El Ele Veren Afetzede Kadinlar Devlet Destegiyle Hayata Tutundular

Depremin vurdugu Hatay’da 280 afetzede kadin, devlet tarafindan verilen destekle çok sevdikleri mutfaklarina dönerek hayata tutundular.

El Ele Veren Afetzede Kadinlar Devlet Destegiyle Hayata Tutundular
Kahramanmaras merkezli depremlerde agir hasar alan Hatay’da afetin yaralari sarilmaya devam ediyor. Deprem bölgesinde yasayan afetzede kadinlari hayata tutundurmak isteyen Hatay Valisi Mustafa Masatli’nin öncülügünde ‘HayatHatay’ projesi baslatildi. Hatay’in 15 ilçesinde 40 kadin kooperatifinde bir araya gelen 280 kadin, valilik tarafindan kendilerine tahsis edilen prefabrik is yerlerinde ekipman destegiyle yeniden üretime basladi.

Üretim konusunda kadinlara destek olan Hatay Valiligi, ürünlerin tüketiciye ulasmasini kolaylastirmak için de ‘HayatHatay’ isimli internet sayfasi üzerinden satisa basladi.

Depremzede kadinlarin ürettigi yöresel ve lezzetli ürünlerin dilden dile ulasmasiyla birlikte zincir marketler de bu ürünlere raflarinda yer vermeye basladi.

Hatay Valiligi Il Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, afetzede kadinlarin ekonomik anlamda güçlenmelerine destek verdiklerini ve istihdama katki sagladiklarini belirterek, “Depremin yaralarini sararken kadinlarimiz en ön saflarda mücadele ettiler. Hatay’in ayaga kalkmasi için çaba sarf ettiler. Halen mücadele etmeye devam ediyorlar. Bizde kadini desteklersek aileyi destekleyecegimizi, aileyi desteklersek de Hatay’i destekleyecegimizi düsünerek devletimiz tarafindan üreten kadinlarimiza is yeri destegi, makine-ekipman destegi ve pazarlama destegi vererek hayata tutunmalarini amaçladik. Ekonomik anlamda güçlenmelerine, ayni zamanda da istihdamlarina katki saglamaya çalistik. Valiligimiz tarafindan hayata geçirdigimiz ‘HayatHatay’ projesiyle 15 ilçemizdeki 40 kadin kooperatifinde toplam 280 kadina ekonomik anlamda ve istihdama katilmalari anlaminda katki saglandi” dedi.



“Depremin ardindan herkes farkli bir yerde ama biz Hatay’i terk etmedik”

Asrin felaketinde 25 yasindaki evladini kaybeden Nazife Keseroglu, 7 kadin el ele vererek hayata tutunmaya çalistiklarini ifade ederek, “6 Subat gecesinde hiçbir sey düsünemedim. Sadece tekrar yasanmaz umarim. Depremde 25 yasindaki oglum vefat etti. Depremin ardindan herkes farkli bir yerde ama biz Hatay’i terk etmedik. Su saatten sonra da zaten terk etmeyecegiz. Su an 7 kadin bir araya geldik. Daha fazlasi da var. Hayata devam etmek zorundayiz” ifadelerini kullandi.

“Yeniden mutfakta olmak çok keyifli”

Yeniden mutfakta olmanin kendilerine mutluluk verdigini ifade eden Cemile Mazmanoglu ise, hayata geçirilen projenin kendilerine maddi ve manevi destek sagladigini belirterek, “Depremden önce benim çikolata imalathanesi olan is yerim vardi. Asrin felaketinin yasandigi gece is yerimi kaybettim, ailemde de çok kayiplarim oldu. Yeniden hayata tutunmak için valiligimizin destegiyle bir kadin kooperatifi kurduk. Bize is yeri verdiler, ekipman destegi verdiler. Yöresel yemekler satan bir lokanta kurduk. Yeniden mutfakta olmak çok keyifli. Herkes için mutfakta olmak keyifli, herkesin yarasi var, acisi var. Hepimiz böyle böyle terapi oluyoruz. Hepimiz için maddi ve manevi olarak büyük destek ve katki oldu” seklinde konustu.

Kaynak: İHA