Erzincan'da Terörist Kalmadi

Erzincan Valisi Hamza Aydogdu, son iki ayda 89 terör operasyonunun yapildigi kent sinirlarinda terörist bulunmadigini bildirdi.

Erzincan'da Terörist Kalmadi
Erzincan Valisi Hamza Aydogdu, Il Emniyet Müdürü Kenan Kurt ve Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Veysel Yanik ile birlikte Güvenlik Bilgilendirme Toplantisi’nda basin mensuplariyla bir araya gelerek, açiklamalarda bulundu.

Vali Aydogdu, Erzincan’in asayis olaylarinda en güvenilir illerden biri olduguna dikkat çekerek, “Asayis olaylarinda, trafik olaylarinda vatandasimizin huzurunu etkileyecek bütün olaylarda çok ciddi anlamda bir düsüs ile karsi karsiyayiz. Ayni zaman da hem emniyet müdürlügümüz hem de jandarma komutanligimizin yaptigi çalismalar, aylik muhtar toplantilari, okullarimizda verilen seminerler, yaptigimiz projeler neticesinde insallah gelecek 6 ay içerisinde Erzincan’i huzurun baskenti yapmaya hep birlikte karar verdik. Bu verileri de görünce umudumuzda artiyor. Çünkü bir sehirde beraber birlikte yasiyorsak, beraber birlikte birbirimizin hukukuna ne kadar riayet edersek o sehirde yasayan vatandaslari da o sehirde o kadar mutlu ve huzurlu olur.” dedi.

“2 ayda 89 operasyon”

Erzincan Valisi Aydogdu basta PKK, FETÖ ve DEAS olmak üzere ülkenin bütünlügüne, milletin birlik ve beraberligine kast eden terör örgütlerine yönelik olarak son iki ayda il genelinde 89 terör operasyonunun icra edildigini kaydederek, “Terör olaylarina baktigimiz zaman mart ve nisan aylarinda ilimiz genelinde 89 terör operasyonu icra edilmistir. Icra edilen operasyonlar neticesinde halen bölgemizde aktif faaliyet gösteren terör örgütü mensubu bulunmamaktadir.” diye konustu.

Vali Aydogdu, diger olaylara karsi su bilgileri verdi:

Göçmen kaçakligi olaylari:

Göçmen kaçakçiligina yönelik 28 operasyon yapilmistir. Bu operasyonlar sonucunda 95 düzensiz göçmen yakalanmis, yakalanan düzensiz göçmenler hakkinda gerekli islemler yapilarak geri gönderme merkezlerine sevk edilmistir. Göçmen kaçakçiligi yapan 18 organizatör ise adli makamlara sevk edilmistir.

Uyusturucu ve kaçakçilik olaylari:

2024 yili mart ve nisan aylarinda uyusturucuyla mücadele kapsaminda toplam 78 operasyon yapilmistir. Icra edilen bu operasyonlar sonucunda 114 süpheli adli makamlara sevk edilmistir. 2023 yilinin ayni dönemine göre kiyaslandiginda operasyon sayisinda yaklasik olarak yüzde 117 oraninda artis saglanmistir. Yapilan operasyonlarda; toplam 63 kilo çesitli uyusturucu ve uyarici maddeler, 1.819 adet sentetik ecza maddesi, 200 kök kenevir bitkisi ve 4 adet uyusturucu kullanma aparati ele geçirilmistir.

Valilik tarafindan baslatilan “Huzur Için Erzincan” projesi kapsaminda toplumsal bilinçlendirme ve kültürel degisim olusturma hedefi ile kurumlarimiz gece gündüz faaliyet göstermektedir. Bu dogrultuda toplumumuzun uyusturucu ile mücadele sürecine katilmasi ve zararlarinin bizzat toplum içerisinden çikan eserlerle anlatilmasi amaciyla ilimizde faaliyetler yürüten Tiyatro Anka grubuna Emniyet Müdürlügümüz Narkotik Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü tarafindan verilen Narkorehber egitimi sonucunda hayat bulan “Bir Kereden Bir Sey Olur” isimli tiyatro oyunu sergilenmistir. Biz bu tiyatro oyununun bütün ilçelerde de sahnelenmesi için Milli Egitim Müdürlügümüze de talimat verdik.

Kaçakçilik ve mali suç verileri;

Il genelinde son iki ay içerisinde; 40 kaçakçilik operasyonu icra edilmis olup, bu operasyonlar kapsaminda yakalanan 69 süpheli sahis adli makamlara sevk edilmistir. 2023 yilinin ayni dönemine göre kiyaslandiginda 2024 yilinda icra edilen operasyon sayisi yaklasik olarak yüzde 37 oraninda artmistir.

Icra edilen operasyonlarda; 168.200 adet dolu ve bos makaron, 95 kilo tütün, 12 adet tarihi obje, 5 adet tabanca, 1.127 adet tabanca fisegi, ele geçirilmistir.

Asayis olaylari:

Il genelinde 2024 yili Mart ve Nisan aylari içerisinde toplam 937 asayis olayi meydana gelmis olup, 2023 yili ayni dönemine göre kiyaslandiginda meydana gelen olay sayisinda yüzde 8 düsüs gerçeklesmistir.

Suçlarin tasniflerine göre aydinlatma oranlarina baktigimizda; Takibi gereken olaylarda aydinlatma orani yüzde 100, millete ve devlete karsi islenen olaylarda aydinlatma orani yüzde 100, kisilere karsi islenen suçlarda aydinlatma orani yüzde 99,59, mal varligina karsi islenen suçlarda aydinlatma orani yüzde 95’dir.

2024 yili mart ve nisan aylarinda evden, kurumdan ve isyerinden olmak üzere toplam 25 hirsizlik olayi meydana gelmis olup, 2023 yili ayni dönemine göre kiyasladigimizda, meydana gelen hirsizlik olaylarinda da yaklasik olarak yüzde 12 oraninda azalis mevcuttur.

Emniyet ve jandarma personellerinin özverili ve fedakâr çalismalari, kurumlarimizin tüm teknolojik imkanlardan faydalanmalari olaylarin aydinlatilmasinda son derece önemli olup, asayis olaylarinin aydinlatilmasi bakimindan Erzincan Türkiye genelinde ilk siralarda yer almaktadir.

Aranan sahislar:

Erzincan genelinde son iki ay içerisinde, 1.353.000 sahis sorgulanmis, 1.394 umuma açik isyerinin kontrol ve denetimleri yapilmis ve 87.000 araç sorgulanmistir.

Yapilan bu denetim ve sorgulamalar neticesinde arama kaydi bulunan 564 sahis yakalanmistir. Bu sahislardan kesinlesmis hapis cezasi bulunan 127 kisi tutuklanarak Erzincan Kapali Infaz Kurumuna teslim edilmis, 437 kisi hakkinda da gerekli yasal islemler yapilmistir.

Siber olaylari:

2024 yili mart ve nisan aylari içerisinde toplam 113 olay meydana gelmis, bu olaylardan 95 tanesi aydinlatilmis, 18 olayin aydinlatilmasi için gerekli çalismalar devam etmektedir.

Son iki ay içerisinde 247 sosyal medya hesabina yönelik açik kaynak arastirmasi yapilmistir.

Siberay Faaliyetleri kapsaminda son iki ayda 12 okulda 8.000 katilimciya bilgilendirme seminerleri düzenlenmis ve 1.570 brosür dagitilmistir.

Trafik olaylari:

Il genelinde son iki ay içerisinde yapilan trafik uygulamalarinda; 104.110 araç kontrol edilmis olup, yapilan kontrol ve denetlemeler sonucunda 8.684 araç sürücüsüne Trafikte kurallara uymadiklari için idari para cezasi uygulanmistir.

2023 yili ayni dönemine göre kiyaslandiginda 2024 yilinda kontrol edilen araç sayisinda yüzde 53 artis saglanmistir.

2024 yili mart ve nisan aylarinda il genelinde toplam 178 yaralanmali trafik kazasi meydana gelmis olup, bu dönem içerisinde ölümlü trafik kazasi meydana gelmemistir.

Aile içi ve kadina karsi siddetle mücadele:

2024 yili mart ve nisan aylarinda il genelinde toplam 147 olay meydana gelmis olup, bu olaylar karsisinda 119 sahsa önleyici tedbirler alinmistir.

Okul çevreleri ve okul servisi denetimi:

Güvenli Egitim Koordinasyon Görevlileri tarafindan, çocuk ve gençlerimizin daha güvenli ortamlarda egitim görmelerini saglamak açisindan okul müdürleri ile her hafta bilgilendirme toplantilari yapilmaktadir. Son iki ay içerisinde 1.042 okul çevresinde, 1.203 umuma açik alanda ve 191 servis aracinda denetimler yapilmis olup, bu kapsamda 6.312 sahis sorgulanmistir.

Ayrica 2024 yili mart-nisan aylarinda 15 okulda 1.596 ögrenci ve ögretmenin katilimiyla Kisisel Güvenlik ve Suçtan Korunma Yöntemleri, Trafik Güvenligi, Hirsizlik ve Dolandiricilik konularinda ögrenci ve ögretmenlere bilgilendirme yapilmis, 1.500 adet brosür dagitilmistir.

Erzincan Valisi Hamza Aydogdu, gazetecilere iki yeni proje hakkinda da bilgi vererek söyle konustu:

“Bir Köy Bir Göz Projesi; Il Jandarma Komutanligimiz sorumluluk bölgesinde meydana gelen hirsizlik, kaçakçilik, terör ve asayis olaylari ile etkin mücadele etmek, faili meçhul olaylarin en kisa sürede aydinlatilmasi, suçlularin adalet önüne en kisa sürede çikartilmasi maksadiyla kamera bulunmayan toplam (458) köy, belde ve mahallelerde kamera kurulumu planlanmis olup, Kemaliye ilçesinde 41, Merkez Ilçede 63 olmak üzere toplam 104 köy ve mahallede kamera kurulumu tamamlanmis olup, diger köy ve mahallelerde kamera kurulumu çalismalari devam etmektedir.

Ikinci projemiz, Il Emniyet Müdürlügümüz Asayis Sube Müdürlügünce Huzur Için Erzincan projesi kapsaminda “Gözümüz Olun” projesi. Bu proje ile il merkezinde 2.608 sokak, 272 cadde, 10 bulvarin bulundugu ve alandaki çalismalar çerçevesinde belediyeyle birlikte, özel idare, emniyet müdürlügüyle mutabakata vardik. Protokol hazirlaniyor. Bu anlamda Erzincan Belediyesi de bize destek olacak. Ilk etapta 64 noktaya kamera kurulumunu gerçeklestirecegiz. Ayni zaman da Erzincan belediyesi yapi ruhsati verdigi tüm binalara kamera sistemi kurma zorunlulugu getirecek. Kapali devre olacak. O cadde veya sokakta suç islendiginde güvenlik güçlerimiz o görüntüleri inceleyebilecekler. Bizim burada en büyük amacimiz bütün Erzincan’i kapsayacak bir sekilde vatandaslarimizin huzurlu bir sekilde yasayabilmeleri için emniyet ve jandarma güçlerimiz ile birlikte elimizden gelen tüm çabayi gösterecegiz. Bu baglamda Erzincan Belediye Baskanimiz Bekir Aksun’a tesekkür ediyorum.

Unutmamaliyiz ki; Erzincan’in güvenligi, her bir Erzincanlinin emegi ve katkisiyla pekismektedir. Bu yüzden, kolluk kuvvetlerimizle omuz omuza vererek, huzurumuzu ve güvenligimizi koruma konusundaki kararliligimiz sürecektir. Bu anlamda en önemli konulardan bir tanesi de uyusturucu. Ilimiz bu anlamda gerçekten çok çok iyi durumda. Fakat bizim en büyük amacimiz su. Bu sehirde gençlerimizi zehirlemeye çalisan insanlara hiçbir sekilde göz açtirmayacagiz. Onlara imkan ve firsat vermeyecegiz. Emniyetimiz ve jandarmamiz bu baglamda çalismalarina gece gündüz devam ediyorlar. Bu anlamda Erzincanli vatandaslarimizdan da destek bekliyoruz. Çünkü bizim çocuklarimiz hem bu günümüz hem yarinimiz. Bugünümüzü ve yarinimizi zehirlemelerine, yok etmelerine asla müsaade etmeyecegiz.

Ilimizin ve ülkemizin huzur ve güvenligi için gece gündüz demeden fedakârca görev yapan tüm kolluk görevlilerimize huzurlarinizda bir kez daha tesekkür ediyorum. Erzincan’da çok güzel bir iklim var. Bütün ekipler canla basla bir makinenin çarklari gibi gece gündüz çalisiyor. Bir yerde ekip ruhu varsa, bir yerde samimiyet varsa, bir yerde devletin kurumlari ile millet bütünlesmisse burada hiçbir ser gücü barinamaz. Yuva yapamaz, çocuklarimizi zehirleyemez. Bu anlamda Erzincanli hemsehrilerimizin hepsine tek tek tesekkür ederim. Bizlere verdikleri destekten dolayi. Bizim yaptigimiz bu güzel isleri kamuoyu ile paylasan, bizlerle gece gündüz beraber olan basin mensuplarina da sevgi ve sükranlarimi sunuyor tesekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA