Otizm 36 Çocuktan Birinde Görülüyor

Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Ana Bilim Dali Uzm. Dr. Neslihan Tastepe, otizmin ilaç ile tedavisi mümkün olmadigini belirterek, “Tek tedavi yöntemi özel egitimdir. Özellikle ilk 3 yasta özel egitimin çocuklar üzerinde etkisi büyük olmaktadir” dedi.

Otizm 36 Çocuktan Birinde Görülüyor
Otizm belirtilerinin ilk 3 yasta ortaya çiktigina vurgu yapan Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Ana Bilim Dali Uzm. Dr. Neslihan Tastepe, 2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü vesilesiyle konuyla ilgili bilgiler verdi.

Uzm. Dr. Neslihan Tastepe, otizm tanisinin çocuk ve ergen psikiyatri uzmani tarafindan muayene esnasinda çocugun gözlemlenmesi sonucu DSM 5 kriterleri baz alinarak koyuldugunu söyleyerek, otizmin belirtilerini su sekilde siraladi:

“Çocuk ilk 6 ayda göz temasi kurmuyorsa,

Dokuzuncu aya geldiginde ismiyle seslenildiginde bakmiyorsa,

Bir yasina geldiginde ortak dikkati gelismemis, isaret etmesi yoksa, bay bay yapmiyor, ce e oynamiyorsa,

Bir buçuk yasina geldiginde kelime kullanimi yoksa, basit komutlari almiyorsa

2 yasina geldiginde karmasik komutlari almiyor, oyunlara katilmiyor, oyunlarda karsilik vermiyorsa, amacina uygun oyuncaklarla oynamiyorsa,

Tekrarlayici davranislari varsa örnegin alkis yapmak, kanat çirpmak, parmak ucunda yürümek, kendi etrafinda dönmek gibi motor eylemler yapiyorsa,

Ritüelistik törensel davranislari varsa,

Siralama, dizme davranisi varsa,

Ayniliktan vazgeçemiyor, degisime direnç gösteriyorsa,

Duyusal girdilere karsi hassasiyeti varsa, otizmin varligindan söz edilebilir.”

2000’li yillarin basinda 150 çocuktan birinde görülen otizmin, son yapilan arastirmalara göre 36 çocuktan birinde görüldügünü vurgulayan Uzm. Dr. Tastepe, “Aileler açisindan kabullenmesi zor bir hastalik olsa da ilk 3 yas çok önemli oldugu için erken yaslarda tani koyulmasi ve tedaviye baslanmasi önemlidir. Otizmin ilaç ile tedavisi mümkün degildir. Tek tedavi yöntemi özel egitimdir. Özellikle ilk 3 yasta özel egitimin çocuklar üzerinde etkisi büyük olmaktadir” açiklamalarinda bulundu.

Ayrica Tastepe, konusma gecikmesi olan çocuklarin mutlaka konusma terapisiyle desteklenmesi gerektigini ifade etti.

Kaynak: İHA