21 Bin 300 Ton Evsel Atik Toplandi

Düzce Belediyesi Temizlik Isleri Müdürlügü yilin ilk dört ayinda 21 bin 300 ton evsel atik topladi.

21 Bin 300 Ton Evsel Atik Toplandi
Düzce Belediyesi’nin 63 mahallesinin kentsel ve evsel temizliginin yani sira hafriyat ve atiklarindan da sorumlu olan Temizlik Isleri Müdürlügü, 2024 yilinin ilk 4 aylik dönemine dair çalismalarini paylasti.

Müdürlüge bagli ekipler, yetki alani içerisindeki mahallelerin kentsel temizlikleri basta olmak üzere evsel nitelikli kati atiklarin toplanmasi, tasinmasinin yani sira tadilat atiklarinin kaldirilmasina kadar bir çok çalismayi es zamanli sürdürürken, söz konusu süreçte toplam 21 bin 300 ton evsel atigin toplanmasini sagladi.

Temiz Sehir Düzce çalismalari dogrultusunda tüm mahallelerin ana arter ve sokaklarinda yikama ile süpürme çalismalarini da aksatmadan devam ettiren müdürlük, 2 adet yol yikama araci ile iki vardiya halinde haftalik 25 km uzunlugundaki hatti su ile arindirdi. Merkez mahallelerde haftanin 6 günü kurulan pazaryerlerinin de tazyikli su yikanmasini ve vakumlu araçlarla süpürülmesini saglayan ekipler, her hafta 56 bin metrekarelik alani yikamayi sürdürdü.

Günlük 40 ton atik toplandi

Bahçe atigi ve molozlarin sehrin görüntüsünü bozmamasi için titizlikle çalisan Temizlik Isleri Müdürlügü, gelisigüzel atilan evsel ve bahçe atiklarini düzenli olarak toplami islemine de devam ediyor. Ekipler yilin ilk dört aylik periyodunda günlük 40 ton atik topladi.

Müdürlük, 63 mahalle genelindeki tüm çocuk parklarini haftalik düzenli olarak temizlerken, bunun yani sira yakin zamanda açilisi yapilarak sosyal alanlar içerisine dahil edilen bölgelerin de temizlik kalmasini, Kent Park, 15 Temmuz Parki, Nikah Salonu Engelsiz Yasam Parki gibi büyük parklarda sürekli personel bulundurularak temiz tutulmasini, D-100 Karayolu, D-655 Akçakoca Yolu ve Kuzey Çevre Yolu üzerinde bulunan üst geçitlerin temizliginin de periyodik olarak gerçeklestirilmesini sagladi.

209 konteynir dagitildi

Temizlik Isleri Müdürlügü, ulasan ihbarlar ve çöp toplama ekiplerinin tespiti ile konteynerlerin tamir ve bakimlarini saglarken, bu dönemde 245 çöp konteynirinin tamiratini tamamladi. Ekipler ayrica, 209 konteynerin ise ihtiyaç duyulan mahallelere dagitimini yapti.

Çevrenin ve topragin kirlenmesinin önüne geçtiler

Çevrenin ve topragin kirletilmemesi adina baslatilan ‘Sifir Atik Projesi’ kapsaminda önemli çalisma gerçeklestiren müdürlük, 4 adet mobil atik getirme merkezinde ambalaj kâgitlarinin toplanmasini sagladi. Ambalaj atiklarinin evsel atiklardan ayri toplanmasi için ikili toplama sistemine geçis yapan ve 36 sitede uygulamayi baslatan müdürlük, 3 bin litrelik mavi renkli atik toplama kumbaralari ile 3 bin litrelik gri renkli mutfak atiklari için çöp konteynerleri yerlestirdi. Ayrica 300 iç, 6 dis mekan olmak üzere Düzce’nin dört bir yaninda olusturulan atik pil toplama noktalarindan toplanan atik piller de geri dönüsüme kazandirildi. Elektrikli ve elektronik atik toplama merkezlerinden de 150 kilogram atik toplanarak lisansli geri dönüsüm tesislerinde ekonomiye kazandirildi.

480 kilo atik ilaç bertaraf edildi

Atik ilaçlarin, çevre ve insan sagligina dogrudan etkilerinin en aza indirilmesi, kaynaginda ayri biriktirilmesi ve mevzuat kapsaminda imha edilmesi maksadiyla sehir merkezinde bulunan 10 eczane içerisine toplama noktalari olusturan müdürlük, toplanan 480 kilogram atik ilaci da bertarafa gönderdi.

8 ton bitkisel atik yag toplandi

Müdürlüge bagli olarak hareket eden Çevre Koruma Kontrol Ekibi, Sifir Atik Projesi kapsaminda tekstil atiklarinin geri kazanimi için sehir merkezinde 250 farkli noktaya konulan eski esya ve ayakkabi kumbaralariyla 45 ton atigin ekonomiye geri kazandirilmasi, Bitkisel Atik Yaglarin Kontrolü Yönetmeligi kapsaminda ise lokantalar, sanayi mutfaklari, oteller, yemekhaneler, hazir yemek üretimi yapan isletmelerden ve evlerden kaynaklanan 8 ton bitkisel atik yaglarin bertaraf lisansli firma tarafindan toplanarak bertaraf edilmesi sagladi.

Egitimlere devam

Düzce Belediyesi Temizlik Isleri Müdürlügü, atiklarin kontrolü, israfin önlenmesi, kaynaklarin verimli kullanilmasi ve sifir atik ile daha yasanabilir bir dünya için il genelindeki okullara sifir atik egitimleri de verdigini açikladi.

4 ay içinde 670 ögrenciye egitim verilirken, egitimlerle ögrencilerin çevreye ve dogaya daha duyarli olmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA