YSK Baskani Yener Açiklamasi 'AK Parti'nin 2, CHP'nin 1, MHP'nin 1, DEM Parti'nin 2 Itirazi Kabul Edildi'

Ramazan Bayrami dolayisiyla basin mensuplariyla bir araya gelen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Baskani Ahmet Yener, 31 Mart Mahalli Idareler Genel Seçimlerinin itiraz süreci çerçevesinde AK Parti’nin 2, CHP’nin 1, MHP’nin 1 ve DEM Parti’nin 2 itirazinin kabul edildigini aktardi.

YSK Baskani Yener Açiklamasi 'AK Parti'nin 2, CHP'nin 1, MHP'nin 1, DEM Parti'nin 2 Itirazi Kabul Edildi'
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Baskani Ahmet Yener, YSK’da 31 Mart Mahalli Idareler Genel Seçimlerinin itiraz sürecini takip eden basin mensuplariyla bayramlasti. Yener, basin mensuplarinin da YSK personeliyle beraber mesai yaptigini belirterek, YSK personeline saglanan tüm imkanlarin basin mensuplarina da saglandigini ifade etti.

Yerel seçimlerdeki itiraz sürecine iliskin bilgilendirmelerde de bulunan Yener, il ve ilçe seçim kurullarinin kararlarina yapilan itiraz sürecinin tamamlandigini, olaganüstü itiraz sürecinin de 14 Nisan tarihinde sona erecegini hatirlatti.

"Kamuoyunu ilgilendiren kararlari açikliyoruz"

Itiraz sürecinin normal seyrinde devam ettigini belirten Yener, “Kurulun gündemine gelen ve kamuoyunun yakindan takip ettigi itirazlara iliskin olarak gün sonunda sizlere bilgilendirmeleri yapiyoruz. Ancak sizlerin az önce sordugu gibi 81 adet degil daha fazla itiraz var. Biz bu itirazlarda daha çok büyüksehir ve ilçe bazinda kuruma intikal eden itirazlara iliskin sizlere bilgi veriyoruz. Bu itirazlar içerisinde belediye meclis üyeligi, il genel meclis üyeligi gibi siralamaya iliskin itirazlar da var. Ancak bunlari genelde tüm ülke çapini ilgilendirmedigi için sizlere fazla bilgilendirme yapmiyoruz” açiklamasinda bulundu.

"Itiraz sürecinde AK Parti’nin 2, CHP’nin 1, MHP’nin 1, DEM Parti’nin 2 itirazi kabul edildi"

Su ana kadar büyük sehirlerde, il belediye baskanliklarinda ve ilçe belediye baskanliklarinda yapilan itiraz süreçlerine iliskin bilgi verdiklerini kaydeden Yener, “Hatirladigim kadariyla bu süreçte tüm siyasi partilerimizin itirazlarindan kabul olan da var, reddedilenler de var. Adalet ve Kalkinma Partisi’nin (AK Parti) hatirladigim kadariyla 2 yerde itirazlari kabul edildi. Ayni sekilde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 1 yerdeki itirazi kabul edildi. Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 1 yerde ve Halkalarin Demokrasi ve Esitlik Partisi’nin ise (DEM Parti) 2 yerde kurulumuza intikal eden itirazlari kabul edildi” ifadelerine yer verdi.

"Toplantilar sona erdigi zaman kamuoyunun merakla bekledigi itirazlara iliskin bilgi verecegiz"

Itiraz sürecinin halen devam ettigine de dikkati çeken Yener, “Bugün saat 14.00’te kurulumuz toplanacak. Bayram süresince de diger günlerde oldugu gibi ögleden sonra toplantilarimiz olacak. Toplantilar sona erdigi zaman toplantida görüsülen ve sonuçlandirilan dosyalardan kamuoyunun merakla bekledigini tahmin ettigimiz itirazlara iliskin sizlere bilgi verecegiz” diye konustu.



"4 seçim bölgesinde seçimler yenilenecek"

Yapilan itirazlar sonucunda seçimin yenilenecegi yerlerin de oldugunu söyleyen Yener, Kayseri’nin Pinarbasi, Sanliurfa’nin Hilvan ilçelerinin yani sira Edirne’de bir beldede ve Sivas’ta bir seçim bölgesinde seçimlerin yeniden yapilacagini kaydetti.

Yener, buradaki seçimlerin, seçim takvimi çerçevesinde 2 Haziran’da gerçeklesecegini aktardi.

"Seçim süreçlerine iliskin gönderdigimiz sunumlarin degerlendirilmesiyle A-WEB oy birligiyle ödülün ülkemize verilmesine karar verdi"

Yener, YSK’nin Dünya Seçim Organlari Birligi A-WEB tarafindan ödüllendirilmesine iliskin degerlendirmelerde de bulunarak, "Bu seçim sürecinden önce, ödül vermesi 20 Mart 2024 tarihindeki toplantisinda alinan kararla gerçeklesmistir. 2023 tarihindeki gerçeklesen seçimler ve daha önceki seçim sürecine iliskin bizim göndermis oldugumuz sunumlarin degerlendirilmesi neticesinde A-WEB oy birligiyle ödülün ülkemize verilmesine karar vermistir. Bu sadece bizim dönemimizdeki kurumun faaliyetleriyle ilgili degil. 1950’den beri devam eden süreçte ülkemiz Yüksek Seçim Kurulu’nun gerçeklestirmis oldugu seçimlerdeki basarisinin ödüllendirilmesi, taçlandirilmasi diye nitelendirebiliriz" seklinde konustu.

Yener, konusmasinin sonunda seçim sürecinde siyasi parti temsilcilerine, sandik müsahitlerine, Ramazan Bayrami’nda da mesailerini sürdüren YSK personeli ve basin mensuplarina verdikleri emeklerden ötürü tesekkür etti.
Kaynak: İHA