Rusya Devlet Baskani Putin, Yemin Ederek 5. Dönemine Basladi

Rusya’da Mart ayinda yapilan devlet baskanligi seçiminden zaferle çikan Vladimir Putin, Kremlin Sarayi’nda düzenlenen törende yemin ederek 5. dönem devlet baskanligi görevine resmen basladi.

Rusya Devlet Baskani Putin, Yemin Ederek 5. Dönemine Basladi
Rusya’da 15-17 Mart arasinda gerçeklestirilen devlet baskanligi seçimlerini yüzde 87.28 oy oraniyla kazanan Vladimir Putin için Kremlin Sarayi’nda yemin töreni düzenlendi.

Aralarinda Müslüman cemaat önderleri ve yabanci diplomatlarin da yer aldigi 2 bin 600 davetlinin katildigi törende salona alkislarla giren Rusya lideri Putin, 6 yillik yeni görev dönemi için Anayasa’ya el basarak yemin etti. Putin, “Rusya Federasyonu Baskaninin yetkilerini kullanirken vatandas hak ve özgürlüklerine saygi gösterecegime ve koruyacagima, Rusya Federasyonu Anayasasina uyacagima ve koruyacagima, devletin egemenligini ve bagimsizligini, güvenligini ve bütünlügünü koruyacagima, halka sadakatle hizmet edecegime yemin ederim" sözleriyle yeni görev dönemi için yemin etti. Putin’in yemininin ardindan Kremlin’in bahçesinde top atislari yapildi.

Putin, Rus halkina tesekkür etti

Rusya Devlet Baskani Putin yemin töreninin ardindan yaptigi konusmada, Ukrayna’dan ilhak edilen bölgelerdeki seçmenleri de isaret ederek kendisine destek veren tüm Rus halkina tesekkür etti. Putin, “Devlet baskanligi görevini üstlendigim bu önemli anlarda, ülkemizin tüm bölgelerindeki Rusya vatandaslarina, anavatanla birlikte olma hakkini savunan tarihi topraklarimizin sakinlerine içtenlikle tesekkür etmek istiyorum. Kahramanlarimizin, özel askeri operasyona katilanlarin, vatan için savasan herkesin önünde saygiyla egiliyorum. Verdiginiz güven ve destek için tesekkür ediyorum” dedi.



“Batili ülkelerle diyalogu reddetmiyoruz”

Putin konusmasinda Batili ülkelere de mesaj verdi. Bati’ya diyalog kapilarinin açik oldugunu ifade eden Putin, “Rusya’yi güvenilir ve dürüst bir ortak olarak gören tüm ülkelerle iyi iliskileri güçlendirmeye açik olduk ve olacagiz. Bunlar gerçekten de küresel çogunlugu olusturuyor. Batili ülkelerle diyalogu reddetmiyoruz. Tercih onlarin. Rusya’nin gelismesini engellemeye çalismaya, saldirganlik politikasini sürdürmeye, ülkemiz üzerinde yillardir durmayan baskiya devam mi edecekler, yoksa is birligi ve barisa giden yolu mu arayacaklar?" seklinde konustu.

Müttefikleriyle birlikte hareket etmeye devam edeceklerini de vurgulayan Putin, “Avrasya entegrasyonundaki ortaklarimiz ve diger egemen kalkinma merkezleriyle birlikte çok kutuplu bir dünya düzeninin olusturulmasi, ayni zamanda esit ve bölünmez bir güvenlik sistemi için çalismaya devam edecegiz” dedi.

Putin, yemin töreninin ardindan Kremlin Sarayi bahçesinde bekleyen Devlet Baskanligi Muhafiz Alayi’ni selamladi. Selamlamanin ardindan Putin için geçit töreni gerçeklestirildi.

Putin yaklasik 1 saat süren törenin ardindan Kremlin’de bulunan çalisma ofisine geçti.

Vladimir Putin kimdir?

Vladimir Putin, Rusya’nin Sankt-Peterburg kentinde 7 Ekim 1952 tarihinde SSCB döneminde çiftçi ailenin çocugu olarak dünyaya geldi. Leningrad Devlet Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden 1975’te mezun olan Putin, yüksek lisansini ekonomi alaninda yapti. Putin mezuniyetinin ardindan Sovyetler Birligi gizli istihbarat servisi KGB’ye katildi, bir süre Almanya’da görev yapmasinin ardindan Leningrad’a dönerek üniversite yönetiminde görev aldi. Putin 2000 yilinda yapilan seçimlerde oylarin yüzde 52.94’ünü, 2004’te yüzde 71.31’ini alarak devlet baskani seçilmesinin ardindan 2008’de basbakanliga geçti, 2012’de oylarin yüzde 63.6’sini alarak yeniden devlet baskani olurken, 2018’de yapilan seçimlerde ise oylarin yüzde 76.7’sini alarak devlet baskanligi koltuguna oturmustu.

Putin 7 Mayis 2030’a kadar 6 yil daha devlet baskanligi görevini yürütecek.
Kaynak: İHA