ASKI Ankara Çayi'ni Temizliyor

ASKI Genel Müdürlügü, çevre kirliliginin önlenmesi ve düzenli akisin saglanmasi amaciyla Ankara Çayi’nda temizlik çalismasi yürütüyor. ASKI ekipleri, 3 aydir sürdürülen çalismalar kapsaminda su ana kadar 170 bin ton malzeme temizledi.

ASKI Ankara Çayi'ni Temizliyor
ASKI Genel Müdürlügü, Yenimahalle ilçesi Akköprü mevkiinden baslayarak Etimesgut’un Yesilova Mahallesi sinirina kadar uzanan 20 kilometrelik hat boyunca Ankara Çayi’nda temizlik çalismasi gerçeklestiriyor. 3 aydir yürütülen çalismalarda kamyonlarla 7 bin 500 sefer yapilarak tabanda biriken 170 bin ton malzeme çaydan uzaklastirildi. ASKI Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, insan ve çevre sagligini tehdit etmemesi, ayrica kötü kokunun giderilmesi için Ankara Çayi’nin düzenli sekilde temizlenmesi amaciyla program yapildigini belirtti.

Akçay, Yenimahalle Akköprü ve Etimesgut Yesilova arasindaki 20 kilometrelik hattin tamamlanmasinin ardindan, Ankara Çayi islahi boyunca 6 kilometre daha Sincan 1. OSB’ye kadar temizlik yapilacagini, ardindan da 10 kilometre dere yatagi genisletme ve düzenleme çalismasinin baslatilacagini bildirdi.

Kötü koku da önlenecek

ASKI olarak toplum sagliginin korunmasi için Ankara Çayi’ndaki temizlik çalismasini çok önemsediklerini ifade eden Akçay, sunlari kaydetti:

“Ankara Çayi, Sakarya Nehri’nin 2. büyük kolu ve Baskentin dogusundan baslayip, Sincan’da Çubuk Çayi ile birlesiyor, Ayas, Beypazari ve Nallihan ilçelerinden geçerek Ankara’yi 2’ye bölüyor. 2013 yilinda islahi tamamlanan çay, Ankara’nin yagmur suyu yükünü de tasiyor. Iklim krizi ve küresel isinma nedeniyle geçmiste karsilastigimiz ani sel ve su baskinlarinda, Ankara Çayi’nin tam kapasiteye ulastigi, zaman zaman ise kapasitesinin üzerine çiktigi durumlari yasadik. Bu tarz sorunlarin çözümü için kollarini sivayan ekiplerimiz, 7 gün 24 saat kesintisiz çalisiyor. Sel manzaralarinin olusmamasi için Ankara Çayi’nda düzenli akisin saglanmasi çok önemli. 3 aylik çalisma sonucunda tabanda biriken 170 bin ton malzemeyi çaydan uzaklastirdik. Kamyonlarla toplam 7 bin 500 sefer yapilarak saglanan temizlik, Ankara Çayi’nda kökü koku olusmasini da önleyecek. Ayrica yapilan temizlik çalismasinda; 2013 yilinda gerçeklestirilen islah çalismasi sirasinda yenisi planlanmasina karsin eski köprünün yikilmadigini fark ettik. Ekiplerimiz, Ankara Büyüksehir Belediyesi Fen Isleri Dairesi Baskanligi ile iletisime geçerek artik atil durumdaki köprünün yikimini da sagladi. Eski köprü, dere yatagi kesitini büyük oranda azaltarak risk olusturuyordu”
Kaynak: İHA