Israil'e Yaptirim

Islam Isbirligi Teskilati ve Arap Birligi’nin Gazze konusunda olusturdugu Temas Grubu Toplantisi, Suudi Arabistan’in baskenti Riyad’da gerçeklestirildi.

Israil'e Yaptirim
Suudi Arabistan’in baskenti Riyad, Islam Isbirligi Teskilati ve Arap Birligi’nin Gazze konusunda olusturdugu Temas Grubu Toplantisi’na ev sahipligi yapti. Suudi Disisleri Bakani Faisal bin Farhan baskanliginda gerçeklestirilen toplantiya Türkiye’yi temsilen Disisleri Bakani Hakan Fidan’in yani sira Ürdün Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Ayman Safadi, Misir Disisleri Bakani Sameh Shoukry, Katar Disisleri Bakanligi’nda görevli Devlet Bakani Mohammed bin Abdulaziz bin Saleh Al Khulaifi, Islam Isbirligi Teskilati Genel Sekreteri Hüseyin Ibrahim Taha, Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin es-Seyh katildi.

Görüsmede Gazze Seridi’ne saldirilarin durdurulmasi, sivillerin insanci hukuk tarafindan korunmasinin saglanmasi, bagimsiz Filistin devletinin uluslararasi taninmasi çabalarin sürdürülmesi, insani yardimlarin Filistinlilere ulastirilmasi için Arap ve Islam dünyasinin ortak çalismalarinin yogunlastirilmasi mekanizmalarinin ele alindigi kaydedildi. Ayrica, toplantida iki devletli çözüm ve 1967 sinirlarinda baskenti Dogu Kudüs olan Filistin devletinin taninmasi için gerekli tüm adimlarin atilmasi, Gazze Seridi’nin isgal edilmis Filistin topraklarinin bir parçasi oldugu, Filistin halkinin kendi topraklari disina sürülmesine yönelik her türlü girisimin kabul edilmemesi ve Refah kentine her türlü askeri müdahalenin reddedilmesi konularinin görüsüldügü kaydedildi.

Israil’e yaptirim

Toplantida, Israil’in uluslararasi hukuk ve uluslararasi insancil hukuku ihlal etmesi ile Gazze ve isgal altindaki Bati Seria’da isledigi savas suçlarina karsilik olarak uluslararasi toplumun Israil’e silah ihracatini durdurmak da dahil etkili yaptirimlar uygulamasi gerektigi vurgulandi. Ayrica Israillilerin bu suçlardan sorumlu tutulmasi için uluslararasi hukuki araçlarin harekete geçirilmesi, yerlesimci terörizminin durdurulmasi ve buna karsi da net, kati tutumlar alinmasi gerektigi kaydedildi.

Filistin’e destek gösterilerine müdahale endisesi

Toplantiya katilan Bakanlar ayrica Avrupa ülkelerinde Gazze’ye yönelik saldirilarin ve Israil’in Filistin halkina karsi isledigi suç ve ihlallerin son bulmasi amaciyla gerçeklestirilen barisçil Filistin’e destek gösterilerine yönelik müdahaleden duyduklari endiseleri dile getirdi.
Kaynak: İHA