Mersin'de Açik Alanda Kayisi Hasadi Basladi

İçel’in Mut ilçesinde sofralik kayisi hasadi baslarken, bu yil 150 bin ton kayisi rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor.

Mersin'de Açik Alanda Kayisi Hasadi Basladi
Türkiye’de sofralik kayisi üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildigi, cografi isaretli sofralik Mut kayisisinin açik alanda hasadi basladi.

Mikro klima özelligine sahip, dünya üzerinde tartisilmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanimayan Mut sofralik turfanda kayisisi Rusya, Orta Dogu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarim arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapilan kayisida bu yil rekoltenin 150 bin ton ve ihracatin ise 80 bin ton olacagi tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alici bulan kayisinin fiyatlarindan memnun olan üreticiler, erigin altin yilini yasadigini, kayisidan da umutlu olduklarini söylediler.

Kayisi hasadi dolaysiyla Ilçe Kaymakami Ihsan Ayranci, beraberinde Ziraat Odasi Baskani Muharrem Yilmaz ve İçel Büyüksehir Belediyesi Mut Toptanci Hali Sebze Meyve Komisyoncular Dernegi Baskani Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayisi bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayranci, isçilerle birlikte kayisi topladi, kayisi toplamin zevkli oldugunu söyledi.

Ayranci, Mut’ta bu hafta itibariyla kayisi hasadinin basladigi bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeslerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayisi, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. Ilçemizdeki çiftçilerimizin elde ettigi tarimsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarinda bir rekolte beklentimiz var bu sene. Insallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettigi bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayirli bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi.

Mut Ziraat Odasi Baskani Muharrem Yilmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayisi üretimi yapmaktayiz. Ürettigimiz kayisilarin hemen hemen yüzde 90-95’i sofraliktir. Türkiye’de Mut tekdir. Ilçemizin bulundugu cografi konumundan dolayi erkenci kayisi, Mut’ta baslamaktadir. Mut ilçemizde kayisi nisan sonu baslar haziran sonu sona erer" diye konustu.

Kayisi hasadina baslayan üreticilerden Selami Bulut, yaklasik 10 yildir kayisi üreticiligi yaptigini dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayisi bahçem var. Tabi farkli çesitlerimiz var. Erkenci kayisilarimiz matador, kolarodo, medisin. Su an itibariyla 80 ile 120 lira arasinda gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. Insallah bu sekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artiyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA