'Dönerin Anavatani Türkiye'dir'

Almanya Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier’in Türkiye ziyaretine döneriyle birlikte gelmesi dünyada genis yanki bulmustu. Son günlerde devam eden döner diplomasisine Türk dönerciden yorum ‘Türkiye’ye döner getirilmesine gerek yok biz zaten dünyanin her yerine döner gönderiyoruz.’

'Dönerin Anavatani Türkiye'dir'


Türkiye’ye yaninda 60 kilo döner ile birlikte gelen Almanya Cumhurbaskani Frank-Walter Steinmeier ülkesinde de elestirilerin odagi oldu. Dönerin ana vatanina yaninda dönerle gelen Steinmeier, Istanbul’da Alman Büyükelçiligi’ne ait yazlik Tarabya rezidansinda döner keserek davetlilere ikram etmisti. Görüntüler üzerine ülkesinde de çesitli elestirilere maruz kalan Steinmeier’a dün Cumhurbaskani Erdogan da aksam yemegi için döner ikraminda bulundu.

“Dünyanin her yerine döner gönderiyoruz”

Döner diplomasisi ardindan Türk döner ustasi Harun Davut ‘Türkiye dönerin ana vatanidir. Kimsenin Türkiye’ye gelirken yaninda döner getirmesine gerek yok. Biz dünyanin her yerine döner gönderiyoruz. Dönerin buttan olmasi ve yaprak olarak kesilmesi önemlidir. Kuyruguna, dösüne ve pismesine dikkat edilmesi gerekir. Bu isin ustalari Türkiye’de yetisir. Döner Türkiye’de basladi Türkiye’de devam edecektir.

“Dönerde etin kalitesi ve pisirilmesi çok önemli”

Döner ustasi Davut, “Bir döner ustasi en alt tabakadan çirak olarak baslar. Bir ustanin yetistirilmesi hiç kolay degil. Usta yetistirmek yaklasik 3 ila 5 yil arasinda olur. Döneri her usta yaprak gibi kesemez. Bunu özenle yetistirdigimiz ustalar kesebilir. Döner yaklasik 180 derece sicaklikta pisirilir. Dönerin kalitesinden çok pisimi çok önemlidir. Lezzetli bir döner için kaliteli et, etin soslamasi ve bunlari yapacak kaliteli bir usta gerekir. Bu saydigim sartlar birbirine zincirlidir. Bizim için önemli olan lezzet ve kesim teknigidir” dedi.



“Dönerin en güzeli ve en lezzetlisi Türkiye’de”

Dönerin ana vataninin Türkiye oldugunu belirten Döner Ustasi Davut, “Yurtdisindan gelenler yanlarina yemek almalarina gerek yok burada en güzel en lezzetli Türk dönerini yiyebilirler. Gelen misafirlerimize yurt disina götürebilmeleri için paketleme yapip gönderebiliyoruz. En iyi döner Türkiye’de yenir” seklinde konustu.



Türk döneri tescilleniyor

Öte yandan Türkiye tarafindan Avrupa Birligi’ne (AB) dönerin geleneksel ürün adi olarak tescili için yapilan basvurunun ilani, AB Resmi Gazetesi’nde yayimlandi. Dönerin 1800’lerin basindan itibaren Istanbul’dan Osmanli cografyasina yayildigi kaydedilen ilanda, 1962’den 1979’a kadar devam eden Türklerin basta Almanya olmak üzere Avrupa’ya göçüyle yayildigi anlatildi. Dönerin 3 aylik itiraz süresinin dolmasinin ardindan tescil edilecegi ve Türkiye’den AB’de tescillenen ilk geleneksel ürün adi olacagi kaydedildi.
Kaynak: İHA