Dünyada Bir Ilki Gerçeklestirdiler

Kocaeli’de lise ögrencileri, Türk Devletleri Teskilati’ndaki sorunlari çözüme kavusturmak için simülasyon zirve ve konsey gerçeklestirdi. Yaslari 14 ile 18 arasinda degisen gençler, 3 gün boyunca Zengezur Koridorundan egitim, kültür ve bilime kadar birçok konuyu masaya yatirarak, sorunlara çözüm aradi. Ögrencilerin takdir toplayan programinda elde edilen çözüm önerileri rapor haline getirilerek, Türk Devleti Teskilati’na sunacak.

Dünyada Bir Ilki Gerçeklestirdiler
Kocaeli Ali Fuat Basgil Sosyal Bilimler Lisesi, Türkiye’nin dört bir yanindan gelen ögrencilerle Türk Devletleri Teskilati’nin yapisini kavramalarini, Türk devletlerinin ortak degerlerde bulusmalarina katki sunmak adina çalisma gerçeklestirdi. Ögrenciler, Türk Devletleri Teskilati Modeli ile olusturduklari simülasyon zirve ve konseyde baskan yardimcisi, bakan ve cumhurbaskani oldu.

Kocaeli Ali Fuat Basgil Sosyal Bilimler Lisesinde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati Modeli’nde konsey, zirve ve heyet odalari olusturuldu. Istanbul Devlet Baskanlari Konseyi, Ankara Disisleri Bakanlari Konseyi Zirvesi, Susa Savunma Zirvesi, Astana Bilim ve Teknoloji Zirvesi, Bakü Ekonomi ve Ticaret Zirvesi, Semerkant Egitim Kültür Zirvesi’nde ögrenciler sorunlari ve çözüm önerilerini masaya yatirdi.

Konseyde Zengezur Koridoru’nu ele aldilar

Istanbul Devlet Baskanlari Konseyi Konsey Baskan Yardimcisi olarak çalismada yer alan 9. sinif ögrencisi Özkan Isiksoy, "Biz Devlet Baskanlari Konseyi olarak, öncelikle diger zirve ve heyetlerin yaptigi kararlara bakacagiz. Onlarin aldigi kararlarin degerlendirip temel kuramlar alacagiz. Devlet baskanlari konseyimizde 5 daimi üye, 3 gözlemci olmak üzere cumhurbaskanimiz mevcut. Bunlarla birlikte sagduyulu kararlar alacagiz. Ayni zamanda bizim konumuz Zengezur Koridoru. Zengezur Koridoru kapsaminda bizim temel planimiz Nahçivan Özerk Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti’ni baglamak. Daha sonrasinda temel planimiz Türkiye Cumhuriyeti’yle bir bag kurup Hazar Denizi araciligiyla Orta Asya, Türkiye ve Avrupa dahil hatta Afrika, Arabistan’a ulasabilmek. Temel amacimiz Zengezur Koridorunu yeni bir Ipek Yolu projesi kapsamina getirmek. Biz uluslararasi ticaret koridoru kurmak istiyoruz. Zaten kurum ve kuruluslarimizi da gelistirmeyi planliyoruz. Toplam 5 kurumumuz mevcut. Temel hedefimiz bu kurumlarin gelistirmek. Kurumlari da ayni zamanda Zengezur Koridoru kapsaminda kullanmayi planliyoruz" dedi.



"Türk Devletleri Teskilati’nin simülasyonunu yapiyoruz"

Konseyde, Istanbul Devlet Baskanlari Konseyi Zirvesi Baskani olarak simüle edilen Eslem Gümüsalan, "10. sinif ögrencisiyim. Bugün Türk Devletleri Teskilati’nin simülasyonunu yapiyoruz. Toplam 5 daimi üye, 3 tane de gözlemci üyemiz var. Burada tüm Türk sorunlarina, Türk adini yüceltmek adina bazi kararlar aliyoruz. Bu kararlari rapor haline getirip daha sonra onay kurultayinda da onaylatmak üzere sekretaryaya gönderiyoruz" diye konustu.



"Sorunlari çözmeye çalisacagiz"

Konseyde KAFTÜRK Basdanismani olarak görev alan 12. sinif ögrencisi Murathan Aydin, "1992 yilinda Turgut Özal ve Necmettin Erbakan’in öncülügünde Türk Devletleri Teskilati tüm Türkiye devletlerinin toplanip çesitli is birliklerini yapmasiyla kurulmustu. Amacimiz, çesitli ögrencilerimizle ayni is birliklerini genç fikirler, genç çözüm önerileriyle üst mertebelere tasimaktir. 3 gün boyunca disisleri, ekonomik, egitim ve kültür anlaminda Türk devletlerinin sorunlarini çözmeye çalisacagiz. Ileriki hayatlarimizda karsilasacagimiz sorunlar ve çözümlerine yönelik çesitli simülasyonlar gerçeklestirecegiz" ifadelerini kullandi.

"Burada yaptigimiz her çözüm dünyaya ciddi bir katkida bulunabilir"

Konsey ve zirvede masaya yatirilan sorun ve çözümlerin rapor haline getirilecegini ifade eden 10 sinif. ögrencisi Erdem Gürcan, "Olusturdugumuz çözümler Türk Devletleri Teskilatina mail olarak ulastirilacak. Burada yaptigimiz her çözüm dünyaya ciddi bir katkida bulunabilir. Sorunlarimizi ciddi sekilde çözüme ulastirabiliriz. 50 kisilik organizasyon ve 100 kisilik delegasyon ekibimizle gayet iyi bir is çikaracagimizi düsünüyoruz. Türk Devletleri Teskilati’nin ortak gayelerini, ortak amaçlarini biz de burada ayni sekilde gençlerimizle tartisarak, soruna çözümler bularak ortak çözüme ulastirmaya çalisiyoruz" seklinde konustu.



"Hedefimiz, Türk birliginin öncü ve lider olmasi"

Organizasyona sehir disindan da ögrencilerin katildigini söyleyen ögretmen Gamze Göker, "Çikan fikirlerin hepsini bir araya toplayarak Türk Devletleri Teskilati’na sunmayi düsünüyoruz. Hedefimiz, Türk birliginin bir araya gelerek dünya barisi ve bölgesel barista öncü ve lider olmasi. Toplam 67 delegemiz var. Cumhurbaskanlari, devlet baskanlari ve baskan yardimcilari nezdinde ögrencilerimizi model teskilatimiza konuslandirdik. En büyük hedefimiz Türk birliginin parlayan yildiz olarak dünya düzeni içerisinde söz sahibi olmasi" diye konustu.



"Çözüm önerileri kitaplastirilacak"

Okul Müdürü Ömer Yilmaz ise gençleri çalismalari dolayisiyla tebrik ederek, "21. yüzyilin parlayan yildizi olan Türk Teskilati’nin çok daha ehemmiyetli bir konuma geldigini gördük. Biz de gelecegin devlet adamlari, siyaset bilimcileri olacak gençleriyle Türk Devletleri Teskilati Modelini uygulamak istedik. 3 gün boyunca ögrencilerimiz Türk Devletleri Teskilati’nin günümüzde yapmis oldugu tüm çalismalari ele alacak. Sorunlara çözümler üretmeye çalisacaklar. Bu çözüm önerileri kitaplastirilacak, ardindan da Türk Devletleri Teskilati’nin ilgili birimlerine rapor halinde gönderilecektir" dedi.

Kaynak: İHA