Artan Kakao Fiyatlari Çikolata Ihracatçilarinin Gündeminde

Çikolata ve kakao içeren gida müstahzarlari ihracatinin, 2023 yilinda gerçeklesen 12,4 milyar dolar büyüklügündeki hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ihracati içinde yüzde 7’lik yere sahip olduguna dikkat çeken TIM Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Ahmet Tiryakioglu, kakao fiyatlarindaki yükselisi degerlendirdi.

Artan Kakao Fiyatlari Çikolata Ihracatçilarinin Gündeminde


Türkiye Gida Ihracatçilari, iklim degisikligi ve kuraklik gibi etkenlere bagli olarak ton basina fiyati 10 bin dolari asarak tarihi zirveye ulasan kakao fiyatlari hakkinda degerlendirmelerde bulundu. Çikolata ve kakao içeren gida müstahzarlari ihracatinin, 2023 yilinda gerçeklesen 12,4 milyar dolar büyüklügündeki hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ihracati içinde yüzde 7’lik yere sahip olduguna dikkat çeken TIM Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Ahmet Tiryakioglu, kakao fiyatlarindaki yükselisi su sekilde degerlendirdi:

“TÜIK verilerine göre geçen yil 211 bin tonu geçen toplam kakao ithalatimizin büyüklügü 672 milyon dolara ulasti. Yurt içindeki tüketim ihtiyacini da kapsayan bu hammadde girisinin sonunda 2023 yili çikolata ve kakaolu ürün ihracatimiz 860 milyon dolar oldu. Gidanin hemen hemen her alaninda oldugumuz gibi, firmalarimiz çikolata konusunda da çok genis bir cografyaya hizmet veren rekabetçi bir yapiya sahip. Öte yandan uluslararasi müsteri profilimizin temel bir özelligi, fiyat hassasiyetlerinin yüksek olmasi. Bir kilo kakao fiyatinin 10 dolara ulastigi bir ortamda çikolata üretim maliyetleri zorlayici oluyor.”

Güneydogu Anadolu’nun çikolata ihracatinda ABD ilk 3’te

Yilin ilk 2 ayinda Türkiye’nin çikolata ve kakaolu mamul ihracatinin yüzde 14,3 artisla 149,2 milyon dolara eristigine dikkat çeken Güneydogu Anadolu Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Celal Kadooglu, “Kakao fiyatlarinda yasanan artisin tam da talebin çok yükseldigi Ramazan Bayrami öncesine gelmesi, ürünün satis kârliligini etkiledi. Fiyatlarin artmasinda arz sikintisinin yaninda, ilerleyen aylarda talebin daha da artacagini öngörerek stok yapan büyün alicilarin spekülatif etkisi oldugu kesin. Mevcut üretim rakamlari, fiyatlarin uzun süre daha gevsemeyecegini gösteriyor. Stoklarindaki kakaonun azalmaya basladigini gören üreticilerimiz de tedarik sorununu asmak için alternatif ülkelere yogunlasiyor. Güneydogu Anadolu son yillarda çikolata ve kakaolu ürün ihracatinda en güçlü bölgelerden biri haline geldi. Bu ürünün bölgemizin hububat sektörü ihracati içindeki payi 2023 yilinda yüzde 4,8 seviyelerine yükseldi. Güneydogu’dan en fazla çikolata ihracatini Irak ve Libya’dan sonra ABD’ye yapiyoruz. Ihracatçi firmalarimiz çikolata çesitlerini son yillarda çok artirdilar, inovatif ürünlerle güçlü markalarimizin sayisini artirmayi amaçliyoruz” diye konustu.

TGI Hakkinda

GAIB, IIB, AKIB, OAIB, EIB ve KIB çatisi altindaki 6 Ihracatçi Birligini bir araya getiren Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu, yeni dönemde tanitim çalismalarini Türkiye Gida Ihracatçilari (TGI) markasiyla yürütüyor. Istigal alanlari arasinda bisküvi-pasta, bugday unu, bitkisel yaglar, seker ve kakao mamulleri, makarna, bakliyat ve baharat gibi birçok gida ürününün yer aldigi 6 Ihracatçi Birliginin olusturdugu TGI, yurt disinda ortaklasa yürüttügü faaliyetlerde Turkish Food Exporters markasini kullaniyor.
Kaynak: İHA