Istanbul'u Erguvan Agaçlari Süsledi

Yesil, Mavi ve Pembe tonlarinin Istanbul Bogazini adeta bir tabloya dönüstüren erguvan agaçlari çiçek açti. Bogaz manzarasi ile birlikte havadan çekilen erguvan agaçlari pembeye boyadigi kiyilar kartpostallik görüntüler olusturdu.

Istanbul'u Erguvan Agaçlari Süsledi
Baharin müjdecisi olarak bilinen erguvanlar Istanbul’u süslemeye basladi.

Istanbul Bogazinin her iki yakasinda zarif dallariyla sehre ayri bir güzellik katiyor. Her yil Nisan ve Mayis aylari arasinda çiçek açan erguvan agaçlari kenti adeta bir tabloya dönüstürüyor. Vatandaslar tarafindan oldukça ilgi gören pembe çiçekli agaçlar Ahmet Hamdi Tanpinar, Edip Cansever gibi sairlerin de misralarinda yer aldi. Istanbul Erguvan Gönüllüleri Kurucusu Hüseyin Emiroglu erguvan agaçlarinin her yil takip ederek, agaçlarin daha çok tanitilmasi için birçok proje hayata geçiriyor.

“Erguvanin bogazdaki görüntüsü böylece insanlara bir seyir keyfi veriyor”

Bahar geldigi zaman erguvan agaçlarinin çiçek açtigini dile getiren Istanbul Erguvan Gönüllüleri Kurucusu Hüseyin Emiroglu, “Erguvanin bir zamani var Nisan 15 ila mayis ayinin 15’i arasidir. Bu zaman dilimi bazen nisanin basina dogru bazen mayisin sonuna dogru kayabiliyor. Bir 15 günlük zaman içerisinde çiçekler açiyor. Kahverengi dallarin üzerinde birden önce kirmizi sona çiçekler açinca pembe çiçekleri olan bir agaçtir. Bu agaç Istanbul bogazinin yesil yamaçlarinin üzerinde sanki birisi firça ile pembe lekeler atmis gibi bir görüntü çikiyor. Bu izlemesi çok hos bir manzara oluyor. Erguvanin bogazdaki görüntüsü böylece insanlara bir seyir keyfi veriyor. Osmanli döneminde sairler fark ediyor erguvan agaçlarinin çiçeklerini. Modern ve klasik dönemdeki sairlerimiz de erguvan agaçlarinin çiçeklerin bir metafor olarak kullaniyor. Erguvan Istanbul gönüllüleri diye bir gurup olusturup, Istanbul’dakilere sürekli olarak bunu anlattik. 20 sene önce herkes erguvani tanimazken simdi biliyorlar. Osmanli Padisahlarindan 3. Selim’in bir fermani var “Erguvan agaçlari azaldi biraz erguvan agaçlari dikin” diye. Erguvan agaçlari bizim bütün Marmara ve Akdeniz kiyilarinda var” diye konustu.

Kaynak: İHA