Çocuklarla Iletisim Kurmak Için Resim Çizdirin
Psikolojik Danisman/Rehber Ögretmen Sena Merve Göç; çocuklarla iletisim kurmanin kolay yollarindan birinin resim çizdirmek oldugunu söyleyerek, "Çocuk duygu ve düsüncelerini resim çizerken daha rahat ifade ediyor" dedi.
Il Milli Egitim Müdürlügü’nün destekleriyle Melikgazi Ilçe Milli Egitim Müdürlügü tarafindan düzenlenen Cumhuriyet’in 100. Yilinda Kayseri’de Egitim Sempozyumu sürüyor. Kayseri Üniversitesi’nde devam eden sempozyuma, kentteki okullarda görevli ögretmenler ve ögrenciler yogun ilgi gösterdi. Malazgirt Ilkokulu Müdür Yardimcisi Dr. Harun Dursun ve Psikolojik Danisman/Rehber Ögretmen Sena Merve Göç de, sempozyumda "Ilkokul Ögrencilerinin Resimlerinde ‘Mutluluk’ Kavramina Yönelik Hayal Temsilleri" konulu sunum gerçeklestirdi. Sunumda konusan Psikolojik Danisman/Rehber Ögretmen Sena Merve Göç; insanlarda gelisimin yasam boyu devam ettigini ve bu gelisimin içinde çocukluk döneminin önemli bir alana sahip oldugunu kaydetti.
Çocuklarin gelisim dönemlerinin incelenmesinin çocuklarin davranislarini dogru analiz edilebilmesi için önemli oldugunun altini çizen Göç; "Çocuk dünyayi kendi algiladigi gibi görür ve kendi gördügü biçimde ifade etmeye çalisir. Winnicot tarafindan 1971’de terapide resim analiz yöntemi kullanilmistir. Çocukla iletisim kurarken kullanilan iletisim araçlarinin en kolay yollarindan biri resim çizmedir. Çocugun duygu ve düsüncelerini resim çizerken daha rahat ifade ettigi düsünülmektedir. Uygulama sonrasinda elde edilen nitel veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmistir. Ögrencilerin resimlerinde mutluluk kavramina yönelik hayal temsilleri ve açiklamalari tespit edilmis olup; tümevarimsal bir yaklasimla kodlar ve temalar olusturulmustur. Kod ve temalarin olusturulmasi sürecinde ögrencilerin resimleri ve bu resimlerle ilgili açiklamalari, farkli iki arastirmaci tarafindan birkaç kez incelenerek fikir birligi saglanmistir" ifadelerini kullandi.