Kapadokya'daki Sakuralar Görsel Sölen Olusturdu

Kapadokya bölgesinde çiçek açan ve ’Japon kirazi’ olarak da bilinen Sakura agaçlari güzel görüntüler olusturdu.

Kapadokya'daki Sakuralar Görsel Sölen Olusturdu
Nevsehir’in Ürgüp ilçesine bagli Mustafapasa köyünde 90 dönümde butik otel konseptinde hizmet sunan Ajwa Otel’in yerleskesine bes yil önce 125 Sakura (kiraz çiçegi) agaci dikildi. Sakura agaçlarinin baharin heyecanini yansitan pembe çiçekleri, turistlerin gezi yollarini renklendirirken, görenlere de güzel bir görsel sölen sunuyor. Sakura agaçlarinin özel bakim gerektirdigini söyleyen Ziraat Mühendisi Sami Kurtköylü yaptigi açiklamada; "Kapadokya otelin peyzaj ve bakimindan sorumluyum. Su anda Sakura agaçlarinin çiçek açma dönemindeyiz. Gördügünüz gibi bu dönem Nisan’in son iki haftasi ve Mayisin ilk iki haftasini kapsayan bir dönem. Genelde bu bölgede de bu kadar yogunlukta Sakuranin kullanildigi tek tesis diyebilirim. Sakuralar eksi 15 dereceye kadar dayanim göstermekte ve arti 45 dereceye kadar da yüksek sicakliklara dayanabilmekte. Bizim buradaki zorlugumuz kisin sicaklik yer yer eksi 15’inde altina düsebildigi için biz buralarda kisa girmeden ekstra besin takviyeleri ile Sakuralarimizi besliyoruz. Böylece soguklara maruz kaldigi zaman da hayatta tutabilelim” seklinde konustu.



2 haftalik ömürleri var

Ajwa Otel Müdürü Gamze Korkmaz da Ihlas Haber Ajansina yaptigi açiklamada Sakura çiçeklerinin ortalama iki hafta ömrü oldugunu söyledi.

Korkmaz; “Otelimizde yaklasik 125 tane Sakura agaci bulunmaktadir. Sakuralar Japon kiraz çiçegi olarak da geçiyor. Her yil nisan ayinin son döneminde açmaya basliyorlar ve yaklasik iki hafta ömrü var. Aslinda bize yasamla ölüm arasindaki kisa süreyi anlatiyor. Hikayesi bu. Biz de misafirlerimize bu söleni yansitmaya çalisiyoruz. Otelimizdeki restoran içerisinde sakuralardan yaptigimiz ürünleri kullaniyoruz. Restoranda özellikle misafirlerimiz reçel ve serbet, yapimina katilarak görüyorlar ve tatma firsati buluyorlar. Ayrica Sakuradan bitki çaylari da yapiyoruz. E vitamini açisindan oldukça zengin olan Sakuralar ayrica otelimizdeki spa merkezinde de kullaniliyor” dedi.

Nevsehir Rehberler Odasi Baskani Özay Onur ise yaptigi açiklamada Sakura agaçlarinin Kapadokya’nin essiz güzelligine güzellik kattigini söyledi.

Onur; “Kapadokya bölgemiz bozkir ikliminin oldugu ve bozkir bitki örtüsü ile bilinen bir bölge. Bizler Kapadokya’yi üç sekilde geziyoruz. Kapadokya’nin altina iniyorsunuz, yerin yüzeyinde sizi baska bir dünya bekliyor ve gökyüzünde balona çiktiginiz zaman bunu tamamlamis oluyorsunuz. Ama su an bulundugumuz yerde anavatani Japonya olan Sakura agacinin bol miktarda oldugu ve Bozkir iklimin içerisinde yasadigini görüyoruz. Bu çölün ortasinda bir vaha var demek. Dolayisiyla Japon kirazi dedigimiz bitki bozkir ikliminde yetistiriliyor. Bu özel bir emek ister, özel bir çaba ister. Toprak yapisi ona göre ayarlamak ister. Sakuralar su anda da bizlere çok özel bir görsel sunuyor. Dolayisiyla özel bir yerdeyiz, burada sadece sakli agaçlari yok. Yaklasik 100 dönüme kurulmus özel bir tesis var. Kalite olarak da Kapadokya’nin üstünün kalite hizmetinin verildigi bir alandayiz. Kapadokya’miza böyle tesisler deger katiyor ve bu degeri de biz turistlerimize anlatiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA