Batman'da Dolu Yagisi Çilek Bahçelerini Vurdu

Batman’in Sason ilçesinde etkili olan dolu yagisi, çilek bahçelerinde büyük zarara yol açti.

Batman'da Dolu Yagisi Çilek Bahçelerini Vurdu
Ilçede dün aksam saatlerinde saganak yagisin ardindan Demetevler, Kelhasan, Yeniköy, Karamese köyleri ve civar köylerinde etkili olan dolu yagisi, hasat asamasinda olan çilek bahçelerinde büyük zarara neden oldu. Çilek bahçelerinin tam verim döneminde olmasi nedeniyle zararin büyük oldugunu belirten üreticilerinden Ahmet Tasdemir, bahçede bulunan çileklerin büyük oraninin toplanamaz hale geldigini söyledi.



Dün aksam saatlerinde ilçede etkili olan yogun yagislar ve etkili olan dolu yagisi nedeniyle çileklerin yüzde 70’inin heba oldugunu ifade eden Tasdemir, "Bu yil çok yagis gördük. Bu çilekler ekmek kapimizdir. Bu bahçelerde çalisan isçilerimiz de vardi. Yagislar yarim saat sürdü. Ürünlerimiz koparma döneminde oldugu için hasarimiz çok oldu. Ilçede yaklasik 800 dekarlik alan etkilendi. Yetkililerden destek bekliyoruz” seklinde konustu.

Yasanan kisa süreli dolu yagisinin beklenenin çok üzerinde ve siddetli oldugu için büyük zarara yol açtigini aktaran Hasan Erdem ise "Çileklerimizin ilk verimini çok etkiledi. Yara alan çileklerin günes ile birlikte tamamen çürümesi bekleniyor. Su an da çilek bahçelerinde yüzde 90’a varan bir hasar var. Hasar alan, olgunlasan çilegin tümünü dökmek zorunda kaldik" diye konustu.

Yaklasik 5 dekarlik alanda dolu nedeniyle 3 ton çilegin heba oldugunu söyleyen Mahsun Erdem, "Sezon basi olmasi münasebetiyle çilek bahçelerinin verim dönemi oldugu için zararimiz çok oldu. Henüz sezon basindayiz. Çilek toplamaya yeni basladik. Verimimizin tam oldugu bir dönem olmasi nedeniyle çilek bahçelerimizde zarar çok oldu. Yetkililerden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA