Humanis'ten Ankara'da Dev Atatürk Sergisi

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilinda, Humanis’in organizasyonuyla hazirlanan ve çalismalari tam 7 yil süren Atatürk sergisi, bugün Ankara Cermodern’de ziyarete açildi.

Humanis'ten Ankara'da Dev Atatürk Sergisi
Ilaç ve saglik sirketi Humanis’in organizasyonuyla, Nazim Hikmet’in Kuvâyi Milliye Destani’nin unutulmayan dizesinden ilham alarak olusturulan sergi, “Karanlikta Akan Bir Yildiz: Mustafa Kemal Atatürk” adini tasiyor. Proje Direktörlügünü Fahri Özdemir’in yaptigi serginin hazirlanisi tam yedi yil sürdü.

“Karanlikta Akan Bir Yildiz: Mustafa Kemal Atatürk” adli sergide, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyu ile paylasilan 250 adet yayimlanmamis fotografiyla birlikte, Atatürk’ün kullandigi özel esyalari, kendisinin ve o dönemin önemli kisilerinin yazismalari, telgraflar, gazeteler, dergiler, dönemsel belgelerle birlikte o döneme ait birçok obje de yer aliyor. Bu objeler arasinda Atatürk’ün özel esyalari, Atatürk’ün bazi kisilere imzaladigi fotograflarla birlikte yerli ve yabanci fotografçilarin çektigi fotograflar, serginin dikkat çekici bölümünü olusturuyor.

Serginin bir baska dikkat çelen evraki ise Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanim’in yazdigi mektup. Bu mektup izleyicileri yogun bir duygu seliyle o dönemlere götürüyor.

Sergi, 1909’dan baslayip, Çanakkale Savaslari ve sonrasinda Avrupa’nin “hasta adami” diye nitelendirilen Osmanli Cihan Devleti’nin çöküsü ile birlikte, çok zor sartlarda sürdürülen Kurtulus Savasi ve ardindan Cumhuriyetimizin kurulusu ve sonrasini görsel bir bütünlükle sanatseverlere sunuyor.

Humanis CEO Yunus Sancak, hazirlik süreci tam 7 yil süren bu çok kiymetli serginin Humanis’in sosyal sorumluluk projesi kapsaminda Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilina bir saygi durusunda bulunma ve Mustafa Kemal Atatürk’e minnetlerini gösterme amaci tasidigini vurguladi.

CEO Yunus Sancak sözlerine söyle devam etti:

“Son yillarda yapilan yüzlerce bilimsel çalisma, sanatin iyilestirici bir gücü oldugunu gösterdi. Dünya Saglik Örgütü de bu çalismalari düzenledi ve Avrupa ülkelerini sanata tesvik etmeleri için tavsiyelerde bulundu. Humanis olarak sanatin sagliga pozitif etkisine inaniyor ve bu yüzden bu sergiyi gerçeklestiriyoruz. Atatürk’ün liderlik dönemindeki vizyonu ve kararliligini gösteren eserleri sizlerle paylasmak, bizim için büyük bir onur kaynagidir.”

“Cumhuriyetin kurulma süreci üzerinden izleyiciye sunuyoruz”

Serginin Sanat Direktörü Fahri Özdemir ise yaptigi açiklamada, sunlari kaydetti:

“Yedi yil önce hazirliklarina baslanan çok kapsamli bir sergi. Sergide 457 tane eser var. Ben eser diyorum. Çünkü Atatürk’ün özel esyalari, yazismalar, mektuplar. Bunlarin hepsi benim için bir eser degerinde oldugu için, 457 tane eserden olusuyor. Yaklasik 250 civarinda da fotograf var. Bu fotograflarin da yüzde 80’i ilk defa görücüye çikan fotograflar. Çünkü kronolojik süreç dedigimiz için az bilinen fotograflari da sergiye koymak zorunda kaldik. Ama bununla beraber bin dokuz yüz yediden baslayip, Atatürk’ün ölümü 1938’e kadar ki bütün Atatürk üzerinden ve cumhuriyetin kurulma süreci üzerinden izleyiciye sunuyoruz.”

“Bir tarih yolculuguna çikiyor insanlar”

Sergide Atatürk’ün fotograflar ile beraber birçok da özel esyasinin oldugunu dile getiren Özdemir, “Bastonu, kravati, kol dügmeleri, yazdigi kitaplarin hepsi ve yaklasik yüzün üzerinde de dönemsel belgeler, mektuplar, yazismalar, telgraflar ve bazi sanat eserleri. O sanat eserleriyle beraber bir bütün aslinda. Bir tarih yolculuguna çikiyor insanlar” ifadesini kullandi.

“Her süreci belgelerle beraber görmüs olacaklar”

Sergiyi gezen vatandaslarin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulus asamalarini belgeleri ile görebilecegini söyleyen Özdemir, “Insanlarin nasil bedeller ödeyerek bir ülkeyi kurdugunu, nasil acilar çekildigini, 1907’den itibaren ki her süreci kendileri belgelerle beraber görmüs olacaklar” dedi.



“Amacim insanlara dogrulari ilk kaynaktan göstermek”

Sergideki fotograflara da dikkati çeken Özdemir, söyle konustu:

“Fotograflarla beraber o dönemin gazeteleri, dergileri sizi o tarihin içine alacaktir. Bireysel olarak da kendimizin yüzlesme sergisidir bu sergi. Nereden nereye geldik? Degerlerimiz neydi? Hangi degerleri kaybettik? Hangi degerleri koruyamadik? Bu yüzlesmenin de bir sergisi. Benim amacim bu sergide insanlara gerçekleri ve dogrulari ilk kaynaktan göstermek, hurafelerden uzaklastirmak, gerçekle yüzlestirmek amacini tasiyordu. Sanirim basardigimi düsünüyorum.”

Sergi 18 Agustos’a kadar vatandaslarin ziyaretine açik olacak.
Kaynak: İHA