Mantar Zehirlenmesi, Karaciger Yetmezligine Hatta Ölüme Neden Oluyor

Yozgat’ta dogada yetisen mantarlardan kaynakli hastaneye basvuranlarin sayisinin geçen yila oranla yükseldigini söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Ögretim Üyesi Tolga Aydin, karaciger yetmezligine neden olarak ölüme kadar götüren zehirli mantarlara karsi uyarilarda bulundu.

Mantar Zehirlenmesi, Karaciger Yetmezligine Hatta Ölüme Neden Oluyor
Mevsim yagislarinin baslamasiyla beraber mantarlar da dogada kendini göstermeye basladi.

Dogal ortamda bilinçsizce toplanan ve zehirli oldugu bilinmeyen mantarlar, tüketildigi takdirde telafisi olmayan ölümcül saglik problemlerine neden oluyor. Zengin protein içerigi ile ete alternatif olarak gösterilen mantar, yagislarin bol oldugu bu günlerde hem çok yetisiyor hem de vatandaslardan ragbet görüyor. Kültür mantarindan daha lezzetli de olsa dogal mantarlar, zehirlenme riskini de beraberinde tasiyor. Mantar çesidinin çok fazla oldugu bu dönemde hangi mantarin zehirli hangi mantarin zehirsiz oldugu bazen karistirilabiliyor. Bilinçsizce tüketilen mantarlar zehirlenme ile birlikte ölümcül saglik problemlerine neden oluyor. Uzmanlar çesidi bilinse bile dogada toplanan mantarlarin kesinlikle tüketilmemesi gerektiginin altini çiziyor.

“Karaciger yetmezligine neden oluyor”

Dogada yetisen mantarlarin bilinçsizce tüketiminin ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabilecegini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Ögretim Üyesi Tolga Aydin, “Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar aylarinda yagmurlarin artmasiyla mantar kaynaklari zehirlenme vakalarinda artis gözlemlendigini ve bu yil geçen yila oranla ilimizde de zehirlenme vakalarinin arttigini görüyoruz. Türkiye’de dogada kendiliginden yetisen mantarlar arasinda zehirli mantarlarin oldugunu biliyoruz. Bu zehirli mantarlarin tüketilmesi sonrasinda ölüme dahi götürecek ciddi vakalar görmekteyiz. Karaciger yetmezligi ve acil karaciger nakli gerektiren vakalar da karsimiza gelmekte. Bu günlerde acil servislerimize mantar kaynakli zehirlenmelerinden dolayi basvurular artti.” dedi.

“Zehirlenme belirtileri 2 ila 6 saat içinde kendini gösteriyor”

Mantar zehirlenme belirtilerinin 2 ila 6 saat içerisinde kendini gösterdigini de belirten Aydin, “Mantar zehirlenmesinin kendini kötü hissetme, soguk soguk terleme, mide bulantisi ve karin agrisi ile basladigi gibi bilinç bulanikligi, bayilma hissi ve uyuklama hali gibi nedenlerle zehirlenme belirtileri olabilir. O yüzden bu gibi sorunlar oldugunda öncesinde mantarda yemissek acil servislere basvuralim. Bu vakalarla karsilasmamak ve bu zehirlenme olaylarinin yasanmamasi için dogadan kendiliginden toplanan ve tüketilen mantarlari bilinçsiz bir sekilde yemeyelim. Daha çok kültür mantarina yönelmekte fayda olacagini düsünüyorum.” seklinde konustu.

“Daha temkinli olmamiz gerek”

Vatandaslardan Muzaffer Bayat, bilinçsizce dogada toplanan mantarlari tüketmedigini söyleyerek, “Her mantarin zehirli olup olmadigini bilmedigimiz için zehirlenme imkani daha fazla oldugundan bunlari yerken daha dikkatli ve temkinli bir sekilde yaklasmamiz lazim. Daha fazla zehirsiz mantarlari tercih etmemiz lazim” ifadelerine yer verdi.

“Dogada buldugumuz her mantari yememeliyiz”

Halit Bozkurt ise “Dogada buldugumuz her mantari yemememiz lazim. Mantar insan hayati için çok tehlikeli. Yarari da var. Zarari da var. Zehirli mantardan insanlar ölebiliyor ve sagliklari açisindan zor duruma düsebiliyorlar. Her buldugumuz mantari tüketmemiz lazim. Sagligimiz açisindan her mantari yemememiz gerekiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA