Mugla'nin En Kaliteli Zeytinyagi Seçildi

Mugla’da 5’inci Geleneksel Zeytinyagi Kalite Yarismasi üreticilerin yogun katilimiyla düzenlendi. Yarismada Polifenol Zeytinyagi ödülleri Yatagan’da üreticilik yapan Nefise Sahin ve Mustafa Bomil’e verildi.

Mugla'nin En Kaliteli Zeytinyagi Seçildi
Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan geleneksel hale getirilen 5’inci Zeytinyagi Kalite Yarismasi Mugla Il Tarim ve Orman Müdürlügü bahçesinde gerçeklestirildi.

Mugla’nin 13 ilçesinden üreticilerin yogun katilimiyla yapilan yarismada, Zeytinyagi Kalite Ödülleri de sahiplerine verildi.

En kaliteli Zeytinyagi ürünlerine verilen “Polifenol” ödülü bu yil Yatagan ilçesinde üreticilik yapan Nefise Sahin ve Mustafa Bomil’e verildi.

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, Zeytinyagi Kalite Yarismasinda 14 Mayis Dünya Çiftçiler gününü de kutladi. Muglali üreticilerin her daim yanlarinda olduklari ifade etti.

Saylak, “Zeytinyagi kalite yarismasinin bir sebebi var. Zeytin Mugla’nin 13 ilçesinde olan bir ürün ve Mugla’nin çok önemli bir gelir kaynagi Zeytin ve Zeytinyagi. 13 ilçede bunun etrafinda bir araya gelebiliriz. Mugla’nin çok degerli markalari var. Çam bali cografi isaretli. Bunun gibi her biri bir birinden degerli ama yillarca Mugla zeytinyagi, Milas zeytinyagi tu kaka edilmis. Aci diye uzun süre çuvallarda bekletilip gerektigi budamasindan beslemesine hijyenik sartlarda sikilmamasindan kötü çuvallarda paketlemesine ve bekletilmesi sonucunda asit orani çok yüksek yaglar üretmisiz. Ama hamdolsun 2019 yilinda basarmis oldugumuz zeytinin kayipsiz zeytinyagina yolculugu projesi ile beraber baslattigimiz zeytinyagi katile ödül yarismalarinin bu sene 5’inci ödül törenindeyiz" dedi.

Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Aras, büyüksehir belediyesi bütçesinden tarim çalismalarina önemli bir kaynak ayirdiklarini belirterek, “Mugla Tarim il Müdürlügümüz ile önceki dönemde çalisiyorduk, bundan sonra da çalismaya devam edecegiz. Bizler Mugla Büyüksehir Belediyesi olarak hiçbir ayri gayri olmadan bütün imkanlarimizi çiftçimizin halkimizin menfaati için seferber edecegiz. Bu konuda hiç kimsenin süphesi olmasin. Biz bir bütünüz hep birlikteyiz. Merkezi hükümetin merkezi temsilcileri ile tabi ki tasradaki sayin valimiz ile yerel yönetimlerimiz Il Müdürlüklerimiz, sivil toplum kuruluslarimiz, meslek odalarimiz ve sevgili vatandaslarimiz hemserilerimiz ile hepimiz birlik beraberlik içinde oldugumuz zaman, bir bütün oldugumuz zaman bükemeyecegimiz hiçbir bilek yoktur" ifadelerini kullandi.

Mugla Valisi Idris Akbiyik "Bu organizasyonda emegi geçen basta Il Tarim Müdürlügümüz olmak üzere emegi geçen tüm görevlilerimizi, odalarimizi, Üniversitemizi tebrik ediyorum .Ilimizde bugün 5’incisi kutlaniyor zeytinyagi yarismasi ödül töreninin. Hepsini cani gönülden tebrik ediyorum. Atalarimiz diyor ki, zeytin fakir topraklarin zengin ebatidir. Mugla’da zeytin ve zeytinyagi kültürü insanlarin var olusu kadar eskidir. Mugla tarimin en büyük zenginligi aslinda zeytin agaçlaridir. Mugla’nin tarim arazisinde yaklasik yüzde 50’si zeytin agaçlarindan olusmaktadir. Bugün Türkiye’de 190 milyon zeytin agacinin 16 milyonu Mugla ilimizdedir" dedi.

Bulusma, protokol konusmalarinin ardindan düzenlenen ödül töreni, çekilis ve halk oyunlari gösterilerinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA