Çin Devlet Baskani Xi'den Macaristan'a Ilk Resmi Ziyaret

Çin Devlet Baskani Xi Jinping, üç ülkeyi içeren Avrupa turunun son duragi olan Macaristan’a geldi. Söz konusu ziyaret, Xi’nin Macarista’a yaptigi ilk resmi ziyaret olarak kayitlara geçti.

Çin Devlet Baskani Xi'den Macaristan'a Ilk Resmi Ziyaret
Çin Devlet Baskani Xi Jinping, 5 yil aradan sonra düzenledigi Avrupa turunun son duragi olan Macaristan’a geldi. Sirbistan’daki temaslarinin ardindan bu aksam özel bir uçakla Macaristan’a geçen Xi ile beraberindeki Çin hükümeti heyeti, baskent Budapeste’de havalimaninda Macaristan Basbakani Viktor Orban liderligindeki Macaristan heyeti tarafindan karsilandi. Basbakan Orban ve Cumhurbaskani Tamas Sulyok’un daveti üzerine Macaristan’a ilk resmi ziyaretini gerçeklestiren Xi’nin Macaristan temaslari çerçevesinde bu ülkeye yatirim ve ticari iliskilere yönelik stratejik adimlarin atilmasi bekleniyor.

Orban’a bagimsiz dis politika övgüsü

Ziyareti vesilesiyle Macar basini için bir makale kaleme alan Xi, Macar lider Orban’in Brüksel, ABD ve NATO’nun baskisina ragmen özgür bir dis politika izlemesinden övgüyle bahsetti. Bugün yayinlanan makalesinde Xi, Orban’in baskilara ragmen Moskova ile dostluk iliskilerini muhafaza etme, Pekin ile iliskilerini ise derinlestirme yoluna gittigini vurguladi.

Çin ile Macaristan arasinda devasa bir cografi mesafe olmasina ragmen Çin ve Macar halklarinin dostlugunun uzun bir tarihi oldugunu vurgulayan Xi, “Ortak emelleri olan insanlari, ne daglar ne de okyanuslar ayirabilir” ifadelerini kullandi.

Macaristan’in Çin’in Orta ve Dogu Avrupa’daki en büyük yatirim destinasyonu ve ticari partneri oldugunu ifade eden Xi, iki ülke arasindaki isbirliginin güçlü, üretken ve dinamik oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA