Yaylalara Zorlu Göç Yolculugu Basladi

Dogu Karadeniz Bölgesi’nde havalarin mevsim normallerine dönmesiyle yaylalara göç basladi. Yüzlerce koyun sürüsü ile baslayan macerali yolculukta yaylalarin yolunu tutan besiciler kilometrelerce yol kat ediyor.

Yaylalara Zorlu Göç Yolculugu Basladi
Dogu Karadeniz Bölgesi’nde hava sicakliklarinin artmasi ve yüksek kesimlerde karlarin erimesiyle yaylalara göç basladi.

Her yil Ekim-Kasim gibi yayladan dönüse geçen ve bahar aylarinin gelmesiyle yaylara tekrar göç eden besicilerin asirlardir devam eden gelenegi bu yil da sürdü. Zorlu mesaide kilometrelerce yol kat eden ve hayvanlarinin basindan bir an olsun ayrilmayan besiciler yüzlerce koyun sürüsü ile karayolu ve daglik alanlardan geçiyor. Cografi sartlar nedeniyle çoban köpekleri esliginde süren göç yolculugu sürücüler tarafindan da ilgiyle takip ediliyor. Yoldan geçen araçlarin ilerleyisini zorlastiran sürüdeki koyunlar ise sürücüler tarafindan cep telefonu ile görüntüleniyor.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinden yaklasik 700 koyun ile Gümüshane yaylalara gitmek için yola çikan sürüde bulunan besicilerden Turgut Dursun, yaylada 6 ay kalacaklarini belirterek “Yolculuga devam ediyoruz. Artik zamani gelmisti. Havalar isindi diyerek yolu çiktik ama kar yagdi. Yolculugumuz Akçaabat ilçesinden basladi Gümüshane’ye kadar sürecek. Yaklasik 700 koyun ile bu yolculuga basladik. Yaklasik 4 gün sürüyor. Yaylada 6 ay kalacagiz” dedi.



“Zahmeti dünyaya bedel, ama seviyoruz”

Besicilerden Mustafa Taylan da belirli noktalarda durarak çadir kurduklarini dile getirerek “Zigana dagindan geçerek Gümüshane’ye ulasacagiz. Yüzlerce koyun ile sürüsü ile yolculuk basladi.

Havalar kötü, karin yagmasi bizi olumsuz etkiledi. Yolculugumuzda belirli noktalarda durarak çadir kuruyoruz. Her yil bunu geleneksel olarak yapiyoruz” seklinde konustu.

Zorlu bir yolculuga basladiklarini dile getiren Ali Dursun ise, “Yaz geldi 6 ay kalacagimiz yayla yoluna nasipse basladik. Zorlu bir yolculuk. Bizim gibi olan besicilere bir çözüm bulmalari lazim. Yola sigmiyoruz. Bu yolculugun zahmeti dünyaya bedel. Ama seviyoruz. Allah nasip ederse 6 ay yaylada kalacagiz. Kis aylarinda tekrar köye dönüs yapacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA