaka acil servise basvurmalarini öneriyoruz. Günes çarpmasi beyin ödemi ve ölüme kadar ilerleyebilecek sonuçlar dogurabilmektedir” dedi.

Asiri sicak havalarda beslenmenin önemine dikkat çeken Il Saglik Müdür vekili Uzm. Dr. Ramazan Gürgöze, “Terleme ile artan sivi ve mineral kaybinin önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sivi alinmalidir. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2 ile 2 buçuk litre sivi tüketilmelidir. Kahvaltida az yagli peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmali, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ihlamur ve kusburnu gibi bitki çaylari tercih edilmelidir. Vücut direncini artirmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasini saglamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Bunun ile birlikte doktor tarafindan sivi alimi kisitlanmis veya idrar söktürücü ilaç kullanilmasi söz konusu olan hastalarin da doktorunun önerisi dogrultusunda sivi almalari gerekmektedir. Mide kramplarina neden olabilecegi için çok soguk ve buzlu içecekleri önermedigimiz gibi disarida ve açikta satilan yiyeceklerin tüketiminden kaçinilmalidir. Sicak havalarda çabuk bozulma riski olan et, yumurta, süt, balik gibi besinler açikta bekletilmemeli, besinlerin hazirlanmasi ve pisirilmesi asamalarinda hijyen kurallarina özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA