Sanliurfa'nin Düsman Isgalinden Kurtulus Yil Dönümü

Sanliurfa’nin düsman isgalinden kurtulusunun 104. yil dönümü törenlerle kutlandi.

Sanliurfa'nin Düsman Isgalinden Kurtulus Yil Dönümü
Kutlamalar Osmanbey sehitligine çelenk sunumuyla basladi.

Sanliurfa Valiligi ve Büyüksehir Belediye Baskanligi çelenklerinin anita birakilmasinin ardindan saygi atisi, saygi durusu yapildi ve Istiklal Marsimiz okundu.

Günün anlamina yönelik duygu ve düsüncelerini Sehitlik Defterine aktaran Vali Hasan Sildak, daha sonra mesajini katilimcilara okudu. Sildak okudugu mesajinda, “Sanliurfa’nin topraklarinda tarih ve kültür ile yogrulmus olan sanli milletimiz, tarihin derinliklerinden gelen bir direnis ve mücadele ruhuyla, vatan topraklarini koruma ve özgürlügüne sahip çikma azim ve kararliligini sayisiz defa göstermistir” ifadelerini kullandi. Vali Sildak mesajinin devaminda “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve karari kurtaracaktir’ ifadelerinde oldugu gibi büyük bir azim ve kararlilik gösteren Urfalilar, Onikiler’in liderliginde örgütlenerek verdikleri kurtulus mücadelesiyle, her türlü övgüyü ve takdiri hak etmistir. Kisa süre içerisinde teskilatlanip, isgal kuvvetlerine karsi gösterilen bu mücadele, aziz milletimizin istiklal ve istikbali ugruna sergiledigi birlik ve beraberligin en güzel örnegi olarak yasamaya devam etmektedir. 1984 yilinda bu sehrin adini Sanliurfa yapan ve büyük bir kahramanlik örnegi olarak tarih sayfalarina altin harflerle yazilan 11 Nisan 1920’de verilen mücadele, 2016 yilinda Istiklal Madalyasi ile onurlandirilmistir. 11 Nisan Sanliurfa’nin Düsman Isgalinden Kurtulus Günü’nün yil dönümünde, verilen kurtulus mücadelesinden aldigimiz güç ve azimle, gelecege daha umutla ve daha kararli bir sekilde bakacagimizi bir kez daha belirtmek isterim. Sahip oldugu köklü geçmisiyle Sanliurfa’nin her bir evladinin bugün oldugu gibi, umutla ve kararli bir sekilde gelecekte de ecdadina layik olacagina inancim tamdir. Bir bayram olarak kutladigimiz isgalden kurtulusun 104’üncü yilinda basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari olmak üzere; Sanli sehrimizin kurtulusu ugruna, bu emsalsiz mücadelede büyük bir fedakârlikla direnis gösteren kahraman ecdadimizi, hür ve bagimsiz bir Türkiye’de sonsuza kadar huzur içinde yasamamiz için can veren aziz sehitlerimizi ve ebediyete ugurladigimiz degerli gazilerimizi bir kez daha rahmet ve sükranla aniyorum. Ruhlari sad, mekanlari cennet olsun” ifadelerini kullandi.

Tören, sehit kabirlerine karanfil birakilmasi ve dualarin ardindan sona erdi.

11 Nisan Sanliurfa’nin Düsman Isgalinin Kurtulusu Bayrami programi Vali Hasan Sildak, 20. Zirhli Tugay Komutani Tuggeneral Mustafa Büyükköroglu ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ahmet Aksoy tarafindan Sehit Sedat Sagir’in ailesi ve Onikiler direnis hareketinin lideri ve ayni zamanda 1920 yilinin Urfa Belediye Baskani olan Hacikamilzade Haci Mustafa’nin torunu Mustafa Kamiloglu’nun ziyaret edilmesiyle devam etti.

Kutlama programi aksam saatlerinde Sanliurfa Müzesi önünden baslayip Balikligöl’de bitecek olan kortej ve bisiklet turu, Balikligöl Amfi tiyatroda düzenlenecek olan tiyatro ve ayni yerde havai fisek gösterileriyle devam edecek.
Kaynak: İHA