Istedikleri Kadar Topluyorlar

Kahramanmaras’ta üretilen çilegi bahçede yemek isteyen vatandaslar, kentteki seralara gelerek ürünleri topluyor. Dört mevsim seralarda üretilen çilek, tarimsal aktivite olarak yerini aldi.

Istedikleri Kadar Topluyorlar
Kahramanmaras’ta toprakli ve topraksiz tarim olarak adlandirilan ve il geneli 7 bin dönümde üretilen çilek, yaz mevsiminde Ortadogu ülkelerine, kis mevsiminde Rusya ve Avrupa pazarina gönderiliyor.

Müsterilerinin gelip dalindan koparip topladigi çilek, kentteki seralarda yil boyu üretiliyor. Bankaciligi birakip çiçek üretimine geçtigini ifade eden Ümit Uçar, “Topraksiz tarim ile ugrasiyoruz. Hem toprakli hem topraksiz üretim yapiyoruz yilin 12 ayi üretim var ve farkli dönemlerde kaliteyi artirmayi çalisiyoruz. Dünyanin dört bir yanina çilegimizi gönderiyoruz. Yazin özellikle Birlesik Arap Emirlikleri, Dubai ve Katar olmak üzere kis mevsiminde ise Rusya pazarina ürünleri yolluyoruz. Topraksiz tarimda 7 dönüm yillik yaklasik 100 ton kapasiteli ürünümüz var. Kahramanmaras’in toplam üretimi 7 bin dönüm ve biz yüzde beslik bir yerine sahibiz. Kahramanmaras ihracati ise yüzde onlar civarinda genelde iç piyasaya ürün çalisiliyor” diye konustu.

Ailelerin ve çocuklarin sera aktivitelerinin oldugunu da ifade eden Uçar, “Çilek C vitamin deposu. Hormon kabul etmeyen bir ürün oldugu için çocuklarin rahat bir sekilde yiyebilecegi bir ürün. 12 ürün bulundugu için vatandaslarimiz geliyor. Vatandaslarimiz için burada bir aktivite alani da olusturduk. Okullardan yogun taleplerimiz var. Ilkokul ve ortaokul ögrencileri gelip burada kendileri toplayip yiyebiliyorlar” ifadelerini kullandi.

İçel’den geldigini söyleyen Ayse isimli kadin, “Ben mersinde yasiyorum ailemi ziyarete geldim buraya. Buranin adini duymuslar görmek istedik beni gezmeye getirdiler. Güzel bir yer görülesi güzel bir yer. Sepetinizi kolunuza takiyorsunuz istediginiz kadar gözünüzün sevdigi çilekleri topluyorsunuz” dedi.

Kaynak: İHA