Yasli Destek Programi'na Basvurular Basladi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, yaslilarin korunmasi, desteklenmesi ve yasamlarinin kolaylastirilmasi için belediyeler tarafindan hazirlanacak projelerin degerlendirilecegi Yasli Destek Programi’na (YADES 2024) basvurularin basladigini belirterek, bu yil YADES için 11 milyon 278 bin lira ödenek ayirdiklarini bildirdi.

Göktas, yasli nüfus oraninin yüzde 10,2’ye yükseldigi Türkiye’de, bakanliginin yaslilara sunulan hizmetlerin sayisinin artirilmasi ve ihtiyaçlara göre çesitlendirilmesi için çalismalarini sürdürdügünü belirtti.

Göktas, “Bu kapsamda bakanligimizca aile temelli aktif ve saglikli yaslanmanin desteklenmesi politikasini YADES programiyla sürdürüyoruz. Yaslilarimiza yönelik hizmetlerin sunumunda kurum bakimi hizmetleri yaninda, evde bakim, gündüz bakim gibi koruyucu önleyici alternatif hizmet modellerini de yayginlastiriyoruz. Ayrica yaslilar ve yakinlarinin öncelikli tercihi olan gündüz bakim ve evde bakim destek hizmetlerinin gelistirilmesi için projeler yürütüyoruz.” ifadelerini kullandi.

“Bu yil 11 milyon 278 bin lira ödenek ayirdik”

Bakan Göktas, 2016’da uygulanmaya baslanan ve genel bütçeden aktarilan kaynakla sürdürülen YADES ile yerel dinamikleri harekete geçirerek, yaslilik alaninda farkindalik olusturmayi, yaslilarin ev ortamlarinda ve sosyal hayata katilimlarinin desteklenmesini amaçladiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

“65 yas üstü vatandaslarimizin korunmasi ve desteklenmesiyle bakim destegi ve psikososyal destege ihtiyaci olanlarin yasadiklari mekanlarda gerekli bakimlarinin yapilarak yasamlarinin kolaylastirilmasini saglamak üzere, 8 yilda toplam 45 milyon TL finansman destegi sagladik. Bu kapsamda 8 yilda 42 belediyede yürütülen 74 projeyle 87 bin 987 hanede 128 bin 691 yasliya ulastik. Yaslilarin korunmasi, desteklenmesi ve yasamlarinin kolaylastirilmasi için belediyeler tarafindan hazirlanacak yeni projelerin degerlendirilecegi YADES 2024 basvurulari ise basladi.

Bakanligimizca bu yil YADES için 11 milyon 278 bin lira ödenek ayirdik.”

Proje teklifleri 3 Haziran’a kadar valiliklere teslim edilecek

YADES 2024 programi kapsaminda ayrilan ödenegin bakanlik tarafindan belirlenen usul ve esaslar kapsaminda belediyelerin hazirlayacaklari ve valiliklerce teklif edilecek projeler için kullandirilacagini kaydeden Göktas, belediyelerce hazirlanacak projelerin sürelerinin bir yil olacagini, onaylanan projelerin, belediyeler tarafindan uygulanacagini ve denetimlerin ise valilikler araciligiyla yürütülecegini ifade etti.

Bakan Göktas, programa basvuracak belediyelerin hazirlayacaklari proje tekliflerini, en geç 3 Haziran saat 17.00’ye kadar valiliklere teslim etmesi gerektigini bildirdi.
Kaynak: İHA