Çin Devlet Baskani Si, Sirbistan'da

Çin Devlet Baskani Si Cinping, Sirbistan’a geldi. Si, Belgrad’daki Nikola Tesla Havalimani’nda Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic tarafindan karsilandi.

Çin Devlet Baskani Si, Sirbistan'da
Çin Devlet Baskani Si Cinping ve esi Peng Liyuan, havalimaninda Vucic ile birlikte Sirbistan Cumhurbaskaninin esi Tamara Vucic, Basbakan Milos Vucevic, Parlamento Baskani Ana Brnabic, Disisleri Bakani Marko Djuric ve eski Cumhurbaskani Tomislav Nikolic’in de yer aldigi heyet tarafindan karsilandi.

Belgrad’a inisinden sonra yaptigi açiklamada Xi, "Çin ve Sirbistan, ortak temel çikarlari ve büyük endiselerine iliskin konularda birbirlerine saglam bir destek saglamistir. Uluslararasi adalet ve dogrulugu birlikte destekledik ve dünyada baris ve kalkinmanin tesvik edilmesine birlikte katki sagladik” dedi.

Si’nin iki günlük ziyareti sebebiyle Sirbistan polisi yogun güvenlik önlemleri aldi. Sirbistan basini, Si ve beraberindeki heyetin korunmasi için 3400 polisin görev yapacagini yazdi. Si’nin Sirbistan’daki temaslarinin ardindan Macaristan’a geçmesi bekleniyor.

Ziyaret tarihiyle mesaj verdi

Si’nin Sirbistan ziyaretinin baslangiç tarihi olarak, NATO’nun Kosova müdahalesi çerçevesinde Belgrad’daki Çin Büyükelçiligini bombalamasinin 25. yildönümünü tercih etmesi dikkat çekti.

Çin Devlet Baskani Si, Amerikan jetlerinin 7 Mayis 1999’da gerçeklestirdigi ve 3 Çin vatandasinin ölümüne neden olan eyleme iliskin olarak Sirp “Politika” gazetesi için kaleme aldigi makalede Çin’in Yugoslavya’daki Büyükelçiliginin vurulmasini asla unutmayacagini yazdi.

Bugün yayinlanan makalesinde Si, “25 sene önce bugün NATO, Yugoslavya’daki Çin Büyükelçiligini pervasizca bombalayarak üç Çinli gazeteciyi öldürmüstü. Bunu asla unutmamaliyiz. Kanimizla pekistirilmis Çin-Sirp dostlugu, halklarimizin ortak hafizasinda yasayacak” diye yazdi.
Kaynak: İHA