Halk Elinde Islah 18. Yilinda

Eskisehir’de Halk Elinde Küçükbas Hayvan Islahi Ülkesel Projesi, gen yerli kaynaklarin korunmasi ve gelistirilmesi projesi 18 yildir uygulanmaya devam ediyor.

Halk Elinde Islah 18. Yilinda
Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nce Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü koordinasyonunda baslatilan Proje, Anadolu Merinosu Koyun irkinin halk elinde islahiyla baslamis olup halen iki Orta Anadolu Merinosu ve iki ramliç koyun irki islahi projesi olmak üzere 4 proje ile devam ediyor. Proje, koyunculuk faaliyetlerinin yogun olarak yapildigi Sivrihisar, Çifteler ve Mahmudiye ilçeleri basta olmak üzere Eskisehir’in ilçelerinde sürdürülüyor. Proje kapsaminda toplamda 63 sürüde 16 bin 255 anaç koyun ve 506 damizlik koç ile projenin faaliyetleri sürdürülmekte olup; Proje kapsaminda 2006 yilindan bugüne kadar çiftçilere yaklasik 29 milyon TL destek ödemesi yapildigi ifade edildi. 2023 yili destekleme ödemesi kapsaminda ise projede yer alan üreticilere 4 Milyon 942 Bin TL destekleme ödemesi yapildigi aktarildi.

“Damizlik hayvanlarimizla ile ilgili birçok olumlu dönüs almis bulunmaktayiz”

Baska illerde uygulanan projenin getirilerini dile getiren Eskisehir Il Tarim ve Müdürlügü, Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürü Mehmet Yurt, “Halk Elinde Islah çalismalari kapsaminda yer alan sürülerde ikizlik oranlari, kuzularda yasama güçleri, kuzularin dogum agirliklari ve sütten kesim agirliklari gibi önemli parametrelerde yüzde 20’ye ulasan önemli artislar kaydedildi. Proje kapsaminda ayrica Ülkemizin küçükbas hayvancilik alaninda öncü illerinden olan Balikesir ve Konya basta olmak üzere birçok ilimize, proje sürülerinden elde edilen kaliteli damizlik materyallerin satislari yapilmaktadir. Halk elinde islah projelerinin devaminin gelmesini, hem çiftçilerimizin hayvancilik faaliyetlerine yönlendirilmesi hem de Eskisehir ilimizin ülkemizin tarimsal üretimine ve ekonomisine katkisi açisindan önemli buluyor ve temenni ediyoruz. Projenin gelistirilerek sürdürülmesi için Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak yetistiricilerimizin yanlarinda yer alarak çalismaya devam edecegimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA