Bayram Kahvaltilarinda Sofrada Porsiyonlara Dikkat Etmemiz Gerekiyor

Beslenme ve Diyet Uzmani Çisem Gündüz, Ramazan sonrasi iki ögünlü beslenme planindan üç ögünlü düzene geçildigini belirterek, “Bayram kahvaltilarinda sofrada porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Bayram Kahvaltilarinda Sofrada Porsiyonlara Dikkat Etmemiz Gerekiyor
Diyetisyen Gündüz, bayramlarda hazirlanan büyük kahvalti sofralarindan bahsederek, “Bayram kahvaltilarinda o güzel, keyifli sofrada porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bayram kahvaltilarini hazirlarken yumurta alternatiflerinden yararlanabiliriz. Mutlaka bir omlet çesidi olabilir. Omlet çesitlerinizi zenginlestirebilirsiniz, peynirli, zeytinli, kurutulmus domatesli, sevdiginiz yesil yaprakli sebzelerle, mantarla ve mevsim sebzeleri ile zenginlestirebilirsiniz veya menemen alternatifini düsünebilirsiniz. Peynir çesitleri, zeytin çesitleri ve mutlaka olmazsa olmaz bir sögüs tabagi hazirlamanizi istiyorum. Bu peynir ve zeytin çesitlerini tercih ederken mutlaka az tuzlu olanlari tercih etmeye çalisalim” diye konustu.

"Her ikram edilen çikolatayi da tüketmememiz gerek"

Sahur ve iftar yapilan iki ögünlü beslenme planindan yavas yavas çikip üç ögünlü beslenme düzenine geçmek gerektiginin altini çizen Beslenme ve Diyet Uzmani Gündüz, “Bu noktada ara ögünleri yapmak oldukça önemli. Ara ögünlerde bayramlasmaya gittigimiz yerlerde tabi ki çikolata veya çay, kahve ikrami olacaktir. Fakat vücudumuzun su dengesi açisindan her içtigimiz çay ve kahvenin yaninda mutlaka bir büyük bardak su tüketmeye özen göstermeliyiz. Ayni zamanda her ikram edilen çikolatayi da tüketmememiz gerekir. Bayramin olmazsa olmazi tatlilar tabi ki, bayram da bu tatlilari tüketirken sütlü ve meyveleri tatlilara öncelik vermemiz gerekiyor. Serbetli tatlilari, kizarmis ürünleri, kizarmis tatlilari ikinci plana atmamiz gerekiyor, çok tüketmek istiyorsak da porsiyona dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Gündüz, aksam yemegini planlarken mutlaka bir protein alternatifini sofranin basina koymak gerektigini belirterek, “Ikinci önemli olan konu ise mutlaka zeytinyagli alternatifleri olsun istiyoruz. Çünkü iki ögün beslenmede Ramazan sürecinde kabizlik görülebiliyor. Bu sorunu yasayanlar özellikle dikkat etmeli. Bagirsaklarin daha düzenli çalisabilmesi için, bagirsak sorunlarinin, hazimsizligin giderilmesi için mutlaka bir zeytinyagli alternatifi olabilir. Taze fasulye, barbunya, bamya gibi bagirsak hareketleriniz hizlandiracak, siskinlikten uzak tutacak sebzeler tercih etmek avantaj olacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA