Anne Adaylari Bayram Ziyaretlerinde Yaniniza Kolonya Ve Maske Almayi Unutmayin

Muhtesem tatlilarin, birbirinden güzel ikram yemeklerinin hazirlandigi, bayram ziyaretlerinin yapildigi Ramazan Bayrami’nda özellikle hamilelerin saglik açisindan sorun yasamamak için bazi önlemler almasi gerekiyor.

Anne Adaylari Bayram Ziyaretlerinde Yaniniza Kolonya Ve Maske Almayi Unutmayin
Birbirinden lezzetli ikramlarin sofralari süsledigi Ramazan Bayrami’ni saglikli geçirmeleri için hamilelerin bazi püf noktalarina dikkat etmesi gerektigini belirten Kadin Hastaliklari, Dogum ve Perinatoloji Uzmani Prof. Dr. Zehra Nese Kavak, anne adaylarina tavsiyelerde bulundu:

“En güzel geleneklerimizden biri olan bayram kutlamasini saglikla ve huzurla geçirmek için anne adaylari bazi küçük önlemler almali. Içinde bulundugumuz bahar aylari nezle-grip mevsimidir; aile ziyaretleri sirasinda sik sik kolonya sürün, ortami havalandirin, maske takin, bagisikliginizi güçlü tutun. Özellikle tatlilari yerken abartmayin, sütlü tatli tercih edin. Tatil beldesindeyseniz günesten korunun, yürüyüs yapin, güne kahvaltiyla baslayin”.

“Çantaniza kolonya atin"

Ramazan Bayrami’nda özellikle aile ziyaretlerinin çok kiymetli oldugunu, bu gelenegi her zaman yasatmak gerektiginin altini çizen Kavak, sunlari söyledi: “Anne adaylari da doktorlarinin özel bir uyarisi yoksa bu mutlulugu yasasinlar, sevdikleriyle birlikte olsunlar elbette. Ancak bu yil Ramazan Bayrami bahar aylarina yani nezle-grip mevsimine denk geldi. O yüzden bazi önlemler almalarinda fayda var. Çantalarinda kolonya tasisinlar, sik sik kolonya ile ellerini ve yüzlerini dezenfekte etsinler. Çok kalabalik bir ortamdaysalar o süre içinde maske taksinlar. Bulunduklari ortamin havalandirilmasini saglasinlar, yanlarinda sigara içilmesine izin vermesinler.”

Ramazan Bayrami sofralarinin bastan çikarici lezzetlerle donatildigini hatirlatan Kavak, hamilelerin bu cazibeye fazla kapilmamasi gerektigi uyarisinda bulunarak, “Çesit çesit lezzetlerle, muhtesem tatlilarla donatilan Ramazan Bayrami ikramlarini görünce kendilerine hâkim olsunlar. Söyle bir ikramlarin ne olduguna bakip sonrasinda kendilerine saglikli bir tabak hazirlasinlar. Yemeklerin çok yagli olmamasina dikkat etsinler. Hamur isi ve agir tatlilar yerine sütlü tatli veya hafif meyve tatlilarini; cips yerine ceviz, kuru üzüm, kayisi ya da siyah erik gibi atistirmaliklar tercih etsinler. Ana yemekte ise izgara, haslama veya bugulama, yanina yesil sebze alarak dengeli bir menü olustursunlar. Hamilelikte en büyük sorunlardan biri kabizliktan korunmak için lifçe zengin pismis sebze, iyice yikanmis meyve ve kepekli gidalar ile bol sivi (günde en az 8 bardak su) tüketimine özen göstersinler. Bu yil Ramazan Bayrami da bahara denk geldi. Hamilelerin bahar hastaliklarindan korunmasi için bagisikliklarini güçlü tutmalari gerekir. Bunun için düzenli sekilde sebze ve meyve tüketsinler. Bayram ziyaretine giderken çantalarina C vitamininden zengin birer portakal, mandalina ya da kivi alsinlar. Eger nezle ya da grip belirtileri baslarsa, özellikle atesin yükselmesi, öksürügün siddetinin artmasi durumunda mutlaka doktora gitsinler ve tedaviye baslasinlar. Ama kesinlikle doktorlarindan habersiz hiçbir ilaci hele de antibiyotigi asla kullanmasinlar”.

Ramazan Bayrami’nda bu yil tatilin dokuz gün oldugunu hatirlatan Kavak, bayrami tatil beldelerinde geçirecek hamilelere de bazi tavsiyelerde bulundu: “Tatil yerindeyseler hijyene ve günese çok dikkat etsinler. Günesin çok aktif oldugu 11-14 saatleri arasi günese çikmasinlar; kendilerini de bebegi de günesten korusunlar. Günesli saatlerde yüksek koruma faktörlü günes kremi sürsünler, sapka ve günes gözlügü taksinlar. Saglikli besinler tüketsinler. Kahvaltiyi kesinlikle atlamasinlar. Çay ve kahve yerine taze sikilmis meyve suyu tercih etsinler. Bebegin beyin gelisimi için günde 3 adet ceviz tüketsinler. Markasini bildikleri sise sularini tüketsinler, hijyeninden emin olamayacaklari için tatil boyunca salata yemesinler. Tatilde de hareketsiz kalmasinlar; mümkünse yüzsünler ve yürüyüs yapsinlar. Ama su iki seyi sakin yapmasinlar. Bronzlasmasinlar ve saunaya girmesinler”.
Kaynak: İHA