Esenyurt'ta 'Lojistik Zirvesi' Yapildi

Istanbul Esenyurt Üniversitesi Isletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi tarafindan düzenlenen ’Lojistik Zirvesi’nde konu her boyutuyla ele alindi. Zirvede Esenyurt’un lojistigin baskenti oldugu belirtilirken, lojistik alanindaki sorunlar ve firsatlar degerlendirildi.

Esenyurt'ta 'Lojistik Zirvesi' Yapildi
Zirvede sektör ile ilgili konular ele alinirken Esenyurt özelinde lojistik alanindaki degerlendirmeler de önemli yer tuttu. Zirve programina; Ilçe Kaymakami Fatih Çobanoglu, Esenyurt Belediye Baskani Prof. Dr. Ahmet Özer, Istanbul Esenyurt Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Orhan Özyurt, Isletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Dinçer Atli, IBB Lojistik Yönetimi ve Terminaller Müdürlügü (LOTEM) Müdür Yardimcisi Serdar Ibrahimoglu ve çok sayida konuk katildi.



Çobanoglu: "Genç nüfus sanayide istihdam anlaminda ciddi bir potansiyeldir"

Zirvede konusan Esenyurt Kaymakami Fatih Çobanoglu, "Bu zirve; ögrencilerimizi, hocalarimizi, sanayi temsilcilerimizi ve bizleri bir araya getirdi. Bunun bu anlamda bir baslangiç oldugunu düsünüyorum. Bundan sonra da üniversite, sanayi temsilcileri ve sizlerle bir araya gelip Esenyurt’un farkli sorunlarini, ülkemizin farkli sorunlarini tartismanin çok yerinde ve faydali olacagini düsünüyorum. Esenyurt’un çok ciddi genç nüfus potansiyeli var. Bu hem egitim anlaminda ciddi bir potansiyel hem de sanayide istihdam anlaminda ciddi bir potansiyeldir" dedi.



Özer: "Bana göre Esenyurt lojistigin baskenti"

Belediye Baskani Prof. Dr. Ahmet Özer, Esenyurt’un katma degeri yüksek ürünlerin ve ihracatin oldugu bir üs haline gelebilecegini ifade ederek, söyle konustu:

"Lojistik ve ona bagli ticareti gelistirerek ilçemizde bu zenginligi olusturabiliriz. Bildiginiz üzere çagimiz bir kalkinma çagi. Bütün ülkeler, uluslar ileriye gidebilmek, kalkinabilmek için büyük bir mücadele içindeler. Kalkinmanin da en temel unsuru insan kaynagidir. Insani degistirip dönüstürmenin bugüne kadar bulunmus en etkili yolu ise egitimdir. Egitimin de en üst seviyesi üniversite egitimidir. Bir üniversitenin bu anlamda üç tane islevi vardir. Bu islevlerini yerine getiren üniversite iyi üniversitedir. Bu üç islevden ilki arastirma yapmak yoluyla bilgi üretmektir. Belki de Esenyurt’un en çok buna ihtiyaci var. Çünkü bizim Esenyurt’un röntgenini çekmeye ihtiyacimiz var. Bunu da bilimsel bir anlayisla yapmamiz lazim. Ikinci islev ise nitelikli ögrenci yetistirmek. Maalesef son zamanlarda bazi vakif üniversiteleri bu yoldan biraz saparak üniversiteleri adeta birer ticarethane haline getirdiler. Bu da ülkenin gelisimine zarar veren bir durumdur. Örnegin; Türkiye nüfus açisindan dünyanin ilk yirmi ülkesi arasinda, cografi olarak ise ilk otuz ülkesi arasinda bulunuyor. Ancak bilime yaptigi katki maalesef bu oranlarin çok altinda. Bu durumda bizim derhal kendimize dönüp bununla ilgili gerekli çalismalari yapmamiz lazim. Bir üniversitenin üçüncü temel islevi ise; o üniversitenin halkla, sanayiyle, ticaretle, yerel yönetimle kurmus oldugu iliskilerin niteligi, düzeyi, verimi ve üretimidir. Iste lojistik zirvesinin bugün burada yapilmasi bunun bir örnegi sayilabilir. Mutlak suretle bilginin, bilimin, özgür akademinin özerk olmasi lazim."

"Esenyurt hem üretim gücü hem de ihracat gücü olan bir yer"

Konusmasinin sonunda lojistigin Esenyurt’taki önemine deginen Belediye Baskani Özer, "Esenyurt ayni zamanda çok güzel bir yer. Yeter ki biz el ve gönül birligi yapalim. Bana göre Esenyurt lojistigin baskenti. Bir yerin lojistigin baskenti olabilmesinin kosullari var; en basta ulasim. Ulasimin da dört ana aksi var. Hava, kara, deniz ve demir yollari. Bunun dördü de ilçemizde var. Esenyurt hem üretim gücü, ihracat gücü olan bir yer hem de bu dört tane ana aksin ortasinda yer alan ve ülkelere kusbasi yarim saat, bir saat uzaklikta olan bir ilçe. O halde biz Esenyurt’u katma degeri yüksek ürünlerin oldugu ve ihracatin oldugu bir üs haline getirebiliriz. Lojistik ve ona bagli ticareti gelistirerek burada zenginligi olusturabiliriz. Bu anlamda bu lojistik zirvesi önemli ve bundan sonra da devaminin gelmesini diliyorum. Biz de belediye olarak bu alanlara katki verecegiz. El birligiyle Esenyurt’un daha ileri gidebilmesi için hangi alan bizim için gerekli, hangi kaslarimizi güçlendirmemiz gerekir, onun üzerinde çalisarak Esenyurt’u 21. yüzyila yakisir bir sehir haline getirecegiz. En büyük idealimiz, hayalimiz bu olmali" ifadelerini kullandi.

"Yeni anlayisla çok basarili isler yapacagiz"

Istanbul Esenyurt Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Orhan Özyurt ise, "Üniversitenin ilçe adiyla anilmasindan biz gurur duyuyoruz. Her ne kadar elestirilsek de yerilsek de umuyorum. Yeni yönetim yeni bir anlayisla burada gençlerimize, ülkemize, vatanimiza, milletimize çok basarili isler yapacagimiza inaniyoruz" seklinde konustu.



"Türkiye’de 500 bin istihdamin gerçeklestigi bir sektörden bahsediyoruz"

Bir önceki gün E-ticaret zirvesini de gerçeklestirdiklerini belirten Isletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Dinçer Atli ise sunlari söyledi:

"Üniversiteleri üniversite yapan üç önemli sorumluluk vardir. Bunlardan biri egitim digeri arastirma iken diger ana sorumluluk ise topluma ve paydaslara karsi sorumluluktur. Dolayisiyla biz bu etkinliklerimizi topluma karsi bir sorumlulugumuz olarak da görüyoruz. Ayni zamanda bu tür etkinlikler, sektör temsilcileriyle is birligini kuvvetlendirmek, teoriyle pratigi bir araya getirmek açisindan da çok önemli. Lojistik derken gerçekten çok önemli bir sektörden bahsediyoruz. Lojistik sektörü Dünyadaki ticaret hacminin üçte birini olusturuyor. Amerika’da 1,5 trilyon dolarlik, Türkiye’de ise 100 milyar dolarlik bir sektörden söz ediyoruz. Yine Türkiye’de dolayli olarak yan alanlarla 500 bin istihdamin gerçeklestigi bir sektörden bahsediyoruz. Dolayisiyla bu etkinligin; dünyada çok önemli bir sektör olan lojistik konusunda sorunlarin ortaya konulmasi, firsatlarin konusulmasi, çözümlerin bulunmasi, is birliklerinin saglanmasi, ögrencilerimiz için istihdam, staj gibi olanaklarin olusmasi açisindan oldukça faydali olacagini düsünüyorum."
Kaynak: İHA