LGS Basvurulari Bugün Sona Eriyor

Milli Egitim Bakanliginca (MEB) 2 Haziran’da gerçeklestirilecek Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsamindaki merkezi sinav için basvurular bugün sona erecek.

2023-2024 egitim ögretim yili sonunda Sinavla Ögrenci Alacak Ortaögretim Kurumlarina Iliskin Merkezi Sinav Basvuru ve Uygulama Kilavuzu’na göre, resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarinin 8’inci siniflarinda egitim gören ögrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okullari, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarina ögrenci seçmek amaciyla yapilacak merkezi sinav, 2 Haziran’da uygulanacak. Merkezi sinav basvurulari, "e-Okul" üzerinden istege bagli gerçeklestiriliyor. Sinava katilim istege bagli olacak, katilmak isteyen ögrenciler, basvurularini elektronik ortam üzerinden ücretsiz yapabilecek. Okul müdürlükleri basvuru islemleriyle ilgili ögrencilere rehberlik edecek ve sinav basvurulari, 1 Nisan 2024’e kadar okul müdürlüklerince onaylanacak. Yurt disinda e-Okul sistemine kayitli olmayan okullarda egitim gören ögrenciler ise basvurularini yayimlanan kilavuzda bulunan formu doldurarak yapacak. Ögrenciler, basvurularinin yapilip yapilmadigini elektronik ortamdan takip edebilecek.

Sinavin içerigi

Her alan için 8’inci sinif ögretim programlarinda belirlenen kazanimlar esas alinarak, ögrencinin okudugunu anlama, yorumlama, sonuç çikarma, problem çözme, analiz yapma, elestirel düsünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.

Giris belgeleri 24 Mayis’ta

Sinav, il ve ilçelerde belirlenen okullarda yapilacak. Fotografli sinav giris belgesi, 24 Mayis’tan itibaren elektronik ortamdan okul müdürlüklerince alinacak, mühürlenecek ve onaylandiktan sonra ögrencilere teslim edilecek. Ögrenciler, sinava gelirken fotografli onayli giris belgeleriyle geçerli kimlik belgelerini yanlarinda bulunduracak.

Sonuçlar 28 Haziran’da açiklanacak

Sinavin birinci oturumu saat 9.30’da, ikinci oturumu ise 11.30’da baslayacak. Birinci oturumda ögrencilere Türkçe, T.C. Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabanci dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve yanitlamalari için 75 dakika süre verilecek. Ikinci oturumda ise ögrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve yanitlamalari için 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayisal bölümlerdeki her bir alt test için dogru ve yanlis cevap sayilari belirlenecek. Her bir ögrencinin her bir alt testine ait ham puani, ilgili teste ait dogru cevap sayisindan yanlis cevap sayisinin üçte biri çikarilarak hesaplanacak. Sinav sonuçlari, 28 Haziran 2024’te "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek.
Kaynak: İHA