Sirbistan'da Yeni Hükümet Kuruldu

Sirbistan’da Parlamento, Cumhurbaskani Aleksandar Vucic’e yakin bir isim olarak öne çikan eski Savunma Bakani Milos Vucevic liderligindeki yeni hükümete onay verdi. Kabinede ABD’nin yaptirim uyguladigi iki siyasetçi yer aliyor.

Sirbistan'da Yeni Hükümet Kuruldu
Sirbistan Parlamentosu, 17 Aralik 2023’te yapilan seçimlerde en çok oyu alan Sirp Ilerleme Partisi (SNS) ile diger 5 partiyle birlikte olusturdugu koalisyon hükümetine onay verdi. Yeni hükümete, 250 sandalyeli mecliste, 213 milletvekilinden 152’si lehte, 61’i aleyhte oy verdi. Yeni koalisyon hükümetini, Vucevic liderligindeki Sirp Ilerleme Partisi (SNS) ile birlikte Sirbistan Sosyalist Partisi (SPS), Sirbistan Sosyal Demokrat Partisi (SDPS), Sirbistan Birlesik Emekliler Partisi (PUPS), Birlesik Sirbistan (JS) ve Voyvodinali Macarlar Birligi (SVM) olusturdu.

Kabinede ABD’nin yaptirim uyguladigi iki siyasetçi yer aliyor

Yeni hükümetin basbakani ise eski Savunma Bakani Milos Vucevic oldu. Yeni kabinede ABD’nin yaptirim uyguladigi iki siyasetçinin de yer almasi dikkat çekti. Eski Basbakan Ana Brnabic liderligindeki eski kabineye nazaran üçte biri yeni isimlerden olusan yeni kabinede, 31 bakan yer aldi.

Oylamanin ardindan derhal yemin ederek göreve baslayan Vucevic liderligindeki yeni hükümette Basbakan Yardimcisi ve Maliye Bakani Sinisa Mali, Basbakan Yardimcisi ve Içisleri Bakani Ivica Dacic, Savunma Bakani Bratislav Gasic, Disisleri Bakani ise Marko Djuric oldu. Irena Vujovic ise Basbakan Yardimcisi ve Çevre Koruma ve Su Isleri Bakani oldu.

ABD’nin yaptirim listesinde yer alan Rusya yanlisi siyasetçi Aleksandar Vulin Basbakan Yardimcisi ve Sirp siyasetçi olan Nenad Popovic devlet bakani olarak kabinede yer aldi.

Yeni kabinede Insaat, Ulasim ve Altyapi Bakani Goran Vesic, Madencilik ve Enerji Bakani Dubravka Djedovic Handanovic, Iç ve Dis Ticaret Bakani Tomislav Momirovic, Adalet Bakani Maja Popovic, Kamu Yönetimi ve Yerel Yönetimler Bakani Jelena Zaric Kovacevic, Azinlik Haklari ve Sosyal Diyalog Bakani Tomislav Zigmanov, Avrupa Entegrasyon Bakani Tanja Miscevic, Egitim Bakani Slavica Djukic Dejanovic, Ekonomi Bakani Adrijana Mesarovic, Tarim Bakani Aleksandar Martinovic, Saglik Bakani Zlatibor Loncar, Çalisma, Istihdam ve Sosyal Isler Bakani Nemanja Starovic, Aile ve Nüfus Planlama Bakani Milica Djurdjevic Stamenkovski, Spor Bakani Zoran Gajic, Kültür Bakani Nikola Selakovic, Köy Isleri Bakani Milan Krkobabic, Bilim, Teknolojik Ilerleme ve Inovasyon Bakani Jelena Begovic, Turizm ve Gençlik Bakani Husein Memic, Bilgi ve Telekomünikasyon Bakani Dejan Ristic ve Kamu Yatirimlari Bakani Darko Glisic oldu.

Novica Toncev, Djordje Milicevic, Usame Zukorlic ve Tatjana Macura ise devlet bakani olarak kabinede yer aldi.
Kaynak: İHA