Mersin'de Turfanda Kiraz Hasadi Basladi

İçel’in köylerinde turfanda kiraz hasadi basladi. Iç piyasanin yaninda Rusya basta olmak üzere Balkan ve Arap ülkelerine de ihracati yapilan kiraz, kalitesine göre kilogramda bahçede 50 ile 70 arasinda alici buldu. Üreticisini fiyatiyla, bölge sakinlerini de istihdamiyla güldüren kiraz hasadinin 45 gün sürmesi bekleniyor.

Mersin'de Turfanda Kiraz Hasadi Basladi
Türkiye’nin yas sebze ve meyve merkezi olarak bilinen sehirlerden İçel’in Erdemli ilçesinde turfanda kiraz hasadi basladi.

2 bin 500 dekarda kiraz üretimi yapilan Erdemli’de bu yil 5 bin tonun üzerinde ürün rekoltesi bekleniyor. Kalitesine göre kilosu 50’den baslayarak 70 liraya kadar alici bulan kiraz, iç piyasada satisa sunulmasinin yani sira Rusya basta olmak üzere Bulgaristan, Romanya gibi Balkan ülkeleri ile Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Köylüler kirazin çesitlerine göre 45 gün sürmesi beklenen hasat boyunca olusacak istihdamdan da memnun.

"Yaklasik 500 kisinin bir günde çalisabilecegi ortamlar olustu"

Kiraz yetistiriciligi yapan üretici Bedir Uzlar, köylerinde turfanda kiraz üretiminin 15 yil önce basladigini, ekonomik olarak büyük katkilar sagladigini belirtti.

Uzlar, "Daha önce burada nar, seftali gibi ürünler yetisiyordu. Fakat kirazin turfanda olarak yetismesi 15 yila tekabül ediyor. Ve çok güzel bir gelir oldu, çok güzel bir pazar oldu. Erdemli’nin sirin bir köyü, geliri bol, ülkeye yararli, köye yararli bir is oldu kiraz. Yaklasik 500 kisinin bir günde çalisabilecegi ortamlar olustu. Bir kiraz diyari burasi" dedi.

Kirazlarin kalitesine göre deger buldugunu ifade eden Uzlar, "Kirazimiz kalitesine göre 50 lira ile 70 lira arasinda alici buluyor. Ankara, Istanbul, Erzurum, Bursa gibi illere de sevkiyat yapilmaktadir" diye konustu.



"Bölge ekonomisine ciddi katkilari oluyor"

Hasada katilarak bol ve bereketli kazançlar dileyen Erdemli Belediye Baskani Mustafa Kara, "Koramsali köyümüzdeyiz. Yilin ilk kiraz hasadindayiz. Kiraz Koramsali’mizin simge meyvelerinden bir tanesi oldu. Hem ilçe ekonomisine, hem köyümüzün ekonomisine ciddi katkilari oluyor. Hem de is imkani sagliyor köylümüze. Koramsali kirazimiz kalitesiyle ünlü bir kirazimiz. Balkanlara, Rusya’ya ve Arap ülkelerine ihracati yapiliyor. Bu sekilde de ülke ekonomimize ciddi katkilarda da bulunuyor. Burasi artik kiraz diyari, 15-20 yildir üretimimiz var"ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA