Is Dünyasina 'Meslek Lisesi' Dopingi

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde baslatilan "Meslek Lisesi Gelecek Garantisi" projesi hem ögrencileri erken yasta meslek sahibi yapiyor hem de birçok sektörün kanayan yarasi haline gelen ara elaman sorununu ortadan kaldiriyor.

Is Dünyasina 'Meslek Lisesi' Dopingi
Körfez Ticaret Odasi ve Körfez Milli Egitim Müdürlügü is birliginde 2018’den beri sürdürülen "Meslek Lisesi Gelecek Garantisi" projesi kapsaminda Körfez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Kariyer Günleri etkinligi düzenlendi.

Isverenler ve ögrencilerin bir araya geldigi etkinlikte, staj ve is basvurulari ile ilgili görüsmeler yapildi.

"Tüm verileri tutuyoruz"

Körfez Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Recep Öztürk, birçok sektörde nitelikli personel sikintisi yasandigina dikkat çekti. Isletmelerin sermayeleri oldugu halde ara eleman sikintisi sebebiyle yeteri kadar büyüyemediklerini ifade eden Öztürk, "Isverenler ara eleman sorununu önceden çok hissetmiyordu. 3-5 yil önce ara eleman fazla oldugu için isletmelerimiz kolaylikla personel bulabiliyordu. Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de ciddi manada eleman sikintisi meydana geldi. Körfez Ticaret Odasi olarak bakanligimiz ve TOBB bünyesinde; Körfez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini seçtik. 2018 yilindan beri okul yönetimi, oda çalisanlari ve meslek komitelerimizle çok ciddi emek vermekteyiz. Isletmelerimizde staj yapan çocuklarin niteligini takip ediyoruz. Staj yaptigi yerde ise devam edip etmedigine varincaya tüm verileri tutuyoruz. Bu isi daha ileriye tasiyabilmek için isletmelerimizle ögrencilerimizle birlestirip daha iyi staj imkanlari saglamak için kariyer günü etkinligi düzenledik. Kariyer günü etkinliginin iyi sonuçlar verecegini düsünüyorum" dedi.



"Önümüzdeki yil firma sayisini 120’ye çikartacagiz"

Meslek Lisesi Gelecek Garantisi projesinin gençlere erken yasta is imkani sundugunu kaydeden Baskan Öztürk, "Mezun olan her 95 ögrencinin 65’i direkt is basi yapiyor. 20’si üniversite kariyerine devam ediyor, kalan kisim ise meslegi yapmayan insan grubundan olusuyor. Okulumuza gelen ögrenci kalitesini artirmak ve ögrencilerin teorik egitime de olan ilgilerini artirabilmek için 80 ayri üye is yerimizin destekleriyle 9, 10 ve 11’inci siniflardaki 80 ögrencimize bu senelik aylik 500 TL burs verdik. Önümüzdeki yil firma sayisini 120’ye çikartip, gelen ögrenci kalitesini artirmak istiyoruz" diye konustu.



"Toplumda meslek liselerine karsi ön yargi bulunuyor"

Körfez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Harun Künü, proje sayesinde ögrencilerin nitelikli isletmelerde is basi yaptigini ifade ederek, "Is basi egitimini tamamladiktan sonra mezun olan ögrencilerimiz isletmelerde istihdam ediliyor. Ticaret Odasindan her yil artan burs imkanimiz da mevcut. Bu sene 80 ögrencimize burs veriyoruz. Önümüzdeki yil burs alan ögrenci sayisini 120’ye çikarmanin sözünü aldik. Ülkelerde yasanan ekonomik krizlerin en büyük sebebi üretim eksikliginden kaynaklaniyor. Meslek liseleri olarak isletmelerin gerekli duydugu nitelikli elemanlari yetistirmek için canla basla çalisiyoruz. Isverenlerle ögrencilerimizi bulusturarak, ögrencilerimizin 12. sinifta isletmelerini bulmalarini sagliyoruz. Toplumda meslek liselerine karsi ön yargi bulunuyor. Tüm ögrenciler beyaz yakali tabir ettigimiz meslek gruplarini tercih ediyor. Aslinda meslek liselerinden mezun olan ögrencilerimiz, üniversite okumalarina gerek kalmadan 18 yasini doldurunca is basi yapabiliyorlar" ifadelerini kullandi.

12. sinif ögrencisi Hamza Salih Cesur ise "Elektrik-elektronik bakim ve onarim bölümünde okuyorum. Meslek lisesinin artilarini bildigim için bu okula baslamistim. Tahmin ettigim gibi de oldu" dedi.

Kaynak: İHA