Merinos Koçu 150 Bin Liradan Satildi

Koyunculuk Arastirma Enstitüsü’nün her yil gerçeklestirdigi, Geleneksel Damizlik Koç Satis Töreni’nde satisa çikarilan 161 koç arasindan en pahalisi 150 bin liradan alici buldu.

Merinos Koçu 150 Bin Liradan Satildi
Koyunculuk Arastirma Enstitüsü’nün “Geleneksel Damizlik Koç Satis Töreni” gerçeklestirildi.

Törene Balikesir Valisi Ismail Ustaoglu, Bandirma Kaymakami Engin Aksakal, Balikesir Milletvekili Burak Dalgin, Balikesir Il Jandarma Komutani Tümgeneral Nurettin Alkan, Balikesir Il Emniyet Müdürü Hasan Yigit, Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ismail Boz, TAGEM Genel Müdür Yardimcisi Ibrahim Halil Sözmen, Bandirma Orman Isletme Müdürü Faruk Tuna Yüksek, Bandirma Koyunculuk Arastirma Enstitüsü Müdürü Erdinç Veske, Bandirma Ziraat Odasi Baskani Süleyman Dönmez ve çok sayida hayvan yetistirici katildi.

Enstitüde yetistirilen merinos irki damizlik bir koç, açik artirmada Erdekli hayvan yetistiricisi Ceyhun Miriz tarafindan 150 bin liralik rekor fiyatla satin alindi.

Programda konusan TAGEM Genel Müdür Yardimcisi Dr. Ibrahim Halil Sözmen, “Bandirma Hayvancilik Arastirma Enstitüsü, köklü geçmisi ve tarimsal arastirmalar ve politikalar konularindaki tecrübesiyle Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü’ne bagli olarak hayvan yetistirme konusunda arastirma faaliyetleri yürüten öncü kuruluslardan birisidir. Enstitümüz 1935 yilinda "Merinos Yetistirme Çiftligi" olarak kurulmus olup 90 yildir misyonunu sürdürmektedir. Bugüne kadar üreticilere 60 bin adet damizlik vasifli Karacabey Merinosu teslim edilmistir. Özellikle Karacabey (Türk) Merinosu, bölgede bir marka haline gelmistir. Yerli ve milli üretimin günümüzde çok daha fazla önem kazandigi bir dönemde, yetistiricilere sundugumuz Karacabey Merinosu damizliklari, titizlikle yürütülen islah çalismalari sonucunda elde edilmistir. Verim artisina yönelik olarak gerçeklestirilen islah çalismalarina, 2016 yilindan itibaren çagin getirdigi yenilikler genetik yöntemler de eklenmistir. Verim kayiplarini önleyen, hastaliklara dirençli genetik seleksiyon yapilmis damizliklari üretmenin hakli gurunu yasamaktayiz. Bugün burada, geleneksel hale gelen damizlik koç satis törenimizin 81. yilini kutluyor olmanin coskusunu hep birlikte yasiyoruz. Geçmisten gelecege uzanan bu zorlu yolculukta heyecanimiza ortak oldugunuz için sizlere sükran duyuyor, damizlik koçlarimizin sürünüze bereket katmasini diliyor, tüm üreticilerimize simdiden hayirli ve ugurlu olmasini temenni ederek sevgi ve saygilarimi sunuyorum" dedi.

Balikesir Valisi Ismail Ustaoglu ise konusmasinda, Balikesir’in tarim ve hayvancilik alaninda önemli bir rolü oldugunu ifade etti.

Ustaoglu, “Enstitümüzün 81 yillik tecrübesi ile gerçeklestirilen bilimsel arastirmalar, ülkemizin tarim ve hayvancilik politikalarina yön vermistir.. Ülkemiz için stratejik olduguna inandigimiz böyle bir müessesenin Bandirma’da faaliyet göstermesine ayri bir anlam kazandiriyor. Ilimizde tarimsal faaliyete, hayvancilik sektörünün gelismesine katki sagliyor. Ülkemizde önemli besi isletmecileri ilimizde faaliyet gösteriyor ve ülkemiz ekonomisine ciddi katki sagliyor. Balikesir ilimiz Türkiye’yi doyuran il vasfinin hakkiyla endinmis bir ildir. Türkiye’de kirmizi ete olan talep her geçen gün artmaktadir. Küçükbas hayvancilikta yerli irklarin muhafazasi ve islahi da çok önemlidir. Bandirma Hayvancilik Arastirma Enstitüsü bu durumda çok stratejik bir öneme sahiptir. Saglikli nesli olusturmak, hastaliklara karsi dirençli irk yetistirmek, damizlik üretimiyle bu gibi yerlerde yetistirmelidir. bu vesile ile hayirlara vesile olmasini diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Açik artirmada merinos irki damizlik bir koçu, 150 bin liralik rekor fiyatla satin alan Erdekli hayvan yetistiricisi Ceyhun Miriz, yaptigi açiklamada, “Merinos koçlarimiz çok ünlü. Aldigimiz koçun seceresine bakmistik, takip ediyorduk. Bu koçu almak bize nasip oldu. Merinos’a bir nebze olsun faydamiz olsun istedik. Erdek’te bir çiftligimiz var. Koçumuzu damizlik olarak kullanacagiz insallah. Hayirli olsun,” diye konustu.

Miriz’a rekor fiyata satin aldigi koç dolayisiyla, günün anisina bir plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA