TDED'den Bir Vefa Örnegi; 'Dünden Bugüne Erzurum'da Edebiyat Mahfilleri'

Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi (TDED) Erzurum Subesi ile Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yazarlik Kulübü’nün ortaklasa tertip ettigi programda Prof. Dr. Erdogan Erbay “Geçmisten Bugün Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri”ni anlatiyor.

TDED'den Bir Vefa Örnegi; 'Dünden Bugüne Erzurum'da Edebiyat Mahfilleri'
Her hafta cuma günleri gerçeklestirilen programda Prof. Dr. Erbay amaçlarinin sadece sehrin kültür hayatina bir not düsürmek olmadigini, ayni zamanda sehre hizmet etmis önemli hocalara vefa göstermek ve yeni nesillere bu kiymetli hocalari tanitmak oldugunu ifade etti.

Ayni zamanda Türkiye Dil ve Edebiyati Dernegi Erzurum Subesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Erdogan Erbay tarihi ticaret yollarinin kavsaginda bulunan kadim sehir Erzurum’un bir sehirden öte Türkistan ve Anadolu irfaninin insa ve ihya ettigi mühim bir kültür merkezi oldugunu hatirlatarak Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin sehrin kültür ve edebiyat mahfillerine katkisindan ve öneminden bahsetti.

Prof. Erbay sözlerine söyle devam etti: “Yirminci yüz yilin ikinci yarisini edebiyat adina insa eden mekân ve mahfillerden birisi, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’dir. Bu hakikatin tecellisinin merkez üssü özelde Erzurum olsa da üssü mekân tutan kahraman gönüllülerin nazar-i im’anlarinin tarassut kudretinin ihata ettigi saha çok daha genistir. Sabit ayaklari Erzurum’da sebatla derinlesirken, diger ayaklari çevreyi tenvirin heyecaniyla mesttir. O sartlarda icra ve ifa ettikleri faaliyetleri samimiyet ve minnetle dikkate almak, selef-halef hukuku ve hakki teslimin kabulü bakimindan beyani zarurî hallerdendir. Aslinda, Edebiyat Fakültesi’nin edebiyat ve sanat adina ortaya koydugu gayretin tarihini, bir bellek olarak çok daha eskiye götürmek mümkündür. Zira 1920’li yillarda Erzurum’da bir üniversite bulunmuyor olsa da kadim sehrin asirlardir biriktirdigi gelenek, zevk ve degerlerin tamamina sehadete kabiliyetli bir sanatkâr-mütefekkir insanla ilk nüvelerinin atildigi söylenebilir. Bu isim, Ahmet Hamdi Tanpinar’dan baskasi degildir.”

Üç hafta süren programlarda Ahmed Hamdi Tanpinar’dan Mehmet Kaplan’a, Hüseyin Ayan’dan Efrasiyab Gemalmaz’a sehrin edebiyat mahfillerinde iz birakmis hocalardan bahseden Prof. Dr. Erbay ilerleyen programlarda Kaya Bilgegil, Haluk Ipekten, Orhan Okay gibi vefat etmis hocalari da anacaklarini söyledi.

Sunuculugunu Türk Dili ve Edebiyati ögretmeni Eda Yuvasen’in yaptigi ve edebiyaseverlerin yogun ilgi gösterdigi “Dünden Bugüne Erzurum’da Edebiyat Mahfilleri” programinin üçüncüsü 8 Mart Cuma 19.00’da dernek merkezinde gerçeklesecek ve program Ramazan’dan sonra devam edilecek.
Kaynak: İHA