Bursa Için Senlik Zamani

Osmangazi Belediyesi tarafindan bu yil 19’uncusu düzenlenecek olan Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fethi Senlikleri basliyor. 5 Nisan Cuma günü gerçeklestirilecek olan Sultanlar 1. Mustafa, 2. Osman, 4. Murad Dönemleri Ve Bursa Sempozyumu ile baslayacak olan fetih senlikleri, 28 Nisan Pazar günü yapilacak Rahvan At Kosusu ile son bulacak.

Bursa Için Senlik Zamani
Osmangazi Belediyesi, Osmanli’nin beylikten cihan devletine uzanan sanli yolculugun ilk kapisi olan Bursa’nin fethinin 698’inci yilinda düzenleyecegi 19. Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fethi Senlikleri ile Bursalilari tarihi bir yolculuga çikartacak. Nisan ayi boyunca spordan kültür ve sanata kadar pek çok alanda etkinligin yer alacagi fetih senlikleri için hazirliklar tamamlandi. Bir ay boyunca kente bayram havasi yasatacak olan senlikler, 5 Nisan Cuma günü Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçeklestirilecek olan Sultanlar 1. Mustafa, 2. Osman, 4. Murad Dönemleri ve Bursa Sempozyumu ile baslayacak. Sempozyum öncesinde 4. Murad Dönemi ve Bursali Müellifler Sergisi’nin açilisi da yapilacak.

Fetih coskusunu doya doya yasatacak olan senlikler kapsaminda, 6 Nisan Cumartesi günü saat 06.00’da Ulu Cami’de fetih duasi yapilacak. Ayni gün içerisinde saat 17.30’da Tophane Meydani’nda gerçeklestirilecek açilis töreninin ardindan saat 18.30’da baslayacak olan Fetih Yürüyüsü, etkinliklerin en önemli ayagini olusturacak. Her yil büyük ilgi gören Fetih Yürüyüsü, Saltanat Kapi’dan baslayacak ve Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde son bulacak.

Her senlikte birbirinden renkli görüntülere sahne olan ve Bursalilarin her yil merakla bekledigi Köy Dügünü etkinligi ise 14 Nisan Pazar günü saat 12.00’da Armutköy ve Dereçavus Mahallelerinde yapilacak. Armutköy’den kiz alinacak ve ardindan Dereçavus köyünde yapilacak gerçek dügün ile bin yillik gelenek günümüze tasinacak.

Fetih senliklerinin en önemli etkinlikleri arasinda yer alan Uluslararasi Osmangazi Kent Kosusu ile Tarihi Kent Kosusu Halk Maratonu yarislari ise 21 Nisan Pazar günü start alacak. Tophane Meydani’ndaki Saltanat Kapi önünden sabah saat 10.30’da baslayacak Uluslararasi Osmangazi Kent Kosusu’na katilacak yarismacilar, 15 kilometrelik parkuru tamamlayabilmek için ter dökecek. Saat 10.35’de start alacak olan 4 kilometrelik Tarihi Kent Kosusu Halk Maratonu ise Saltanat Kapi’dan baslayarak Pinarbasi Meydani’nda sone erecek.

19. Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fetih Senlikleri, 28 Nisan Pazar Günü saat 12.00’da gerçeklestirilecek Rahvan At Kosusu ile sona erecek. Türkiye’nin dört bir yanindan gelen rahvan atlari ve binicilerinin yer alacagi Rahvan At Kosusu ile Osmanli’dan kalma gelenek günümüze tasinacak.
Kaynak: İHA