Sinir Ötesi E-Ticarette Hedef 'Bir Numara' Olmak

Türkiye’deki e-ticaret hacmi ve islem sayilari her yil büyümeye devam ederken, sinir ötesi e-ticaret platformlari ise yükselen bir dis ticaret kanali olarak ön plana çikiyor.

Sinir Ötesi E-Ticarette Hedef 'Bir Numara' Olmak
Asset Worldwide Express Yönetim Kurulu Baskani Ugur Tekin, katildigi televizyon programinda sinir ötesi e-ticarette gelisimin lojistige etkisi, Yemen’de tasima gemilere saldirilar sonrasi navlun fiyatlari, Kalkinma Yolu Projesi ve Israil ihracat yasakli esya listesi konularinda gündeme dair önemli açiklamalarda bulundu.

"Bölgenin bir numarasi olacagiz"

E-ticaret ve e-ihracat pazarinin gün geçtikçe önem kazandigini belirten Ugur Tekin, "Dünya e-ticareti yaklasik 1,5 trilyon dolarlik sinir ötesi ticaret hacmine ulastik. Son yillarda ticarette dagitim kanallarinda önemli degisiklikler oldu. Eskiden üreticiden satin alinan ürün ithalatçi tarafindan toptanci, perakendeci, bayi agi ve tüketiciye kadar giden bu 6-7 ayri dagitim yeri; suan üretici ve tüketici tek bir pazaryeri ve platform ile sifira düsmüs durumda. Üretici ve tüketici ürünlerini tek bir pazar yerinde bütün islemlerini tamamliyor. Lojistik sektöründe de ülkemiz açisindan büyük firsatlar öngörmekteyiz. Dünya geneli ilk 10 pazaryeri cirosu 2022 yili için 500 milyar dolarin üzerinde. Sektörde en büyük gider kalemini ise yüzde 30 ile lojistik maliyetleri olusturuyor. Bu da yillik 150 milyar dolar gibi bir rakam demek. Ülkemiz bu pazardan pay almali. Bayrak tasiyicimiz olan havayolu sirketimiz yaklasik 110 ülke 300 sehre uçus yapabilen büyük bir sirket. 5 saatlik uçus noktasinda 64 ülke var. Suanda yolcu trafiginde Avrupa’nin en büyügü olan Frankfurt Havalimani’nin önüne geçiyoruz. Ben inaniyorum ki sinir ötesi e-ticarette de bölgenin bir numarasi olacagiz" dedi.



"Önemli su yollarinda da ciddi krizler ön görülüyor"

Son günlerde yasanan Kizildeniz’deki gerilimin navlun fiyatlarini ciddi etkiledigine de deginen Tekin, "Husilerin Yemen’deki saldirilarindan sonra navlun fiyatlarinda bir artis yasandi. Gemilerin rotalari degismek zorunda kaldi ve kargolarin transit sürelerinde gecikmeler yasandi. Dünya genelinde bir tarafta Avrupa, Amerika diger tarafta Rusya, Çin hegemonya mücadelesinin disinda halihazirda büyük bir ekonomik savas var aslinda. Lojistikte de son yillarda yasanan krizlerden ilk akla gelenler Husilerin gemilere saldirilari, Süveys kanalinda gemi kazasi, Somali’de korsan saldirilari vs. Bu krizlerin dis ticaretimize, lojistik süreç ve maliyetlerine direkt yansimalari oluyor. Son günlerde Israil’ e ihracat kisitlamasi kararlarinda oldugu gibi, dis siyasi politikalar, dis ticaretimizi ve lojistik sektörünü dogrudan etkileyen faktörler arasinda yer aliyor. Dünya genelinde de önümüzdeki 10 yila baktigimizda önemli su yollarinda da ciddi krizler ön görülüyor. Özellikle gemi trafiginin çok yogun oldugu Tayvan Bogazi, Misir Süveys Kanali, Iran Hürmüz Bogazi ve Endonezya Malakka Bogazinda Amerika, Avrupa, Çin ve Rusya arasinda güç mücadelesinden etkilenmesi muhtemel. Bunun disinda önemli projelerde hayata geçiriliyor. Geçtigimiz hafta Cumhurbaskanimizin katilimiyla Kalkinma Yolu Projesi hayata geçirildi. Çin’in de hedefi olan bir kusak bir yol projesi var" diye konustu.



"100 milyar dolarlik bir pazara sahibiz"

Türkiye’nin e-ihracat için iyi bir konuma sahip oldugunu ifade eden Ugur Tekin, "Köln E-Ticaret Ihtisas havalimaninin olusturdugu, bizimde firma olarak orada büyütmeye çalistigimiz bir depomuz var. Dubai’de Commercity diye bir serbest bölge olusturuldu. Serbest bölge adiyla kuruldu vergi avantaji, depo, gümrük, teknoloji destegi vererek e-ticaret firmalarina birçok avantaj saglayarak çözüm ortagi oluyorlar. Bunun içinde çok büyük yatirimlari var. Türkiye içinde birçok avantajlar var yeri geliyor ilgili bakanlarimiz sunumlar için ülkelere gidiyor. Dis ticaret açigimizi hizlica kapatacagimiz alan var. Lojistikte de hizmet ihracatçilari birligi açisindan 100 milyar dolarlik bir pazara sahibiz. Bunun yaklasik 40 milyar dolari lojistik hizmet ihracati. Türkiye zaten döviz açigi olan bir ülke hizli harekete geçip sinir ötesi E-ticarette harekete geçmeyi önemli buluyor ve ülke olarak bir an önce harekete geçmeyi önemli bir firsat olarak görüyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA