Aydin'da Bamya Hasadi Basladi
Aydin’da havalarin isinmasi ile birlikte son yillarda fiyati altinla yarisan bamyanin hasadina baslandi. Koçarli Büyükdere Mahallesi’nde ilk hasadi yapan Yücel Yüce adli üretici, bu yil hem fiyatin hem de ürün kalitesinin oldukça iyi oldugunu belirterek bereketli bir sezon beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin en önemli bamya üretim merkezlerinden biri olan Aydin’da ‘yesil altin’ diye tabir edilen bamya üretimine baslandi. Koçarli’da hem bamya üreticiligi hem de toptanciligini yapan Yücel Yüce, tarlasinda yetistirdigi ürünlerin hasadina basladi.
Ayni zamanda sifa deposu olan bamyanin degerinin her geçen gün arttigi gibi bölgede önemli bir istihdam kaynagi oldugunu belirten Yücel Yüce, sezonun ilk ürünlerini toptan 150 TL’ye sattiklarini bu fiyatlarin da yüzleri güldürdügünü söyledi.
“Tek sikinti çalisacak insan bulmak”
Aydin’in her karis topraginda tarimsal üretim yapilabildigini ancak en büyük sorunlarin basinda çalisacak insan bulma sikintisi geldigini belirten Yüce, “Topraklarimiz verimli. Artik tarim ürünleri para da ediyor. Ancak en büyük sikinti çalisacak insan kitligi. Bir yanda insanlarimiz issizlikten dert yanarken diger yanda da tarim sektöründe çalisacak kisi bulamiyoruz. Günlük 800-1000 TL yevmiye veriyoruz. Sabah erken saatlerde baslayan bamya toplama isi, hava isininca bitiyor. Yine de amele bulmakta zorlaniyoruz” dedi.
“Kilosu 110-150 TL arasinda satildi”
Bamyanin son yillarda adeta altinla yaristigini belirten Yüce, “Bamyalar kalibresine göre fiyatlandiriliyor. Pek çok üründe mahsulün irisi ragbet görürken bamyada küçük olani daha kiymetli oluyor. Su anda turfanda oldugu için toptan kilosu 110-150 TL arasinda satildi. Önümüzdeki günlerde bu fiyat düser ama simdilik sezondan umutluyuz” dedi.
