Çadirda Yasayan Aile Elektrige Kavustu

İçel Büyüksehir Belediyesi, çadirda yasayan aileyi günes paneli destegiyle elektrige kavusturdu. Merkez Yenisehir ilçesine bagli Degirmençay Mahallesi’nde küçükbas hayvancilikla ugrasan Yagmurkaya ailesi, artik günlük islerini havanin kararmasinin ardindan da yapabiliyor.

Çadirda Yasayan Aile Elektrige Kavustu
Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi, tarim ve hayvanciliga verdigi destekleri sürdürüyor. Bu kapsamda ’Günes Topluyoruz Sizin Için’ sloganiyla hayata geçirilen Günes Paneli Destegi projesi, küçükbas hayvancilikla ugrasan konar-göçer ailelerin ve aricilik yapan üreticilerin yasamlarina katki sunmaya devam ediyor.

Yenisehir Ilçesi Degirmençay Mahallesi’nde geçimlerini küçükbas hayvan yetistiriciligi ile saglayan ve çadirda yasayan Asiye ve Ali Yagmurkaya çifti de proje sayesinde elektrige kavustu. Asiye Yagmurkaya’nin basvurusu üzerine çiftin yasadigi çadira günes paneli destegi saglandi. Elektrik olmadigi için çogu islerini gündüz yapmak zorunda kaldiklarini aktaran Yagmurkaya ailesinin fertleri, Büyüksehir Belediyesi sayesinde artik istedikleri zaman islerini kolaylikla halledebildiklerini anlatti.

"Karanlik oldugu için yemegi aksam yapamiyorduk"

Günes paneli destegine basvuru yapan Asiye Yagmurkaya, "Basvurumuzu yaptik ve panelimizi aldik. Paneli almadan önce hayatimiz karanlikti simdi çadirimiz aydinlandi. Sarjimizi doldurabiliyoruz ve sürekli isigimiz oluyor" dedi.

Günes paneli desteginden önce çogu islerini gündüz yapmak zorunda olduklarini belirten Yagmurkaya, söyle konustu: "Karanlik oldugu için yemegi aksam yapamiyorduk. Mecburen gündüz yapmak zorundaydik. Simdi aksam da olsa hayvanlarimizin islerini hallettikten sonra yemegimizi yapabiliyoruz. Çocuklarimiz isigin savkinda dersine çalisabiliyor, televizyonumuzu rahatlikla izleyebiliyoruz, yemegimizi rahat yiyebiliyoruz. Daha önce islerimizi el lambalariyla yapmak zorundaydik. Simdi geç de olsa aksam isigin savkinda her seyimizi yapabiliyoruz. Karanliktan kurtulduk, hayatimiz aydinlandi."

Aldiklari destekten dolayi da Baskan Vahap Seçer’e tesekkürlerini ileten Yagmurkaya, kadinlara seslenerek, "Her kadin basarabilir, her kadin yapabilir, her kadin basvuruda bulunup, tarimsal destegini alabilir. Hiçbir kadinin basaramayacagi bir is yok" diye konustu.



"Destek sayesinde çadirimiz aydinlandi”

Ali Yagmurkaya da günes panelinin hem is, hem günlük hayatta kendilerine büyük kolaylik sagladigini kaydetti.

Yagmurkaya, "Eskiden aksam vakitlerinde karanliktaydik, isildakla veya çapa motorunun aküsüyle idare ediyorduk. Simdi çadirimiz aydinlandi" dedi.

Biri Açikögretim lise son sinifta, digeri 7. sinifta olan iki çocugunun panel sayesinde aydinlik ortamda ders çalisabildiklerini ifade eden Yagmurkaya, bu tür projelerin devam etmesini istedi.

"Aksamlari isigimizi yakip dersimize çalisabiliyoruz"

Lise son sinifta egitim gören Hasan Hüseyin Yagmurkaya ise "Aksamlari isigimizi yakip dersimize çalisabiliyoruz. Önceden aksam vakitlerinde isigimiz yoktu, telefonlari ve lambalari sarj etmek için köye götürüyorduk. Simdi gündüz keçileri güdüyor, aksam eve gelip sicak sicak yemegimizi yiyebiliyoruz" seklinde konustu.



"Bu yil toplam 400 üreticiye günes paneli desteginde bulunduk"

Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi’nda ziraat mühendisi olarak görev yapan Zeynep Durmaz da, bu yil toplam 400 üreticiye günes paneli desteginde bulunduklarini ifade etti.

Bunlarin 150’sinin aricilar, 250’sinin de küçükbas hayvan yetistiricileri oldugunu belirten Durmaz, geçen yil da 360 üreticiye destek sagladiklarinin altini çizerek, "2023 yilinda 54 kadin üreticimiz, 2024 yilinda da 52 kadin üreticimiz projeden faydalanmis oldu” dedi.

Kaynak: İHA