Kreste Siddet Davasinda 3. Durusma Yapildi

Tekirdag Çerkezköy Organize Bölge Müdürlügü bünyesinde bulunan Özel ÇOSB Kres ve Gündüz Bakimevinde 2022 yilinin Aralik ayinda yasanan kreste çocuklara yönelik siddet olayi sonrasi 4 kisinin yargilandigi sorusturmayi takiben açilan davada, kres müdürü ve ögretmenlerinin yargilandigi Çerkezköy 5. Asliye Ceza Mahkemesindeki 3. durusma yapildi.

Kreste Siddet Davasinda 3. Durusma Yapildi
Özel ÇOSB Kres ve Gündüz Bakimevinde yasanan kreste çocuklara yönelik siddet olayina iliskin 4 kisinin yargilandigi sorusturmayi takiben açilan davada, kres müdürü ve ögretmenlerinin yargilandigi Çerkezköy 5. Asliye Ceza Mahkemesindeki 3. durusma yapildi. Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi vekilinin de katildigi durusmaya; kreste egitim gören ve siddete maruz kaldigi iddia edilen çocuklarin anne ve babalari ile avukatlarinin yani sira saniklar B.Y., T.K., E.Y. ve S.M. katildi.

Müstekiler sikayetlerinin devam ettigini, çocuklarina kötü muamelede bulunduklari için ÇOSB yöneticilerinden ve kres idarecilerinden davaci ve sikayetçi olduklarini bir kez daha yinelerken, sanik E.Y. ifadesinde, ÇOSB yöneticilerinin talimatiyla 2022 yili Agustos ayinin ilk iki haftasinda izlenen görüntülerde çocuklarin el baglama olaylarinin görünmedigini, oysa dosya kapsaminda emniyet yetkilileri tarafindan izlenen o yilki görüntülerin geriye dönük 3 aylik görüntüler oldugunu, baglanma olaylarinin bu görüntülerde ortaya çiktigini, kendisinin izledigi hizlandirilmis görüntülerde el baglama gibi bir eyleme rastlamadigi için suç ihtarina yönelik yapacagi bir eylem olmadigini söylerken, avukati da, "Bu durumda müvekkilimin tek basina suçu ihbar etme yetkisi yoktur. Yapacagi tek is üstüne bildirmektir. Bu kisiler M.Ö. ve F.T.’dir. Bu kisilerin ayni zamanda ÇOSB hukuk departmani yetkililerine ihbar etme yetkisi vardir. Müvekkilimin tek basina ihbarda bulunma ve karar verme yetkisi yoktur. Müvekkilim de bunu yapmistir. Olaylar sonrasi Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi müfettisleri krese gelerek F.T.’den sikayete konu görüntüleri alip izlemisler ve suç unsuru bir seye rastlamamislardir" dedi.



Müvekkilinin beraatini talep etti

Sanik B.Y.’nin avukati da önceki beyanlari tekrar ettiklerini, müvekkilini bir sonrasi celseye hazir edecegini belirterek müvekkilinin dinlenmesini talep etti. Sanik T.K. de önceki savunmasini tekrarlayarak, "Suçsuzum beraatimi isterim" derken, T.K.’nin avukati da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlügünün genelgesi ile çocuk bakim ve kuruluslarinda güvenlik kameralarinin izlenmesinden müdürlerin sorumlu oldugunu, müvekkilinin görev taniminda böyle bir sorumluluk olmadigi gibi kendisine böyle bir talimat da verilmedigini ifade ederek müvekkilinin beraatini talep etti.

Görüntülerin durusmada izlenmesini talep ettiler

Müstekiler de M.Ö. ve F.T. hakkinda suç duyurusundan bulunulmasini ve olaya iliskin görüntülerin durusmada izlenmesini talep ederken, müsteki avukatlari bu olayi yasayan çocuklara psikolojik rapor alinmasini talep etti. Tanik N.K., "Olay günü esimin yanina çocugumuzu almaya gittigimizde esim bana ’Birkaç dakika bekle, bir sey almaya çalisiyorum’ dedi.

Sordugumda ’Bahçe tarafini izle’ dedi.

B.Y. çocuklari siraya koyarken silkeleyerek siraya koyuyordu. Çocuklara bagiriyordu. Yanina yaklasarak 30-40 saniye kadar görüntü almaya çalistim. Çok kisa bir görüntü aldim. Sonra biz çocugumuzu almak için okula gittik. Bahçede böyle bir durumla karsilastigimizi B. ögretmene bildirdik. Kendisi de T. Bey’e olayi anlatti. T. Bey de hem ögretmenin yanina hem de bizim yanimiza gelerek iki taraf ile de konustu.

Çocugu alip eve döndükten sonra B. ögretmen bana mesaj atarak görüntü almissiniz, görüntüleri alabilir miyim dedi.

Ben de görüntüleri ögretmene gönderdim. Ertesi gün esim E. hanima ulasti. Eser hanim ile telefonda görüsmüsler. Ayni gün ben de isi birakarak çocugumu kresten aldim" dedi.



"Su anda elimizde herhangi bir görüntü yok"

N.K. esi E.K. ise olayin ardindan ögrencilerin velilerinin kendilerine ulastigini belirterek, "Ne gördünüz diye sordular. Biz de olaya anlattigimiz sekilde dahil oldugumuzu bildirdik. Ertesi gün E. hanim ile telefonda görüstük. Aradigimda bana kameralari inceledigini, böyle bir görüntü olmadigini söyledi.

Esim olay anindaki görüntüleri çekiyordu sonra sildi. Su anda elimizde herhangi bir görüntü yoktur" dedi.



1 Kasim’a ertelendi

Mahkeme heyeti, M.Ö. ve F.T. hakkinda suç duyurusunda bulunulmasi talebinin Çerkezköy OSB Kres ve Gündüz Bakimevi yönetiminde kimlerin bulundugunun tespiti için ilgili kurumlara yazi yazilarak, gelecek cevap üzerine degerlendirilmesine, dosyadaki cd görüntülerinin iddianameye konu olan kisimlarinin alinarak tespit edilmesi ve CD’ye aktarilmasi, gelecek celse CD’nin durusma asamasinda mahkeme huzurunda izlenilmesine, dosyaya konu eylemlerin çocuklarin psikolojisi hususunda olumsuz etki olusturup olusturmadigina iliskin rapor tanzimi için islem yapilmasina, B.K.’nin tanik olarak dinlenmesi için islem yapilmasina karar vererek durusmayi 1 Kasim 2024 saat 11.00’e erteledi.
Kaynak: İHA