Hizli Tren Karadeniz'e Geliyor

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, yüksek hizli tren agini tüm Türkiye’de daha da yaygin hale getirmek için yogun bir çalisma yürüttüklerini belirterek en son Ankara-Sivas Hizli Tren hattinin açilisini yaptiklarini, simdi de hizli tren agini Karadeniz’e ulastiracak projelere basladiklarini açikladi.

Hizli Tren Karadeniz'e Geliyor
Ulastirma ve Altyapi Bakani Uraloglu, Giresun’un sehir içi trafigini önemli ölçüde azaltacak Giresun Liman Farkli Seviyeli Kavsagi’nin temelini Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir ile birlikte atti. Burada yaptigi konusmasina 8 Mart Kadinlar Günü’nü kutlayarak baslayan Bakan Uraloglu, Giresun’un essiz dogasi ve zengin kültürü ile her geçen gün cazibesini artiran bir sehir oldugunu ifade etti.

Uraloglu, “Ancak 2002 yili öncesinde ulasim imkanlarinin gelismemis ve yetersiz olmasindan dolayi Giresun, sahip oldugu bu zenginlikleri yeterince degerlendiremedi. Ta ki Sayin Cumhurbaskanimiz liderligindeki AK Parti Hükümetlerimiz is basina gelene kadar. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak son 22 yilda Giresun’un ulasim ve iletisim altyapisina tam 70 milyar 415 milyon lira yatirim yaptik” dedi.



Yillik 330 milyon lira tasarruf saglanacak

Bakan Uraloglu, temelini attiklari Giresun Liman Farkli Seviyeli Kavsagi’nin ise sehrin karayolu agini güçlendirecek ve sehir içi trafigini rahatlatacak çok önemli bir proje oldugunun altini çizdi. Karadeniz Sahil Yolu’nun dogudaki Kafkas ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya ve Rusya ile bati arasinda karayolu baglantisinin saglanmasi bakimindan büyük önem arz ettigini kaydeden Uraloglu, “Tarihi Ipek Yolu güzergahinda yer alan sahil yolumuz, ayni zamanda Karadeniz Bölgesi’nin dünyaya açilan kapisi konumundadir. Pek çok il, ilçe, belde ve limani baglayan yolumuz, bölge ekonomisine de büyük katki saglamaktadir. Burada yasanan trafik yogunlugunu dikkate alarak güzergâh üzerinde ihtiyaç duyulan noktalarda ilave köprülü kavsaklar yapmaya da devam ediyoruz. Bu kapsamda da Giresun Liman Farkli Seviyeli Kavsagi ile günlük ortalama 32 bin 500 aracin geçis yaptigi güzergahta yasanan trafik yogunlugu ortadan kaldirilacagiz. Karadeniz Sahil Yolu’na, sehir merkezine ve Limana hizli, güvenli ve konforlu ulasimi saglayacagiz” dedi.

1,6 km uzunlugundaki projenin mevcut sahil yolunu altgeçide alarak yüksek standartli ve konforlu bir geçis saglayacagini açiklayan Uraloglu, kavsagin kullanima alinmasiyla, bölgedeki sinyalizasyon sistemini de devre disi birakarak trafigin dur-kalk yapmaksizin akisini gerçeklestireceklerinin altini çizdi. Uraloglu, “Böylece projemiz ile zamandan 322 milyon lira, akaryakittan 8 milyon lira olmak üzere yillik toplam 330 milyon lira tasarruf edecegiz. Çevreye zarar veren araçlarin karbon emisyonunu da 610 ton azaltarak doganin korunmasina katki saglayacagiz” diye konustu.

Bakan Uraloglu, Giresun’a tüm ulas modlarinda önemli yatirimlar yaptiklarini vurgulayarak Ordu-Giresun Havalimani’ni 2015 yilinda hizmete açtiklarini animsatti. Söz konusu havalimaninin 2002 yilinda yatirim programindan çikarildigini hatirlatan Uraloglu, “Ordu-Giresun Havalimani’ndan iç ve dis hatlarda haftalik 66 sefer gerçeklestiriyoruz. 2023 yilinda da yaklasik 1 milyon yolcu agirladik” dedi.



Karadeniz’e Hizli Tren Hatti

Yüksek hizli tren agini tüm Türkiye’de daha da yaygin hale getirdiklerini belirten Uraloglu, en son Ankara-Sivas Hizli Tren hattinin açilisini yaptiklarini, simdi de hizli tren agini Karadeniz’e ulastiracak projelere basladiklarini açikladi.

Kirikkale-Çorum-Samsun Hizli Tren Hatti ile Samsun’a hizli tren getireceklerinin altini çizen Uraloglu, “120 kilometrelik Kirikkale-Çorum arasinin ihalesini bu yil yapacagiz. Sonrasinda 509 kilometre uzunlugundaki Samsun-Sarp Demiryolu projesini hayata geçirecegiz. Insallah bu yil içerisinde bu hattin da etüt proje çalismalarini baslatacagiz. Bu projemiz hayata geçtiginde Giresun’la birlikte tüm Dogu Karadeniz Bölgesi illerini demiryolu ile tanistirmis olacagiz” ifadelerini kullandi.

Giresun Belediye Baskanligi için AK Parti’den tekrar aday olan mevcut baskan Aytekin Senlikoglu’nun sosyal projeleri ile çok basarili bir belediye baskani oldugunu söyleyen Uraloglu, “Giresun onunla birlikte her alanda degisim ve dönüsümü yasadi. Birçok alanda önemli projeler üretti. AK Parti’nin hizmet siyaseti anlayisiyla hiç kimse ama hiç kimse yarisamaz. Cani gönülden inaniyorum ki sizlerin destegiyle de Giresun’un gelisimi, toplumun kalkinmasi ve Türkiye Yüzyili için koydugumuz hedeflere ulasmada gerekli her türlü gayret ve kararliligi göstermeye devam edecegiz. Insallah 31 Mart seçimlerinden sonra Aytekin Senlikoglu Baskanimizla birlikte planladigimiz tüm projeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz ile birlikte hayata geçirecegiz. Ilmek ilmek isledigimiz projelerimizle Giresun’u gelistirmeye, güçlendirmeye, refah seviyesini arttirmaya devam edecegiz” diye konustu.

Bakan Abdulkadir Uraloglu, ardindan Trabzon’daki programlari için sehirden ayrildi.
Kaynak: İHA