'Dijitalde Hayat Kolay' Projesi Kadinlari Dijital Dünyaya Hazirliyor

Türk Telekom, ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projesinin yeni döneminde basta deprem bölgesindeki kadinlar olmak üzere tüm kadinlara dijital okuryazarlik ve dijital pazarlama egitimleri sunarak ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif ve esit yer almalarina katkida bulunuyor.

'Dijitalde Hayat Kolay' Projesi Kadinlari Dijital Dünyaya Hazirliyor


Türk Telekom, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüstürme prensibi ile yürüttügü kurumsal sosyal sorumluluk çalismalarina devam ediyor. Türk Telekom, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB), Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) ve Habitat Dernegi is birliginde hayata geçirilen ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projesi kapsaminda kadinlara yönelik dijital okuryazarlik ve dijital pazarlama egitimleri sunuluyor. 2019 yilindan bugüne 15 bin kadina erisilen proje kapsaminda yüz yüze ve çevrimiçi gerçeklesecek egitimlerle, kadinlarin dijital yetkinliklerini gelistirmeleri ve ürettikleri ürünleri çevrim içi kanallardan pazarlamalari amaçlaniyor.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projesinin yeni dönemine iliskin açiklamalarda bulunarak sunlari dile getirdi: “Sirket olarak, Türkiye’ye Deger anlayisiyla, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüstüren çalismalarimizi hiz kesmeden sürdürüyoruz. ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projemizin önceki dönemine iliskin gerçeklestirdigimiz sosyal etki raporuna göre katilimcilarimizin yüzde 90’indan fazlasi egitimlerimizden memnuniyetini dile getirdi. Fikirlerini girisime dönüstürerek hibe destegi alan kadin girisimcilerin yüzde 90’inin satislarinda artis gözlemlendi ve yüzde 60’inin yeni müsteriler kazandigi ölçümlendi. Bu olumlu tabloyu göz önünde bulundurarak 8 Mart Dünya Kadinlar Günü öncesinde ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projemizin yeni dönemini baslatmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye’de kadinlarin dijital okuryazarlik, dijital pazarlama, e-ticaret gibi alanlarda yetkinliklerini artirmalarini ve teknolojinin hayati kolaylastiran ve girisimlerini gelistirmelerine firsat sunan olanaklarini yakindan tanimalarini amaçliyoruz. Projenin yeni döneminde deprem bölgesinin kalkinmasina katkida bulunmayi odagimiza aliyor, mentörlük ve hibe süreçlerimizde bölgeden yapilacak basvurulari önceliklendiriyoruz. Yil sonuna kadar 15 bin kadina ulasmayi hedefledigimiz projemizde, çok degerli paydaslarimiz ve gönüllü egitmenlerimizin destegi ve dijital teknolojilerin sundugu imkanlarla bölge halkinin ve Türkiye genelindeki kadinlarin ekonomik ve toplumsal hayata daha güçlü katilmalarini saglamayi hedefliyoruz. Bu vesileyle basarilariyla hepimize ilham veren girisimci kadinlarin sayisinin artmasini diliyor, tüm kadinlarin 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nü kutluyorum.”

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, “Kadin girisimciligini gelistirmek, daha donanimli hale getirmek, girisimcilik kültürünün kadinlar arasinda gelismesini saglamak amaciyla çiktigimiz yolda, biliyoruz ki ülkelerin kalkinmasi kadin emeginin ekonomiye yansimasi ile mümkündür. Kadinin isgücüne katilimi ekonomik ve sosyal yasamin sürdürülebilirligi açisindan bir gerekliliktir. Ülkemize daha fazla kadin girisimci kazandirmak, kadinlarin is hayatinda daha fazla yer edinmelerini saglamak üzere 81 ilde 7 bin üyesiyle faaliyet gösteren Türkiye’nin en yaygin ve büyük kadin girisimcilik teskilati olan TOBB Kadin Girisimciler Kurulu’nu kurduk. Hizla dijitallesen çagda gelisen teknolojinin getirdigi yeniliklere kadinlari teknolojik yetkinliklerini artirarak ve güçlendirerek hazirlamak, kadin-erkek esitsizligini azaltarak daha paylasimci bir ekonomik büyüme saglamanin en önemli yollarindan biridir. Dijitalde Hayat Kolay Projemizin yeni döneminin 8 Mart Dünya Kadinlar Gününde baslamasi ise güne ve projeye ayri bir deger katiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi olarak, projeye verdigimiz destegin hakli gururu ile paydasi oldugumuz Dijitalde Hayat Kolay Projemizin özellikle deprem bölgesindeki kadinlar basta olmak üzere amacina hizmet etmesini diliyor, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nü kutluyorum” dedi.



“Kadinlarin dahil oldugu bir ekonomi yalnizca daha kapsayici ve esitlikçi olmakla kalmaz, ayni zamanda daha müreffeh de olur” diyen Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da “Bu nedenle UNDP, deprem bölgesindeki kadinlarin dijital araçlarin avantajlarindan yararlanmasini saglayan ortak projemizi genisletmekten memnuniyet duyuyor. Kadinlara yatirim yapmak, bölgenin daha hizli ve daha kalici toparlanmasina yardimci olacaktir” seklinde konustu.



Habitat Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Sezai Hazir ise “Dijitallesmenin günümüz dünyasindaki öneminin farkindayiz ve Habitat Dernegi olarak kadinlar basta olmak üzere bireylerin dijital yetkinliklerinin arttirilmasi adina birçok proje gerçeklestiriyoruz. Bu anlamda hayata geçirdigimiz projelerimizden biri olan ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projemizin yeni döneminin 8 Mart Dünya Kadinlar Günü gibi anlamli bir günde baslangicini yapmaktan da oldukça mutluyuz. Habitat Dernegi olarak deprem bölgesinin kalkinmasina yönelik çalismalar ana odagimizda yer aliyor. Bu dönem proje kapsaminda mentörlük ve hibe desteklerimizde depremden etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren girisimci kadinlarin önceliklendirilecek olmasi bu açidan bizler için oldukça önem tasiyor. Basta deprem bölgesindeki girisimci kadinlar olmak üzere tüm Türkiye’deki girisimci kadinlarin dijital yetkinliklerinin güçlendirilerek ekonomik ve sosyal hayata katilimlarini desteklemeye devam edecegiz. Bu vesile ile tüm kadinlarin 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nü en içten sekilde kutlarim" dedi.



Yeni dönemde 20 girisime hibe destegi verilecek

2019 yilindan bu yana 15 bin kadinin yararlandigi ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projesinin yeni döneminde hem hedeflenen kisi sayisi hem mentörlük ve hibe destegi sunulacak girisim sayisi artirildi. Saglanacak egitimler, düzenlenecek atölye çalismalari, mentörlük ve hibe destegi ile basta deprem bölgesindeki kadinlar olmak üzere projeye katilan tüm kadinlarin girisimlerini büyütmeleri amaçlaniyor. Projede, dijital pazarlama egitimlerine katilanlar arasindan belirlenecek 500 kadin, tasarim odakli düsünme atölyeleri ile girisimlerinin hedef kitlesini daha detayli degerlendirme, etkili pazar ve müsteri analizi yapmayi deneyimleme olanagi bulacak. Atölyeyi tamamlayan 500 kadin arasindan belirlenecek 40 kadin girisimci ise e-ticaret süreçlerinde karsilastiklari problemlerden, girisimlerini büyütme asamasinda yasadiklari sorunlara kadar farkli konularda alanin uzmanlarindan mentörlük destegi alacak. Mentörlük sürecini tamamlayan katilimcilar arasindan jüri degerlendirmesi ile belirlenecek 20 kadin girisimci ise hibe destegi alarak girisimlerini büyütme firsati yakalayacak. Tüm Türkiye’den katilama açik olacak mentörlük ve hibe süreçlerinde deprem bölgesinden ve girisimleri depremden etkilenen adaylara degerlendirmede öncelik taninacak.
Kaynak: İHA