Yargidan Izmit Körfezi'nin Temizligine Devam Karari

Kocaeli’de Izmit Körfezi’nin temizlenmesi ve biyoçesitliligin korunmasi amaciyla baslatilan projenin iptali için açilan davada karar verildi. Mahkeme heyeti, projenin Marmara Denizi ve Izmit Körfezi’nin yararina olacagina hükmederek, projenin iptali yönündeki talebi kabul etmedi.

Yargidan Izmit Körfezi'nin Temizligine Devam Karari
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ortakliginda hayata geçirilen "Izmit Körfezi Dogu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlastirilmasi ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsaminda, 2023’ün mayis ayinda Izmit Körfezi’nin dogu yakasindan dip çamuru temizligine baslanmisti. Proje devam ederken, izlenecek yol ve yöntemin kamu zararina sebep olacagi, Körfez’de Roma dönemine ait tarihi kalintilarin olabilecegi, tarihi dokunun tahrip edilmemesi için projenin iptali talebiyle dava açilmisti.

Büyüksehir: "Mahkeme, mevzuata aykirilik bulunmadigina karar verdi"

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi tarafindan sürece iliskin yapilan açiklamada, projenin iptali için açilan davanin yargidan döndügü ifade edilerek, "Kocaeli 2. Idare Mahkemesi belirtilen alanda ’dip çamurunun temizlenmesi, temizlenen çamurun pompa ile susuzlastirma alanina tasinmasi, tasinan çamurun geoteksil tüplerle susuzlastirilmasi, susuzlastirilan çamurun uygun alanlara nakliyesi ve degerlendirilmesi/berteraf isinin ortak projesi için alinan dava konusu meclis kararinda hukuka ve mevzuata aykirilik bulunmadigi’na karar verdi. Mahkeme heyeti tarafindan projenin durdurulmasi yönündeki talep reddedildi" denildi.

Açiklamada, Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi tarafindan bütçesi onaylanan; Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ortakliginda yürütülen projeyle Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan Izmit Körfezi’nin sahip oldugu çevre degerlerinin korunmasi ve çevre sorunlarinin giderilmesi için Izmit Körfezi’nin dogu baseninde bulunan dip çamurunun temizlenmesinin hedeflendigi aktarildi.

"Dip çamurunun su sirkülasyonu azalttigi tespit edildi"

Projenin detaylarinin anlatildigi açiklamada, "Izmit Körfezi’nin dogu baseninde geçmis yillardan günümüze gerek akintilar, gerek yüzeysel sular ve gerekse insan faaliyetleri vasitasiyla biriken dip çamuru ile ilgili olarak Kocaeli Büyüksehir Belediyesi tarafindan TÜBITAK MAM ve Istanbul Üniversitesine yaptirilan çalismalarda; dip çamurunun su sirkülasyonu azaltarak, özellikle lodos vb. meteorolojik olaylarda koku ve bulanikliga sebep olmakta ve ayrica hem biyolojik olaylari tetiklemekte (alg patlamalari) hem de çözünmüs oksijeni tüketerek deniz ekosistemi için olumsuz çevresel sartlari olusturdugu, bununla birlikte Marmara Denizi’nde yasanan ve tüm ekosistemi olumsuz olarak etkileyen müsilajin olusumunu tetikledigi ortaya konulmustu. Bunun üzerine Izmit Körfezi ve Marmara Denizinin gelecegini kurtaracak olan proje ’Marmara Yeniden-Dipten Dirilis’ töreniyle basladi ve kisa sürede sonuçlari alinmaya baslandi" ifadeleri kullanildi.

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan açiklamada, proje hayata geçirilmeden önce yetkili tüm kamu, kurum ve kuruluslardan uygunluk görüslerinin alindigi bilgisine de yer verildi.



"Mahkeme, projenin Marmara Denizi ve Izmit Körfezi’nin yararina olacagina hükmetti"

Asilsiz iddialar ile projenin iptali için dava açildiginin belirtildigi açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Bu süreçte bazi kisiler tarafindan, ’çevreyi korumak adina hareket ettikleri, kamu adina dava açtiklari, izlenecek yol ve yöntemin kamu zararina neden olacagi, ileride kurulmasi düsünülen liman için altyapi olusturulmaya çalisildigi, bilirkisi incelemesi yapilmasi gerektigi, Izmit Körfezi’nin bu yöntemle temizlenemeyecegi, yapilacak islem gereksiz ve faydasiz oldugu, o alanda eski yapilarin oldugu, antik gemi batigi ve arkeolojik kalintilara sahip oldugu, islemin bu yerlere zararlar verebilecegi’ gibi asilsiz iddialarla projenin iptali için Kocaeli 2. Idare Mahkemesi’nde dava açildi. Ancak yapilan incelemenin ardindan mahkeme heyetinden çevre projeleri konusunda emsal teskil edecek bir karar alindi. Mahkeme heyeti, projenin çevreye hiçbir konuda zarar vermedigini, aksine projenin Marmara Denizi ve Izmit Körfezi’nin yararina olacagina hükmederek, projenin iptali yönündeki talebi kabul etmedi"
Kaynak: İHA