Aricilar Yeni Sezona Hazirlaniyor

Antalya’nin Akseki ve Ibradi ilçelerinde bal üreticileri sezon hazirliklarina basladi. Arilarin yasam alani kovanlarin bazilari degistirilirken, her kovandaki arilar ayri ayri kontrol ediliyor. Hazirliklarini tamamlamaya çalisan aricilar, kovanlarini yenileme, katlama islerini yapiyor.

Aricilar Yeni Sezona Hazirlaniyor
Yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek için son hazirliklarini yapan aricilar arilar koloni içerisinde belirli bir sayiya ulasmasinin ardindan Mayis ayinin sonlarinda sonra yaylaya çikartiliyor. Yaylada da her yilin mevsimine göre, iklim degisikliklerine göre yagmur, rüzgar veya kurak geçmesine bagli olarak olusan ballar Agustos ayinin ortasinda hasat ediliyor. Hasadin ardindan milyonlarca ari yine Akseki bölgesinde sicak bölgelere geri getiriliyor.

“40 yillik arici”

Yaklasik 40 yildir aricilik ile ugrasan Muzaffer Arici (59), arilarin kis sonrasi ilkbahar bakimlarini yaparak sezona hazirlandiklarini söyledi.

Verimli bir sezon için bakimlarina önemine deginen Arici, “Bu bakimlarda arilarimizdaki fazla çerçeveleri sikistiriyoruz, eksik ballari varsa takviye yapiyoruz. Arilarimiz ne kadar sikisik olursa o kadar iyi yavru atiyorlar. Bahar baslangiçlarinda polen de daha iyi geliyor. Insallah bu sezon tüm aricilar açisindan bereketli bir yil olur” dedi.



“6’inci kusak”

Arilarini yaz ayinda bin 860 metre rakimli Çimi Yaylasi’na çikardiklarini anlatan Arica, “Aricilik benim baba meslegimdir. Yaklasik 40 yildir aricilik yapiyorum. Aricilik bize 5-6 kusaktan beri dedelerimizden atalarimizdan kalan bir meslek. Bizden sonraki nesilsin bu ise devam edip etmeyecegini bilmiyoruz. Fakat aricilik bizim genlerimizde vardir. Ömrümüz el verdigi müddetçe aricilik yapmaya devam edecegim. Aricilik olmazsa bizde yasam olmaz” dedi.



“Mayis sonunda yaylaya çikaririz”

Amaçlarinin yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek oldugunu dikkat çeken Arici, “Arilarimizi Çimi Yaylasina çikardigimiz zaman bir kolonide 40 bin ile 80 bin civarinda ari sayisina ulastirmaliyiz ki bize bal verebilsin. Daha düsük kolonilerle yaylaya gittigimiz zaman bu arilar bizim için verimli olmuyor. Onun için ilkbaharda biraz daha besliyoruz. Biraz daha onun sicak durmasina veya nektarin bol oldugu yerlere götürüyoruz. Arilarin koloni içerisinde belirli bir sayiya ulasmasinin ardindan 25 Mayis’tan sonra yaylaya çikariyoruz. Yaylada da her yilin mevsimine göre, iklim degisikliklerine göre yagmur, rüzgar veya kurak geçmesine bagli olarak bal miktari olusur. Hasadi da Agustos ayinin 15-20’ si gibi yapariz. Hasattan sonra yine Akseki bölgesinde sicak bölgelere getiririz” ifadelerini kullandi.

"200 ari kovanim var"

200 civarinda ari kovaninin oldugunu söyleyen Arica, “Çimi Yaylasi balinin ayri bir degeri vardir. Bir markadir. Bizim Çimi Yaylasi’nin bali kovanda iken siparis aliriz. Ancak ürettigimiz ballar siparisleri karsilar. Daha Çimi Yaylasi balini tezgaha çikarip ta satan olmaz” dedi.



"Aricilik bir sanstir"

Aricilik mesleginin bir sans oldugunu anlatan Arica, “Her sezon bal hasadi ayni olmaz. Her sezon istedigin bali alamazsin. Aricilik gerçekten bir sans isidir. Bakmissin o sezon havanin rüzgar, kurak geçmesi bal üretimini etkiler. Geçen yil normal bir sezon yasadik. Kovan basina 4-5 kilo gibi hasat yaptik. Isteriz ki kovanlarimiz dolsun. Havanin kurak geçmesi, yagmurlu geçmesi. Rüzgar olmasi, çiçeklerin nektar zamani ölmesi, kurumasi bizim için iyi olmayabilir. Yani tamamen bir sanstir” diye konustu.



“Aricilik zor ama zevkli meslek”

Ibradi’nin Ürünlü mahallesinde yaklasik 30 yildir aricilik ile ugrasan Mesut Sanli, ilkbahar bakimlari yaparak sezona hazirlandiklarini söyledi.

Verimli bir sezon için bakimlarina önemine deginen Sanli, “Bu bakimlarda arilarimizdaki fazla çerçeveleri sikistiriyoruz, eksik ballari varsa takviye yapiyoruz. Arilarimiz ne kadar sikisik olursa o kadar iyi yavru atiyorlar. Bahar baslangiçlarinda polen de daha iyi geliyor” dedi.

Sezon hazirliklarini tamamlayarak kovanlarini florasi çok iyi olan Akseki’nin Kuyucak Yaylasi’na çikardiklarini ve bal üreticileri olarak sezona iyi hazirlandiklarini ifade eden Sanli, “Kovanlarimizin bakimini iyi yaptik ve bu yil bitki florasinin çok iyi oldugunu tespit ettigimiz Akseki’nin Kuyucak Yaylasi’na götürecegim. Insallah bahar yagmurlari iyi geçer ve yaylalarda flora zenginligi olusur. Oranin Yaylasi bal verimi bakimindan çok daha fazla. Arilarimiz Toros daglarinin kekiginden tutun da binlerce çesit bitkiden dogal bal yapiyor. Akseki’nin bali bu bakimdan oldukça kalitelidir” diye konustu.



Aricilik mesleginin oldukça zor fakat zevkli bir meslek oldugunu söyleyen Sanli, “Onlara çocuk bakar gibi bakiyoruz. Her mevsim ayri bakimlari var. Arilarimizi nüfus bakimindan çogalttik. Kovanlarimizi ikiser kat yaptik. Su anda 50 kovan arim var. Arilari çogaltmak önemli degil. Istedigin kadar çogaltabilirsiniz ama bakimi çok önemli” seklinde konustu.

Yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek için son hazirliklarini yapan aricilar, arilarin koloni içerisinde belirli bir sayiya ulasmasinin ardindan arilari basta 1960 rakimli bali ile meshur Çimi Yaylasi ile, Göktepe, Yarpuz, Bademli, Kuyucak Yaylalarina çikariyor. Yaylada da her yilin mevsimine ve iklim degisikliklerine göre olusan ballar Agustos ayinin ortasinda hasat ediliyor. Hasadin ardindan milyonlarca ari yine Akseki bölgesinde sicak bölgelere geri getiriliyor.
Kaynak: İHA