Polonya'da 35 Bin Kisilik Çiftçi Protestosu

Polonya’nin baskenti Varsova’da çiftçilerin düzenledigi ve yaklasik 35 bin kisinin katildigi yürüyüste Avrupa Birligi (AB) tarim politikalari protesto edildi.

Polonya'da 35 Bin Kisilik Çiftçi Protestosu
Polonya’da karbon salinimini yüzde 50 azaltmayi hedefleyen Avrupa Yesil Mutabakati’ni protesto eden çiftçilerin adresi bu kez baskent Varsova oldu. Isçi sendikalari konfederasyonu NSZZ Solidarnosc’un çagrisiyla ülkenin dört bir yanindan bugün Varsova’ya gelen çiftçiler, Sato Meydani’nda toplandi. Çiftçilere konfederasyona bagli diger sendikalarin üyeleri de destek verirken, yaklasik 35 bin kisi yerel saatle 12.00’de Polonya parlamentosuna dogru yürüyüse geçti. Protestocular, 4,5 km askin yürüyüs güzergahi boyunca sik sik AB ve hükümet aleyhinde sloganlar atti. “Burasi Polonya, Brüksel degil”, “Kahrolsun Yesil Mutabakat”, “Biz çiftçiler AB’den çikmak istiyoruz” yazili dövizler tasiyan kalabalik, yol boyunca vatandaslara ellerinde kalan elmalari dagitti.



Çiftçilerden diyalog talebi

Üç saate yakin süren yürüyüse Hukuk ve Adalet Partisi PiS lideri Jaroslaw Kaczynski, bir önceki dönem basbakanlari Beata Szydlo ile Mateusz Morawiecki ve bazi kabine üyeleri katildi.

Göstericilerin parlamento binasina gelmesinin ardindan NSZZ Solidarnosc Genel Baskani Piotr Duda, kendilerinin yesil bir çevrede yasamaya karsi olmadiklarini, ancak Yesil Mutabakat’in su anki sekline karsi çiktiklarini, tesvik, diyalog ve referandum istediklerini söyledi.

Duda ve beraberindeki heyet daha sonra Polonya parlamentosunun alt kanadi Sejm Baskani Szymon Holownia tarafindan kabul edildi. 1 saat kadar süren görüsmenin içerigine iliskin bir açiklama yapilmazken, parlamento önündeki gösteri de olaysiz sekilde sona erdi.

Polisten AB Temsilciligi’nin önünde genis önlem

Çiftçilerin daha önceki protestosu esnasinda Wroclaw’daki AB temsilcilik binasini yumurta yagmuruna tutmasinin ardindan Varsova polisi, AB Polonya Temsilciligi binasi önünde siki önlem aldi. Bina önüne barikat kuran polis, binaya yalnizca sendika yöneticilerinin girerek mektup birakmasina izin verdi.
Kaynak: İHA