Kurak Hava Madimak Üretimini De Etkiledi

Yozgat’ta kis aylarinin mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve yasanan kurakliga bagli yagis azligi dogada kendiliginden yetisen ve bin bir emekle toplanan madimak üretimini de olumsuz etkiledi.

Kurak Hava Madimak Üretimini De Etkiledi
Kentte yabani otlarin arasinda kendiliginden yetisen ve birçok saglik sorunlarina faydasi oldugu bilinen madimak, ilkbahar mevsimiyle birlikte yüzünü göstermeye basladi.

Yöre halki tarafindan köylerde harman yerlerinde bin bir emekle tek tek toplanan madimak, basta bagisiklik sistemini güçlendirdigi gibi grip, idrar söktürücü ve kan sekerinin dengelenmesi amaciyla da bölgede siklikla tüketiliyor. Bu yil kis mevsiminin kurak geçmesi ve yagis azligi madimak üretimini de olumsuz yönde etkilerken toplamasi da pisirilmesi kadar zahmetli olan madimagin kilogrami 50 liradan satisa sunuluyor.

"Yiyecek kadarini bulduk"

Yozgat’in Çekerek ilçesine bagli Baspinar Köyünde bahçe ve harman yerlerinde madimak toplayan Esme Ceylan, “ Bizim buralarda madimak bol oluyordu ama bu sene yagis çok az oldu. Buna ragmen yine de yiyecek kadarini bulduk. Yaza kadar madimak topluyoruz, kis için de hazirlik yapiyoruz, pisirip buzluga da kaldiriyoruz, çocuklarimiza da gönderiyoruz. Yazin da kisin da bunu tüketebiliyoruz, çok lezzetli ve vitaminli.” dedi.

Kaynak: İHA